Årets hemliga resa

Förväntansfulla resenärer samlades på Alkärrsplan för att ta bussen mot okända mål. Lars Tjärnhammar höll i resplanen och delade inte med sig av vad han visste, så det spekulerades en hel del i bussen.

Vi tog 73:an norrut och svängde av i Haninge för att åka vidare till Tyresta Nationalpark. Där serverades vi förmiddagskaffe och kaka innan en guide anslöt och berättade om det unika i att ha ett så stort urskogsområde i nära anslutning till en stor stad. Några av tallarna är över 400 år gamla. Guiden berättade också om vikten av att låta gamla döda träd ligga kvar i naturen. Många av skogens djur och växter är anpassade för att leva i sådana miljöer.

Här ligger också Tyresta by som utgör porten till Nationalparken. Byn har gamla anor och nu finns här en bondgård med många olika djur, fokus är att hålla raser som är hotade. Det finns också café, lanthandel, platser att äta medhavd matsäck och Naturrum med utställningar av olika slag. Glädjande kunde vi se massor av skolklasser som passade på att njuta av naturen och det fina försommarvädret.

Vi samlades åter i bussen och resan fortsatte på smala slingriga vägar. På ett ställe mötte vi en SL-buss och det kändes väldigt spännande, men allt gick bra och vi kunde fortsätta vår färd. Slutdestinationen var Smådalarö gård där vi fick en fantastiskt god fiskgryta och de som ville förgyllde det hela med ett glas vin. Kaffe och kaka drack vi i solen ute på altanen med den vackra utsikten över vattnet och öarna. Efter lite rundvandringar tog vi åter plats i bussen för resan hem till Nynäshamn.

Glada och nöjda efter en riktigt trevlig dag längtar vi redan till nästa år då vi förhoppningsvis åker mot nya hemliga mål. Ett varmt tack till Lars och Agneta Tjärnhammar för en trevlig dag.

Inga Burebo Karlsson