Skördefest Åland 18-19/9 2021

Skördefest! Årets höjdpunkt på Åland
18-19 september 2021

Klicka och se alla bilder på vår Facebookgrupp

Reseberättelse:

Den 18 september var vi 24 st. SPF-are som gick ombord på M/S Rosella, för att bege oss till Åland och Skördefesten, som besöks av ca 12.000 personer varje år. Ombord på båten åt vi en god brunch.

När vi lagt till i Mariehamn väntade buss och en superbra guide, som tog oss till fyra ”Skördefestgårdar”, men innan dess fick vi en intressant guidad tur i Mariehamn.

Vi passerade många vackra hus ritade av Hilda Hongell, 1867-1952. Hilda var den första kvinna i Skandinavien som år 1891 tog examen som byggmästare. Hennes arkitektur bestod av vackra hus med tinnar, torn och snickarglädje. Vidare passerade vi flera ämbetsbyggnader, t.ex. Statens Ämbetshus, Alandic och Stadsbiblioteket. I östra hamnen fick vi se Northern Cross Yacht, även kallad James Bond-båten för sin medverkan i filmen Golden Eye. Båten går att hyra en dag för 16.000 dollar. I västra hamnen passerade vi nyrenoverade segelfartyget Pommern.

Till er som undrat var M/S Birka Stockholm tagit vägen, vi hittade henne i västra hamnen, där hon ligger förtöjd i väntan på ny ägare. Hon är till salu för 100 miljoner dollar.

Det första gårdsbesöket var Mickels gård i Gottby. Gården är en ekologisk familjegård från   år 1730. Här visades bl.a. ullkardning. Ullprodukter, saft, sylt, grönsaker och frukt fanns till försäljning. Allt lokalproducerat. På gården fanns också Kosafari, till glädje för både stora och små barn, även halmhoppning är populärt bland barnen under skördefesten.

Vi åkte vidare mot Drygsböle gård i Hammarland, via Ålands ”längsta” tunnel, 51 m. Gården har tillhört samma släkt sedan år 1625. Här fanns en samling av gamla ting som använts på gården genom tiderna. Även här fanns mycket till försäljning, bl.a. eget hantverk i form av stickat och virkat.

Färden fortsatte mot Kastelholms slott och Jan Karlsgården, som är ett friluftsmuseum. Museet tillkom på 1930-talet och är Ålands enda friluftsmuseum och består av ett tjugotal byggnader, hitflyttade från olika platser på Åland. Intill gården ligger Åland Distillery, som sommaren 2020 lanserade sitt gin, Päråla en päronlikör, Röd Granit en körsbärslikör samt Appleaud en äppellikör. I Smakbyns café, som det kallas, serverades vi kaffe och smörgås, dock utan starkvaror.

Efter kaffet och en promenad runt Jan Karlsgården, vände vi tillbaka mot Mariehamn. På vägen gjorde vi ett stopp vid Cederbergska gården, även den en gård med försäljning av egenproducerade varor.

Väl framme i Mariehamn checkade vi in på Hotell Savoy. Vi fick våra rum samt en stunds vila, innan vi promenerade ett kvarter bort till restaurang Kvarter 5, där vi serverades en mycket god 3-rätters middag.

Söndagsförmiddagen hade vi fri tid för en promenad eller vad som önskades. Vi gick så småningom ombord på M/S Rosella igen och serverades en riktigt god lunch.

Framme i Kapellskär väntade vår buss som körde oss hem till Väsby. Vi har haft en mycket fin och intressant resa med ett glatt och trevligt gäng.