Välbesökt seniormässa

Årets seniormässa i Messingen den 1 mars blev mycket välbesökt och avslutades med ett bejublat framträdande av Eddie Oliva och Adele Di Puma.

  • Mycket folk på Seniormässan

Runt 300 besökare räknades in vid mässan. Det var i alla fall så många kaffebiljetter som delades ut. Den verkligen besökssiffran kan alltså vara högre.
De flesta besökarna var förstås pensionärer, men även oppositionspolitikerna Oskar Weinmar och Maria Fälth strosade runt i utställningshallen.
Mässan invigdes av Ann-Christin Martens (S), ordförande i social-och äldrenämnden. Hon påpekade att Väsby, precis som andra kommuner, står inför stora utmaningar med färre yrkesarbetande och allt fler barn och pensionärer. Samtidigt har vi aldrig haft det så bra som i dag. Dagens bostadsbrist är ingenting jämfört med 60-talets, menade hon.
-Mina egna föräldrar fick bostad först en vecka efter det att jag var född. Det hände att folk placerade sina barn i byrålådor i brist på sängplatser, sade hon
Martens, som har arbetat som sjuksköterska, framhöll också att vi i dag är friskare och lever längre. När hon själv tjänstgjorde på Löwenströmska sjukhuset betraktades det som en sensation att någon fyllde 100 år.
-I dag springer jag runt och uppvaktar 100-åringar var och varannan dag.
Hon berättade vidare att kommunen startat ett "hemtagningsteam" för att bistå personer som skrivits ut från sjukhus för att överbrygga övergången till hemtjänst.
Ulla Assarsson berättade i ett gripande föredrag hur hon försökt hantera sitt liv efter beskedet att hennes man lider av Alzheimer. Jag rasade ihop inombords medan min man mest blev arg för att man tog körkortet ifrån honom, sade Assarsson, som efter några år slutade jobba för att ta hand om sin allt mer förvirrade man. Samtidigt förde hon dagbok, som nu kommit ut i bokform med titeln "Ett långsamt farväl".
Föreläsningen om åldrandet av Patricia Tudor Sandal fick ställas in på grund av sjukdom.
För underhållningen stod Eddie Oliva och Adele Li Puma, båda etablerade artister med italienskt ursprung. Tillsammans framförde de en rad välkända italienska schlagers. Oliva berättade på sitt oefterhärmliga sätt om de språkproblem hans och hans kamrater hade i början, till exempel pizzabagaren som frågade kunderna om de "ville äta här eller i kartongen".
Publiken levde med, skrattade och applåderade.
Ett 20-tal utställare deltog i årets mässa, bland dem SPF Seniorerna, PRO, Väntjänsten, Bio Sober, Väsbyfixarna, minnesmottagningen på Löwet och Väsby Rehab. Mässan arrangeras i samarbete mellan kommunen och pensionärsorganisationerna. Utmärkta konferencierer var SPF:s Britt Höglöv och PRO:s Yvonne Häggblad.