Gratis pneumokockvaccin till dig som fyllt 65

Sedan 1 december ingår vaccination mot pneumokocker i det nationella vaccinationsprogrammet för riskgrupper, dit personer över 75 räknas. Men i Stockholmsregionen får alla över 65 gratis vaccin.

Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriell lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. I allvarliga fall kan pneumokocker leda till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.

Länge har det funnits önskemål om att pneumokockvaccin ska vara gratis för seniorer i alla landets regioner. Nu är det verklighet. Sedan 1 december ingår gratis vaccination för alla personer i riskgrupp i det nationella vaccinationsprogrammet.

Född 47:

Som riskgrupp räknas personer födda 47 och tidigare. Dessutom räknas personer med sjukdomar som:

  • kronisk hjärt- och/eller lungsjukdom (till exempel KOL eller svår astma),
  • diabetes mellitus
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft

 

Om det gått mer än 5 år sedan föregående vaccination med Pneumovax® rekommenderas en ny vaccination.

Hög tid för influensavaccin

Folkmyndigheten påminner också om att det är hög tid att ta sprutan mot årets influensa.

 

– Eftersom det tar cirka två veckor att få skydd från vaccinet är det nu som vaccination är viktigt för de som riskerar att bli allvarligt sjuka, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vaccination rekommenderas till alla personer som är 65 år och äldre, alla gravida efter graviditetsvecka 12, personer med vissa kroniska sjukdomar som exempelvis KOL, diabetes eller hjärtsvikt och personer med nedsatt immunförsvar.