Månadsmöte 11 nov

K-G Bergström - Från det Röda till det Vita Huset

  • K-G Bergström

Journalisten K-G Bergström gästade vårt månadsmöte den 11 november.
Han fängslade det nästan fullsatta scenrummet helt av berättelsen om sitt liv.
Han växte upp i en röd stuga i Ryssbält i Nederkalix under mycket knappa förhållanden. Fadern dog då Bergström var två år gammal och familjen levde på småbruk. Han ville tidigt bli journalist, men mamman ville helst se honom som folkskollärare. K-G insåg att det var en omöjlighet då han ansåg sig helt sakna musikalitet och en sådan lärare var tvungen att kunna hantera en tramporgel.
Han blev istället filosofie magister i historia, engelska och statskunskap vid Uppsala universitet, och verkade där några år som adjunkt.
Journalistiken lockade och han fick jobb som frilansande radioreporter i Norrbotten. Sedan blev det tidningsjobb på SvD och Upplala Nya Tidning. 1978 kom han till SVT och Rapport, där han kom att stanna i över 30 år. 1982-1985 var han utrikeskorrespondent för SVT i Washington D.C., USA. Där kom han in i Vita Huset och är den ende svenske journalist som fått intervjuva en president i Ovala rummet.
K-G har mött och intervjuvat många stora statsmän under sin karriär. Han slutade jobba som journalist 2018 efter många år på Expressen.
Utan att han själv riktig vet hur, så påstås det om honom, att han avsatt ett statsråd och räddat livet på en norrlänning.
Under berättandet visade han bilder och filmsnuttar från sina journalistiska äventyr.

De sista 20 minutrarna ägnade K-G åt en analys av den senaste tidens utveckling inom svensk politik. Det var givande och underhållande att höra hans syn på det lite märkliga politiska läge vi har idag.  Hans anlys och kommentarer om våra partier och dess ledare var härliga att höra.