Är vinkbussen 959 nedläggningshotad?

En medlem har framfört att hen hört att Vinkbussen 959 kommer läggas ner. Ledningen för SPF i Väsby har därför forskat i frågan genom kontakt med politiker lokalt och regionalt med insyn i frågan.

Johanna Mathson på Sektion Färdtjänst – Trafikförvaltning - Region Stockholm har gett oss och vår politiker Maria Fälth (KD) följande svar:

Närtrafiken i Upplands Väsby, linje 959, är inte nedläggningshotad.

Vad som kommer att ske framöver är att linjen kommer att omvandlas till anropsstyrd Närtrafik, vilket innebär att den inte kommer ha fasta hållplatser, utan trafikera gatuadresser inom utvalda områden där det bor många äldre och till de målpunkter många av de äldre har behov av att resa till.

Den anropstyrda Närtrafiken kör portnära på de gator där den trafikerar, vilket gör att den kommer närmare resenären och därmed kan fler äldre få tillgång till Närtrafiken jämfört med den linjelagda, i vilken resenären behöver gå till hållplatsen, vilket kan vara ett hinder för många.

Jag hade kontakt med KPR Upplands Väsby i början på detta år och bad dem inkomma med synpunkter kring var de tycker att Närtrafiken ska trafikera. Dessa synpunkter kommer vi ha med oss när vi ska detaljplanera hur den anropstyrda Närtrafiken ska trafikera.

Arbetet har dragit ut på tiden, då vi har fått möjligheten att utveckla ett digitalt verktyg (databas) för att kunna mer objektivt och noggrant bedöma behovet av Närtrafik utifrån demografisk statistik, avstånd till hållplats för den allmänna kollektivtrafiken samt analys av målpunkter för färdtjänst- och sjukresor.

Linje 959 kommer att trafikera precis som den gör idag, till dess att vi är klara med planeringen om hur den ska läggas om, och då kommer en stor informationssatsning rulla ut i god tid innan, så att äldre i Upplands Väsby ska få god kännedom om förändringen, när den startar, var den anropstyrda Närtrafiken kommer att trafikera och hur resenären gör för att beställa resor.

Det är sannolikt att omläggningen från linjelagd till anropstyrd trafik sker först i slutet av 2021 eller i början av 2022.

Hoppas ovanstående klargör vad som planeras för Närtrafiken i Upplands Väsby.

Tack på förhand för din hjälp att klargöra ovanstående för de som är berörda inom Upplands Väsby!


// Johanna Mathson