Recept på Boeuf Bourguignon

Kir Royal

1 del creme de cassis och 9 delar mousserande vin.

Ursprunget heter Kir och är en drink uppkallad efter Felix Kir som var borgmästare i Dijon i början av förra seklet. I originalet används vitt vin från Bourgogne, men i modern tid är det vanligare att byta ut vitt mot mousserande, helst då från Champagne.

Boeuf Bourguignon

Eller burgundisk köttgryta, som det kan stå i gamla svenska kokböcker, ären äkta fransk husmanskost. Rätten kan för oss verka överdådig med tanke på mängden vin som ger den mustiga smaken. Men för den fattige fransmannen på landsbygden i Bourgogne så var det just tillgången på vin och grönsaker och den knappa mängden nöt och fläsk som gjorde grytan enkel att tillreda och spara, året runt. Dagens recept är klassiskt med egentligen ett tillägg - fransk dragon.

För fyra personer:
Stycka 6-800 gram högrev och salta och peppra. Blanda köttet i majsmjöl i ett durkslag så att överflödigt mjöl silas bort. Brun köttet på hög värme i smör och olja. Lägg köttet i en rymlig gryta.

Stek 300 gram champinjoner i smör på hög värme, länge så att det får färg och vätskar ur sig. Lägg åt sidan så länge

Tärna 100 gram rökt sidfläsk, ner i grytan.

Skala ett tiotal steklökar, bryn dem och ner i grytan.

Skölj och dela några morötter, ner i grytan.

Häll på en flaska rött och tre dl vatten, tillsätt en halv dl kalvbuljong.

Dela på en röd chili, ta bort kärnorna och ner i grytan.

Koka upp. Gör en liten bukett av färska fransk dragon och färsk timjan, snöra ihop den ganska tätt. ner i grytan.

Låt grytan sjuda minst en och en halv timme. Efter halva tiden, ta bort örtbuketten (som på franska heter bouqet garni) och chilin.

Red av grytan med majsmjöl.

Servera gärna med grönsaksris (röd paprika och gul lök finhackas och tillsätts efter risets halva koktid) och vitkålssallad.
Bon aptetite!