Blomstervandring 2019

SPF Rospiggens blomstervandring 24 maj 2019.

SPF Rospiggens blomstervandring 24 maj 2019

Så var det dags för vår trevliga blomstervandring igen. Årets utflykt gick till Kallerö naturreservat, som vi besökt ett par gånger tidigare.
Liksom förra året var skaran ganska fåtalig, sex stycken deltagare varav två välkomna förstagångsvandrare och fyra "som varit med förut".

  

Lars-Erik hade som vanligt gjort förberedande undersökningar och funnit att den här platsen var mest lämplig i år. Denna vår har, liksom de senaste åren, varit mycket växlande och det är nästan omöjligt att pricka in rätt tid för vandring. Vi trogna vandrare fick dock än en gång uppleva att Lars-Erik tycks ha mycket god kontakt med högre makter. Vi fick sol och ljumma vindar just den dagen han valt.

  

Vi kunde konstatera att det uppenbarligen varit "kosläpp" i naturreservatet bland orkidéer och andra växter. Vi fann några exemplar av Adam och Eva, men en hel del var nedtrampade.
De anspråkslösa orkidéerna Tvåblad fanns det däremot gott om. Gullvivorna var stora, praktfulla och många, Styvmorsvioler fanns det rikligt med, Getrams, Vårärt, Humleblomster och Skogsvioler fanns också att njuta av. Några liljekonvaljer hade hunnit slå ut och Brudbröd var på väg, Mandelblom fanns det också gott om. All denna blomsterprakt kunde vi glädjas åt medan göken gol på avstånd.

Nu var det dags att köra fram till Kallrigafjärden och avnjuta varmkorv
och fika, som Lars-Erik hade med sig.

   

Även detta år blev det fågelskådning från tornet vid Harudden.
Margareta, som är duktig blomsterkännare är också proffsig ornitolog. Hon hade
tagit med sin tubkikare och vi fick beskåda en mängd fåglar "på nära håll".
Skarv och Kanadagäss är inte så populära, men vi såg andra mer intressanta fåglar Skäggdopping, Strandskata, Skräntärnor m fl.

Åter får vi tacka Lars-Erik för att han lägger ner tid och kraft för att vi ska
få en trevlig och välplanerad blomstervandring.
Hoppas att vi åter blir fler som ansluter till nästa år så den fina traditionen kan fortsätta!

Vid penna och kamera
Anna Maria Andersson