Seniordagen den 4 oktober

Ännu en gång bjöd Nynäshamns kommun och vår olika pensionärsföreningar in våra seniorer och anhöriga till en informations och prova-på-dag i Folket hus.

Det soliga höstvädret lockade oss att gå till Folkets Hus för att träffa andra, skaffa information och äta en lunch, som vi blev bjudna på.

Man kunde testa Stol & Styrka och cirkelträning med Friskis och Svettis. Klädvalet från Västerås visade kläder och skor med smarta lösningar, hela sortimentet finns på deras hemsida. Själv tyckte jag att deras tofflor som man kan tvätta i maskin såg riktig sköna ut.

SPF Moringen, SKPF och PRO var på plats liksom kommunens anhörigsamordnare, Synskadades riksförbund, Strokeförbundet  samt Södertörns Överförmyndarnämd. Vi kunde strosa runt i lugn och ro, ta till oss information och hälsa på varandra.

Efter den goda lunchen som bestod av potatis- och purjolökssoppa, nygräddat varmt bröd och färskost, begav vi oss till biosalongen. Föreläsningar om mat, äldres behov av näring ändras med åren; vi behöver mer protein och fet, äta mindre portioner men oftare, var en bra påminnelse om att inte slarva med att laga mat. Äter vi för lite eller fel kan vi bli yr och ramla, och vem vet hur det kan sluta! Också alkohol och mediciner bör vi ha koll på. För att hjälpa med det sista finns "Kloka Listan" med massor av information som vi kunde ta med hem.

Efter all denna viktiga och nödvändiga information var det en mycket välkommen bensträckare och en 20 minuters frukt stund.

Den stund vi hade alla väntat på kom till slut. Annika Hagström talade under rubriken "Alla åldrar inom mig" Hon berättade om människor som har påverkat henne på olika sätt, gav kärlek och omsorg, andra som sa saker som har fastnat och lämnat intryck. Mycket kände vi igen, att vi glömmer att vi har blivit äldre. Hon berättade om känslan när en vuxen person säger "Jag såg dig på TV när jag var barn!" Och Mamma! Vad har inte våra mammor betytt? Man kan lyssna på Sveriges radio sommarpratare där Annika hade ett program, om man vill veta mer.

Moderator för eftermiddag var Mona Rudenfeldt som introducerade varje talare och sedan presenterade dem med "en lysande" gåva. Vi kan gissa att det var en viss fyr!

Ann Gould