Nytt äldreboende i Fresta

Den 20 november flyttar de första hyresgästerna in i det nya äldreboendet i Fresta, det första på den östra sidan i Väsby kommun.


Det nya boendet, som ligger vid Fresta södra allé, har 54 lägenheter, varav 36 är avsedda för demensboende. Sex lägenheter är inredda för parboende. Anläggningen drivs i privat regi av Attendo, som är ett stort företag i branschen.
Det nya boendet, ett vård-och omsorgsboende enligt den gängse terminologin, har en inriktning på trädgård och utevistelse. Det berättade verksamhetschefen Carina Classon när hon den 5 oktober var gäst vid månadsmötet med SPF:s s k kommungrupp, som leds av Sten Deutgen och är öppen för alla medlemmar i SPF Seniorerna i Väsby.
Meningen är att de boende ska tillbringa ganska mycket tid utomhus. Classon påminde om att Socialstyrelsen vid flera tillfällen kritiserat andra boenden för bristen på utevistelser.
Huset är fyra våningar högt, varav tre innehåller lägenheter. Varje lägenhet är utrustad med säng, kylskåp och spisplatta. Alla har tillgång till Wifi.
På dagtid finns sjuksköterska i huset, Varje avdelning om nio lägenheter är bemannad med två undersköterskor.
Matsal finns i huset, men inget tillagningskök. Maten kommer att levereras från Dafgårds, som betjänar även andra boenden som Attendo driver. På varje avdelning finns ett litet kök som kan användas för att koka potatis eller tillaga enklare rätter.
Fastigheten ägs av Väsby kommun, som hyr ut den till Attendo.