Genomförda aktiviteter 2013

Bridge , höstomgången

Text: Stig Kjellin

Höstomgången har omfattat 28 spelomgångar och totalt har 58 personer deltagit. Torsdagen 19 december hölls avslutning med prisutdelning i Kungsängens Dagcentral.

Tävlingen om vandringspokalen startade hösten 2011 med Erik Hedström som segrare. Vår och höst 2012 vann Lennart Algard. Våren 2013 vann Bertil Gustavsson. Tävlingen denna höst slutade med Erik Hedström som segrare.

Priser

  • Erik Hedström 174,5 poäng. Vann vandringspokalen som han erövrat för gott + guldmedalj.
  • Bertil Gustavsson 170 poäng, silvermedalj.
  • Lennart Algard 156,5 poäng, bronsmedalj.

Presenter

  • Bästa dam: Renate Bergfeldt, pokal.
  • Tävlingsledare under ca 10 år: Sven-Erik Malmqvist, champagne + minnesalbum.

Övrigt

  • Högsta närvaro: Kjell Johansson som deltagit vid samtliga speltillfällen (33 st).
  • 1:a plac omg 10/26: Hasse Gustafsson & Ulla Gustafsson, Marianne Norman & Ulla Lekebjer.
  • Tävlingsansvarig, spelform (regler), pokaler, medaljer, presenter: Stig Kjellin

 

Avslutning 15 december i hembygdsgården

Som årets sista föreningsaktivitet bjöds "brevduvor" och funktionärer på middag med musikalisk underhållning av "Linkan" och Stig Kjellin, till och med lite allsång. Det blev en mysig eftermiddag med god mat kreerad av kocken Johan Ryd assisterad av Gerthy Ahlsén. Ordförande Gerd Kjellin tackade alla och delade ut en liten julgåva till var och en.

Klicka här för bilder.

 

Julfesten 7 december i Finnstaskolan

Så har det gått ett år sedan förra julfesten (ja konstigt vore det väl annars förresten).

Ordförande Gerd Kjellin hälsade alla 85 vikingar välkomna och bjöd till bords. I en paus framförde Weine Ekström en dråplig variant av dikten "Tomten". Efter ett stämningsfullt luciatåg med underbar sång avslutades måltiden med kaffe. Stig Kjellin uppträdde med bejublad solosång. Kvällen avslutades med dans. Under hela kvällen svarade som vanligt Martin Olssons orkester för musiken. Och som vanligt, ett stort tack till klubbmästaren Arne Norgren.

Klicka här för bilder.

 

Musikcaféet 18 november i hembygdsgården

Medlemsmöte där Brunna-bon och musikdirektören Bertil Allerstav delade med sig av ett antal härliga musikstycken ur sina skivsamlingar och berättade en del om sina musikaliska aktiviteter och upplevelser under många år. Drygt 50 vikingar satt tysta som möss under dryga halvtimmen, något helt unikt enligt välunderrättade källor. När sista tonen klingat ut vidtog kaffedrickande med litet prat om ditt och datt och om Arnes goda bullar. Sedan vidtog sedvanlig vinstdragning i vin- och chokladlotteri.

Klicka här för bilder.

 

Jubilarfesten 9 november i Ekhammarskolan

Text: Jan-Erik Ryd Stålhammar (Lillo) • Foto: Robert Stenlund

För första gången på länge genomfördes festen inte i Florasalen Bro, utan i Ekhammarskolans matsal i Kungsängen. Bra lokal men det var lite svårt att reglera ljudet från Hör som Helst trevliga 5-manna-orkester. Vi blev 110 gäster, varav 39 jubilarer, som kom och åt smörgåstårta, drack kaffe och köpte lotter (vinflaskorna var som vanligt de populäraste vinsterna). Äldsta jubilaren var i år vår kära Ebba Lövenstein 95 år. Hon firades med ett sexfaldigt leve (1 leve för 70-åringarna, 2 för 75-åringarna, osv). I likhet med övriga jubilarer fick hon även en chokladask.

Tack till alla som hjälpte till att ordna en trevlig fest.

Klicka här för bilder.

 

Föredraget om Nordamerikas bergsindianer 28 oktober

Vikingarnas ordförande Gerd Kjellin hälsade alla välkomna till dagens evenemang i Florasalen i Bro. Samtidigt som kaffet serverades berättade Gunvor Hanson om de studiecirklar hon leder angående brister i läkemedelsbehandling av äldre och uppmanade intresserade att delta i nya cirklar.

Därefter fångade Claes Munthe våra sinnen med intressanta och spännande berättelser och bilder om lämningar efter Nordamerikas bergsindianer på platser han själv besökt. Det blev en lärorik eftermiddag tillsammans med en fantastisk berättare.

Mötet avslutades med dragning i vin- och chokladlotteri.

Klicka här för bilder.

 

Marabouparken i Sundbyberg 9 oktober

"Mmm Marabou", ja så mycket som påminner om Marabou såg vi inte till, vi drygt 20 personer som drog i väg med bil till Sundbyberg. Men en hel del andra godsaker kunde vi njuta av med hjälp av den trevlige och kunnige guiden Fredrik Bergström.

Först visade han oss inomhusutställningen om fotografen Malik Sidibé som blivit särskilt uppmärksammad för sin dokumentation av malinesisk ungdomskultur under 60- och 70-talen och som tilldelades Hasselbladspriset 2003.

Därefter tog Fredrik oss med ut i Marabouparken där han berättade om Marabou-fabrikens historia, om parkens alla konstverk och hur parken under den varma årstiden utnyttjas av såväl vuxna som barn för rekreation, picknick, barnbad, mm.

Klicka här för bilder.
Klicka här för mer information om Malic Sidibé.
Klicka här för mer information om Marabouparken.
Klicka här för Mmm Marabou-reklamfilm från 50-talet med Yvonne Lombard och Sture Lagerwall.

 

Glasbruket i Bro 22 september

Text: Lillo
Bild: Siv Weman.

Sju tappra SPF-are mötte upp på Glasbruket i Bro för att beskåda glasblåsning. Men tji fick vi. Ingen var där och visade oss hur det går till, trots att vi meddelat att SPF skulle besöka! Men kaffet var bra och lokalen intressant.

 

Allmänt möte med Lelle Printer i hembygdsgården 15 september

Val av två suppleanter och en ny kassör var snabbt överstökat. Vi var 50 medlemmar som fick umgås med varandra i ca 20 minuter innan dagens gäst dök upp och vi skulle få uppleva "nyhetens behag".

Hans Dahlman, alias Lelle Printer steg, på grund av ett missförstånd – eller så var det en förståndsmiss – av bussen ett par hållplatser för tidigt och anlände därför något försenad och andfådd till hembygdsgården i Kungsängen. Och visst kände vi igen ordvrängaren och ordekvilibristen som de flesta av oss, förmodligen alla, många gånger lyssnat till i yngre dagar.

Han inledde sitt kåseri med ett antal underbara nyhetsinslag som aktiverade våra skrattreflexer. Därefter berättade han om delar av sitt liv inom Sveriges Radio. Han härmade många av radions storheter som t.ex. Sven Jerring, Putte Kock och Gösta Knutsson och återgav historiska paussignaler, signaturmelodier från radioprogram, mm, mm. Han fick oss till och med att sjunga med i några klassiska signaturmelodier från tidigare decennier, t.ex. Frukostklubbens "Go morron, go morron ..." . Jag tror att alla av oss upplevde ett återseendets glädje eller, rättare sagt, återhörandets glädje.

Efter Lelle Printers trevliga framträdande serverades vi härlig, ryskinspirerad mat. Till förrätt blev det borsjtj – uttala det rätt den som kan – dvs. rödbetssoppa. Till varmrätt fick vi biff Stroganoff, därtill drycker som vatten, läsk öl och vin. Väldigt gott alltsammans – ja kanske inte vattnet precis. Middagen avslutades med kaffe och kaka som vi lät oss väl smaka.

Ett stort tack till den duktige kocken Johan Ryd och vår eminente klubbmästare Arne Norgren. Ett varmt tack även till dem som assisterade med diverse middagsförberedelser, dukning, disk, mm.

Klicka här för bilder.
Klicka här för att se och höra Lelle Printer i ett bejublat tidigare framträdande.
Klicka här för att läsa mer om "Lelle Printer".

 

Besök i Björns Trädgård och Stockholms Moské 2 september

Text: Jan-Erik Ryd Stålhammar (Lillo)

Vi var 13 nyfikna SPF-are som samlades vid Björns Trädgård på söder i Stockholm och besökte den muslimska moskén där. När vi kom in uppmanades vi att ta av oss skorna och damerna fick antingen hela kappor med kapuschonger eller schalar. Inne i moskén låg en del bedjande herrar med ansiktet mot Mecka och pannan i golvet, djupt koncentrerade i bön. Vi fick en allmän genomgång av moské-byggets historia av en mycket timid man som tyvärr talade alldeles för lågt! Efter detta samlades vi i ett runt rum uppe i moskén, där vi fick ställa alla upptänkliga frågor om religion och angränsande ämnen.

En intressant visning avslutades med att vi i smågrupper intog en öl /ett glas vin på närliggande institutioner på vägen mot södra station och tåget hem.

Här finns mer information om Björns Trädgård
Här kan du läsa mer om moskén.

 

Resa till Amsterdam 26 – 29 augusti

En härlig resa är till ända. Vi var 22 personer som flög från Arlanda måndag kväll och som knappt två timmar senare landade på Schiphol. Det tog en stund innan vi fick tag i de förbeställda minibussarna, men allt ordnade sig till slut. Några av oss som skulle bo på hotell Nadia blev nog chockade av hotellets smala fasad, bara en dörr, och de smala och mycket branta trapporna direkt innanför. Trots att vi fick hjälp upp med bagaget var det nog fler av oss som upptäckte några benmuskler som fört en tynande tillvaro.

Tisdag morgon åkte vi spårvagn till Stedelijk Museum, specialiserat på formgivning och modern konst. Eftermiddagen var fri för egna aktiviteter. På kvällen var det teppanyaki-middag på restaurangen Kobe. Härligt god mat tillagad på stekbord av två kockar som visade avancerad japansk matlagningskonst till allas förtjusning.

På onsdagen for vi till Rijksmuseum, ett av världens förnämsta museer, där vi utforskade konstskatterna på egen hand. Lunch intog vi på en uteservering vid Leidse Plain. På väg därifrån snavade Barbro Dahlin på ett spårvagnsspår och föll, vilket gjorde att hon inte kunde delta fullt ut i alla aktiviteter. Ingen skada på skenbenen som tur var. På eftermiddagen gjorde vi en guidad kanaltur med strapatser. Halvvägs blev det fel på maskineriet varför vi, efter en kvarts väntan, fick kliva över till en ersättningsbåt. På kvällen samlades en del av oss i baren på Krasnapolsky Hotel beläget vid torget Dam. Sedan var det dags för middag som några av oss intog utomhus på en restaurang i närheten.

Torsdag förmiddag besökte vi Anne Franks hus för en guidad tur. Utanför ringlade sig kön ca 100 meter lång, men tack vare förbeställda biljetter kom vi in direkt. Även här fanns smala och branta trappor som förskräckte en del. Lunch åt vi på Cafe de Oude Wester i närheten. Kl 15.45 for vi till flygplatsen Schiphol och vid 23-tiden damp vi glada och nöjda ned på Arlanda.

Tack Lillo, Inger och deras son Johan Ryd för ett bra arrangemang.

Klicka här för bilder.

 

Ångbåtstur från Kungsängen 23 augusti

Text: Jan-Erik Ryd Stålhammar (Lillo)
Bilder: Robert Stenlund

Trettio förväntansfulla SPF-are steg på ångfartyget Blidösund nere vid bryggan på Näckudden. Kvällen bjöd på skönt väder, härlig jazzmusik och mycket att titta på. Turen gick ut i Brofjärden och vidare en bit ut på Björken. Sedan vände båten tillbaka. Vid 20.30 intog vi en fantastisk middag, som kanske var lite dyrare än tänkt. Men gott var det!

Hemma igen vid 22.15-tiden. Då kunde alla ta sig hemåt välbehållna, men fattigare.

Klicka här för bilder.

 

Musik på Hallwyllska Museets gård 24 juli

En skön sommarkväll upplevde vi en härlig sommarkonsert med rubriken Från Wien till Hollywood under ledning av kapellmästaren och violinisten Rimma Gotskosik född i Sovjetunionen och bosatt i Sverige sedan 1979. Fyra fantastiska sångare, två dansare och den mycket skickliga pianisten Carina E. Nilsson gav oss en oförglömlig musikupplevelse.

Klicka här för bilder.

 

Bonniers Konsthall och Absolut Icebar 5 juni

Text och bild: Jan-Erik Ryd Stålhammar (Lillo)

Den 5 juni tog tolv pigga damer och två gubbar tåget till Karlberg. Ingvar Lidsell pekade ut vägen efter att ha provgått tidigare. Vi promenerade till Bonniers konsthall på Torsgatan (623 meter vart det). Där mötte den superkunniga och inspirerande guiden Gunilla Nordström oss. Utställningen heter A Smile For You / Ett leende till Dig av den danska konstnären Jeppe Hein. Detta blev en konstupplevelse av den extraordinära sorten. Konstnären visade med önskvärd tydlighet att all konst uppstår i samspelet mellan konstverket/installationen och betraktarens öga. Diskussion uppstod om vad som då kan vara konst. Spännande!

För att sedan lugna ned oss fortsatte vi till isbaren vid centralstationen (842 meter). Det blev en upplevelse att få en drink (med eller utan alkohol) i en äkta isgrotta i fyrkantiga isbitar.

Klicka här för bilder.

 

Bridge – våromgången

Under våren har totalt 57 vikingar deltagit.

Pristagare: Gun Flood, Sven-Erik Malmqvist, Ulla Danson,
Gunnar Stålhandske, Helga Gustavsson, Lennart Algard, Renate Bergfeldt
och Bertil Gustavsson.

Vandringspokalen: Bertil Gustavsson (110,5 p), Gunnar Stålhandske (110,5 p), Lennart Algard (99,5 p)

Damligan: Ulla Danson (68,5 p), Helga Gustavsson (66,5 p), Renate Bergfeldt (45 p

 

Resa till Helsingfors 25 april och musikalen Kristina från Duvemåla

Text och bild: Lillemor E Ring

En nöjesresa till Helsingfors med tillfälle att se musikalen Kristina från Duvemåla av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson. Musikalen sattes upp på Svenska Teatern i Helsingfors den 29 februari 2012. Handlingen bygger på Vilhelm Mobergs romanserie i fyra delar om bl.a. Karl-Oskar och Kristina som utvandrade från sina hem i Ljuders socken i Småland till Minnesota i Nordamerika.

Klicka här för bilder.

 

Ålandsresan 15 maj

Vilket väder och vilken härlig vårgrönska med vitsippor, gullvivor och nyutslagna björkar utefter vägarna!

Förutsättningarna kunde väl knappast ha varit bättre. Efter en lugn och skön bussfärd som startade kl 7 från torget i Kungsängen, nådde vi 37 glada seniorer Grisslehamn strax före kl 10. På färjan åt vi en härlig brunch och efter ytterligare två timmar landade vi på Eckerö. Där hoppade vår duktiga guide ombord på bussen. Hon lotsade oss under hela resan och gav oss mängder av intressant information om Åland förr och nu. I Önningebymuseet tittade vi på konst. Eftermiddagens kaffestopp i Smakbyn, i skuggan av Kastellholms slott, var en härlig upplevelse. Där åt vi Åländsk rispannkaka med sviskon och vispgrädde. Mums filibabba! En del vågade smaka på det lokalt framställda äppelbrännvinet Ålvados. På färjan hem blev det mer mat.

Tack för en välarrangerad resa med glada och trevliga deltagare och många härliga upplevelser.

Klicka här för bilder.

 

Göklunch med tipspromenad 6 maj i Hällkana

Cirka 40 hungriga medlemmar dök upp i Hällkana friluftsområde. Först på dagordningen stod tipspromenad i det vackra vårvädret. Arne Norgren bjöd på nygrillade korvar. Därefter dukades sill-lunchen. En trevlig aktivitet var till ända.

 

Medlemsmötet 15 april i Marina Föreningshuset i Kungsängen

Drygt 50 personer infann sig, trots regnet, för att höra författaren Jan-Olof Nilsson berätta om en amerikansk bombplansbesättnings väg till Sverige under andra världskriget. Berättelsen bygger på Jan-Olofs bok Anrop RED ALERT. Hans sätt att berätta, och hans ljud- och bildillustrationer väckte minnen hos en del och trollband nog de flesta av oss. Ett besök på Jan-Olofs webbplats rekommenderas varmt. Klicka här.

Men innan dess bjöds deltagarna på kaffe med dopp som vanligt. Och som vanligt hade Arne Norgren bullat upp med sina hembakta bullar och annat gott. Han verkar ha rent mjöl i påsen den karln. Efter dragning i vinlotteri tog Lillo upp några saker angående kommande resor och så hade knappt två timmar flugit iväg.

 

Ärtsoppslunchen 22 mars i Florasalen, Bro

Plågade av den ovanligt kalla mars var vi nog många som njöt av den varma ärtsoppan samt pannkakor med sylt och vispgrädde. Efter halvtid underhölls vi med härlig dragspelsmusik och litet dragspelshistoria av den proffsige Christer Lehti från Enköping. Sedan blev det kaffe. Gunvor Hansson berättade om brister i läkemedelsbehandlingen av äldre och om kommande studiecirklar i ämnet (klicka här för mer information).

Lotteri blev det naturligtvis med åtråvärda priser i form av av vita och röda vätskor samt de krukväxter som fanns uppställda på borden. Ett stort tack till klubbmästaren Arne Norgren och övriga inblandade för en trevlig tillställning.

Klicka här för bilder.

 

Liljevalchs 20 januari

Inget skrivet om detta.

 

Spritmuséet 16 januari

Vi besökte Spritmuséet på Djurgården. Muséet ligger i ett av de gamla galärvarvsskjulen och är helt nybyggt invändigt. Vi hade en duktig guide som berättade om svenskarnas förhållande till alkoholen genom tiderna. Det handlade om alkoholtillverkning, alkoholrelaterade lagar, spritsmuggling, snapsvisor och motbok. Vi fick lukta på olika tillsatser där den senaste är lakrits som vi även fick smaka på, men bara i fast form.

Muséet har även en konstsamling från Absolut Art Collection. Där finns många konstnärer representerade, t ex Andy Warhol och Keit Haring. Bland svenska konstnärer återfinns Dan Wolgers och Ola Billgren.

Muéet har även en restaurang med utsikt mot Wasahamnen och med plats för 80 gäster.

 

Årsmötet 8 februari i Brunnagården

De cirka 80 personer som infann sig till mötet fick ta del av dryck och smörgåsar samt sång och gitarrspel av Andreas Eriksson.

Klicka här för bildspel.