Formia

På den italienska västkusten finns en pärla som glimmar extra starkt för oss i Haninge. Det är staden Formia som ligger 13 mil söder om Rom och 9 mil norr om Neapel. Stadens fot nuddar i medelhavet och klättrar sedan upp på Auruncibergen, en "avstickare" från Appeninerna. Det är här, i Haninges vänort Formia, som ett stort antal SPF-resenärer genom åren njutit av allt som staden med omgivningar bjuder på. Första veckan i september i år gick den senaste resan som lockade 32 glada pensionärer varav flera var tillbaka för andra och tredje, till och med femte gången.

Formia var romarnas semesterstad och därför har vi kunnat besöka den unika och helt intakta vattencisternen som romarna byggde för 2 000 år sedan, och vi har också sett den romerske politikern Ciceros grav tillsammans med flera arv från antiken i området. En eftermiddag i utgrävningarna av Pompeji var också mycket uppskattad.
Vi har gjort upptäckter i genuina, pittoreska och prisbelönade borgar från medeltiden och hittat mysiga affärer som vi shoppat i. Dessutom hann vi med besök på marknaden i Formia där vi handlade både skor, kläder och kryddor. Det italienska vinet får vi inte glömma och på vingården Villa Matilde gjorde vi en intressant resa i gårdens och i vinets värld. Strax intill, i Baia Domizia, tittade vi på vattenbufflar och smakade "den riktiga" mozzarellan (Mozzarella di Bufala Campana) som kommer från det här distriktet.

Vårt fantastiska och trevliga hotell Bajamar i Formia har skämt bort oss med god mat och härlig strand. Där vilade vi under parasoll, badade och njöt av havet varje dag. Några kvällar under veckan fick vi härlig musikunderhållning i hotellets trädgård.

Nästa resa till Formia blir i början av september 2019. Då är det 10-årsjubileum av resan.

Margaretha Picano