Geocoaching

Vad är Geocaching?


Vad är Geocaching?
Geocaching är en form av ”skattjakt” i naturen med hjälp av en gratis-APP i en smartphone med GPS-funktion. Du kan uppgradera appen (avgift) för att få utökade funktioner.

En skatt (”cache”) är ett föremål, stort eller litet, som är utplacerat i naturen. En cache kan vara i stort sett vad som helst, men vanligen består den av ett föremål i en plastask jämte en loggbok.

Det finns mängder av skatter utplacerade. Skatterna är av (åtminstone) två klasser, den första klassen (gröna symboler) är åtkomlig för appar som inte har uppgraderats. Om man uppgraderar sin app (25 kr/mån) kan man söka skatter även av den högre klassen.
Skatter är utplacerade över hela världen och vi har många av båda klasserna runtom i Väsby.

Vad behövs för geocaching?
Du behöver en smartphone (iPhone eller annan mobil med Android) med GPS och mobilt bredband.
En APP nedladdad i mobilen från t.ex. Google Play Butik (Android). Med Iphone laddar du ned från App Store. Den app som jag har prövat heter helt enkelt ”Geocaching” hos Google Play Butik.
Nedladdningen är gratis och man kan utan uppgradering söka skatter av den första klassen (se ovan).

Ta med en penna om du tänker skriva något i skattens loggbok, se nedan.

Hur går det till?
När du har laddat ned och installerat appen, starta den och skapa ett konto med din e-postadress samt ett användarnamn och lösenord du själv hittar på. Skriv ned användarnamn och lösenord, du kan behöva dessa senare!

Din telefon ska ha GPS-funktionen och mobildata aktiverade, annars fungerar inte appen. Nu är du redo att använda appen för att söka skatter.

Starta appen och gå igenom introduktionen (”Visa mig”, ”Nästa”, ”Visa”). Appen väljer en näraliggande skatt som exempel.
Nu ser du namnet på skatten, svårighetsgrad, terrängfaktor, storlek. Dessutom kan du få en ledtråd som beskriver gömstället.

För att återgå till kartan, klicka på pilen uppe till vänster.
För att se ett större område av kartan ”nyper” du med t.ex. tumme och pekfinger på skärmen, gör motsatsen för att ”zooma in” och se ett mindre område. Du flyttar kartan genom att dra med ett finger på skärmen.

På skärmen ser du gröna och vita skattmarkeringar. De vita kan du inte komma åt utan uppgradering av appen.
Klicka med ett finger på en grön skattsymbol som du vill söka.
Din position markeras med en liten blå symbol.
Klicka på den gröna START-pilen. En orange pil visas nu från din position till skatten. Avståndet fågelvägen och beräknad noggrannhet anges.
Din position och avståndet uppdateras kontinuerligt när du förflyttar dig.

Frivilligt: När du hittat skatten och har kommit ihåg att ta med en penna kan du skriva i loggboken som brukar finnas vid skatten. Du kan också logga i appen så att andra kan se din kommentar.

Hans Forsén