Hjälstaviken

Hjälstaviken 2018-05-16 kl 06.30

  • Vy över Hjälstaviken

Ett gäng på 15 medlemmar från SPF Seniorerna Trögd har varit på morgonpromenad vid Hjälstaviken. Sällskapet träffades vid Parnassen kl. 7.00. Som vanligt var Tom Norling vår guide. Trots tidpunkten, den 16 maj var det högsommarväder. Tröjorna åkte av ganska snart. Det var underbart vackert i parken, gulsippor, vitsippor smörblommor, gullvivor m.m.

Från berget i parken såg SPF-arna ut över viken, Den första fågeln som hördes var lövsångaren, Sveriges vanligaste fågel, många fler fåglar hade morgonkonsert, bofink, trädgårdssångare, svarthätta, koltrast, näktergal, trädpiplärka m.fl. Ett starpar häckade i en stor ek, de flög i skytteltrafik och matade sina ungar. Duvor hördes förstås också, ringduvan har ett plant enkelt bo, skogsduvan häckar i trädhålor.

Det flög två fiskgjusar över viken, den ena hade en fisk i klorna. Ett tusen skrattmåsar häckar i en koloni längre bort i viken. En brun kärrhök sågs även, c:a 300 tranor håller också till i viken, det är ungfåglar. Göken gol, rördrommen tutade. Tre enkelbeckasiner brummade när de dök, ljudet kommer av att de spärrar ut sina stjärtfjädrar. Så gick sällskapet efter strandkanten och ut på spången som går över viken, en rödbena sågs flyga. Sothöns och grågäss kunde beskådas, så också kanadagäss. En knölsvan simmade i närheten.

Så gick sällskapet i land och tog sig upp på Kvarnberget. Där kom fikat med mackor fram. Utsikten över vattnet med sina små holmar var jättefin. Gulsparven sjöng, fem tranor flög över viken.

På återtåget genom vassen hördes en vattenrall. Tom Norling är en suverän guide, han berättade massor om fågellivet och omgivningarna. Väl tillbaka vid bilarna tackade SPF-arna Tom med en stor applåd. Sedan gick färden åter mot hemorten.

Ulla Haeger