Vinprovning på Hantverkargården

Den 20 november var det 25 förväntansfulla personer från SPF Moringen, som samlades på Hantverkargården för att lära sig lite mer om franska viner.

 

Per-Olow Danielsson tillsammans med sin bisittare Jan Lundin, lotsade på ett trevligt och kunnigt sätt, deltagarna genom de olika franska regionerna och hur bland annat mark- och klimatförhållanden påverkar hur vinet smakar. Frankrike är den största vinproducenten i värden och producerar mer än hälften av allt vin.

Vi fick börja med en doft-test där det gällde att försöka känna vilka dofter vi kunde identifiera utifrån några givna doftkombinationer. Det var inte lätt och handuppräckning visade att vi tyckte väldigt olika. När vi sen fick smaka blev det inte mycket lättare. Det tar tid att bli expert.

De viner vi testade var:

Chateau L´Hospital nr 73142
Chateau Pineraie nr 2852
Chateau de Pierreux nr 2293
Chinon Les Délices nr 73082

Vinerna har ett prisläge mellan drygt 100:- och strax under 200:-. Det är viner som normalt inte finns i systembolagets butiker, men som kan beställas. Det första vinet, nr 73142, serverades under Nobelmiddagen 2013.

Det var även ett vinlotteri där en flaska rött och flaska vitt vin av god kvalitet samt en chokladask lottades ut. Två nära väninnor blev de glada vinnarna till vinerna. Som kuriosa kan nämnas att en lott som tappats på golvet och efter letande återfunnits gav högsta vinsten.

Eftersom det var franskt tema serverades en fransk löksoppa, med krutonger och riven ost tillsammans med Baguetter och Brieost, efter vinprovningen. Stämningen var trevlig och jag tror alla kände sig nöjda och lite kunnigare om franska viner när de gick hem i novemberkvällen.

Inga Burebo Karlsson