Fyrkryssning med Birka den 9-10 juni

SPF Seniorerna, Moringen åkte på Guidad fyrkryssning i skärgården.

Vår rutinerade reseledare Ing-Lill Friberg fanns tidigt på Birkas terminal för att dela ut boardingkorten, som också fungerade som nycklar till hytterna. Båten la ut från kajen klockan 17.00 och redan 17.30 samlades vi i matsalen för en trerättersmiddag som bestod av skärgårdsstek med sallad och rökt majonnäs, huvudrätten kokt röding med färsk potatis och grönsaker och vi avslutade med kaffe och panacotta. Allt smakade utmärkt.

Efter middagen startade guidningen norrut genom vår skärgård. Guider var Göran .P. Sjödin och Anders Hedin. Göran var den som berättade om fyrarna och Anders lotsade oss genom att berätta om platserna utmed farleden, människorna som bott där, musik som var kopplad till öarna och konstnärer som förevigat denna unika miljö. Han berättade också om rysshärjningarna som var för exakt 300 år sedan. Hur de brände ner i stort sett allt efter kusten från Gävle ner till Norrköping, men också varför detta hände. Karl den Xll hade länge fört krig och härjat i deras områden och detta var ett sätt at ge igen och försöka få slut på förödelsen på hemmaplan.

Det var fantastiskt intressant att höra samtidigt som solen sakta gick ner och himlen färgades rosa. Vi satt i lä på våning 10 och hade en otroligt vacker utsikt över denna unika ö-väld. När det började kännas kyligt samlades vi i pianobaren där alla hade möjlighet att önska sin favoritlåt och musikerna gjorde sitt bästa för att tillmötesgå önskemålen. Stämningen var väldigt trevlig.

Vid midnatt kom vi fram till Mariehamn och jag valde att gå och lägga mig, men andra valde att vara uppe hela natten och följa med i guidningen av fyrarna, Svenska Björn, Almagrundet, Huvudskär och söderut, för att nämna några. Fartyget hade nu kurs på Landsort dit vi ankom 06.30 på morgonen och vi fick då se hur lotsbåten kom oss till mötes och lotsen gick ombord för att vi säkert skulle ta oss tillbaka till Stockholm.

För oss Nynäshamnare som oftast ser vår kustlinje från vattennivån eller från våra fritidsbåtar var det spännande att nu få ett helt annat perspektiv. Nu var vi ju högt uppe och såg över många av öarna, det var väldigt lätt att orientera sig. Resan fortsatte över Mysingen, Nämndö-fjärden och Kanholmsfjärden och hela tiden berättade Anders Hedin om platserna vi passerade, hans kunskaper verkade vara outsinliga. Vid Vindö var det dags att vända in mot Stockholm och de sista timmarna ombord kunde vi koppla av och njuta av det vackra vädret.
Det här är en resa som görs några gånger per år och jag vill varmt rekommendera den.

Inga Burebo Karlsson