Mårtensafton med det bästa av Österlen 3 – 6 november

- med vår reseledare, som är en riktig gåsapåg

Seden att äta gås på Mårtensafton är känt sedan 1500-talet hos de högre stånden i hela Sverige. Först mot slutet av 1800-talet spreds gås som fest- mat, i takt med ökat välstånd. I vår tid förknippas gåsätande med Skåne, vilket är en sen företeelse. Dagen har namn efter helgonet Martin, ett namn som i Sverige ombildats till Mårten. S:t Martins attribut var en gås

Dag 1 Stockholm-Simrishamn 
Vi reser från Stockholm direkt till Hässleholm. På vägen stannar vi för förmiddagskaffe och lunch. I Hässleholm hämtar vi vår reseledare, Jöran Nielsen, som är en riktig skånepåg. FK, L, M 

Dag 2 Österlen och vinprovning 
Från Simrishamn följer vi kusten norrut till Kivik där vi besöker Kiviks Musteri för att handla. Vi fortsätter till Kiviks hamn tar en promenad till Fritjof Nilsson ”Piratens” staty. Vi stannar vid Ravlunda kyrka där både ”Piraten” och vår vissångare Olle Adolphsson ligger begravda. Vi reser vidare via natursköna Brösarps Backar till Brösarps Gästgiveri där vi ska äta vår lunch bestående av deras prisvinnande Skånska ”Äggakaga”. Efter kaffet sätter vi kursen söderut till dagens höjdpunkt som är vinprovning på Skepparps Gård. Här odlar man vindruvor till vin. Vii får veta allt om Österlens ”Provence”, hur vinframställningen går till provsmaka gårdens egna viner med passande tilltugg och höra berättelser. (F,L,M) 

Dag 3 Södra Skåne och Gåsamiddag 
Idag åker vi inåt land till Onslunda för att besöka ML Borstteknik och få en inblick i borstarnas värld. Här finns borstar i alla storlekar och till alla behov. Vidare till Nostalgi Café 50´s. Här kan du stå framför disken till en lanthandel, titta in i ett tryckeri, ett skomakeri, en frisörsalong, en bilverkstad, se leksaker, cobratelefon, pastellfärgade brödrostar, campingbord, husvagnar, bilar och mycket mer från 1950-talet.. Vi besöker Hasse & Tage museet som är Sveriges minsta museum. Färden går vidare nedåt kusten via Österlenkryddor med närproducerade kryddor från Österlen som förgyller våra måltider hemma. I Kåseberga Hamn har vi egen tid för lunch och shopping. Här finns flera sorters fisk och sillrätter som man även kan handla med sig hem. Bland annat Branteviksillen är berömd. Den som vill tar en promenad till Ales Stenar och kan fundera på vad det egentliga syftet med dem var. Vi följer sedan sydkusten via Skillinge hamn tillbaka till Simrishamn och vårt hotell. Har vi tid kan vi svänga ner en stund till Sandhammaren. Dagens och kanske resans höjdpunkt blir den blir denna kväll den traditionella Skånska Gåsamiddagen med alla tillbehör. F,FK,M 

Dag 4 Simrishamn-Stockholm 
Den här dagen reser vi hemåt fullmatade med intryck. Vi lämnar vår reseledare i Skåne, stannar för ett frivilligt förmiddagskaffe och en avslutningslunch med vid utsikt över Vättern från Gyllene Uttern i ny regi. (F,L)

Pris 8550 kr
Anmälan senast 25 september till Inga-Lill Friberg, 070 -12 17 71, ingalillf@gmail.com

Reserrangör Viatour Resor & Event AB  www.viatour.se