Ett steg närmare robotar i vården

Kan en robot ta över ansvaret för att dela ut medicin till patienter som vårdas hemma? Ja, till stor del om man lyssnar på leverantören Evondo, som nyligen presenterade sin teknik under ett frukostseminarium.

I årets omgång av undersökningen Pionjärsenior, som presenterades tidigare i höstas, var endast 18 procent av de tillfrågade positivt inställda till automatiska hjälpmedel i hemmet, som robotar. 44 procent var klart negativa till det.

Men vad inneär egentligen robotar inom hemvården? Ett exempel skulle kunna vara den läkemedelsrobot som företaget Evondo presenterade under ett frukostseminarium nyligen, där representanter för SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt närvarade.

Evondos robot fungrar som en "smart behållare" som laddas med APO-dospåsar och sedan fördelar dessa till patienten under angivna klockslag. Om patienten av någon anledning inte tar sin medicin går ett larm till vårdteamet.

Tanken är att dels öka patienters självständighet i hemmet, dels att spara in på personal vid enkla så att den bättre kan utnyttjas på annat håll.

Roboten har testats av Capio i Södertälje under ett par år, och enligt rapporten nedan är de flesta nöjda med experimentet, såväl patienter och anhöriga som personal.

En ny version av roboten kan dessutom hantera videosamtal, så att vårdpersonal kan prata direkt med patienten. Den har dock ännu inte utvärderats.

Här kan du ta del av seminiaret:

Här kan du läsa rapporten om försöket i Södertälje.