Viktig information från Polismyndigheten

Polismyndigheten vill gärna informera oss äldre om brott som drabbar oss. Läs mer nedan.

Polismyndigheten vill gärna informera oss äldre i Nacka hur vi kan förebygga brott av olika slag vi kan bli utsatta för.

Du kan också läsa mer om det här på polisens hemsida https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/aldre-och-funktionsnedsatta/

Många äldre och personer med funktionsnedsättning blir drabbade. Många råkar ut för en bedragare i samband med att de gör ärenden utomhus eller i butik. Bedragaren smyger sig upp bakom axeln i kassan och noterar offrets kod. Utanför butiken stjäl bedragaren kortet genom att distrahera sitt offer.

I hemmet tar sig bedragaren ofta in genom att utge sig för att komma från ett servicebolag. Väl inne stjäl de värdesaker, eller genom lögner lura till sig kontokortsuppgifter och pengar.

Via telefon lurar man äldre genom att påstå sig vara en representant från en bank eller myndighet eller annan aktör som den äldre kan känna respekt för, t.ex. en läkare.

1) Släpp inte in obekanta i din bostad.

2) Lämna aldrig ut kortuppgifter eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

3) Om en obekant ringer och du blir osäker, lägg på luren, eller be att få ringa tillbaka.

4) Om den obekante påstår sig vara en nära släkting, och du blir osäker, lägg på luren och ring tillbaka på ett telefonnummer som du har.

5) Om du drabbas – polisanmäl – och ta stöd av människor i din närhet.

Känn ingen skam – du är inte ensam.

Brottsofferjouren Nacka/Tyresö/Värmdö tel. 08-4669166 eller mobil. 073-9171501