Författare i Nynäshamn.

Referat från guidad busstur runt Nynäshamns Kommun med fokus på de författare som har bott i vår kommun.

En fin sensommardag gjorde SPF Moringen en rundtur i kommunen för att bekanta oss med författare som har verkat och bott i här. Lou-lou Hillsttad var vår guide och hon gav en gedigen och varm beskrivning av dessa kändisar från förr.

Vi började vid gotlandsterminalen, för att mittemot i det snickarglada huset hade Sveriges första kvinnliga journalist, Wendela Hebbe tillbringat sina sommarar på 1800 talet. Då i en lugn och vacker miljö som inte längre finns kvar.

Nästa stopp var vid Ösmos vackra kyrka där August Stridberg hade predikat som 17 årig. Han arbetade då som informator på Hammersta Gård. August hade väldig höga tankar om sin egen förmåga som predikant – om man ska döma av ett brev han efteråt skrev till sin bror. Vi åkte vidare till Hammersta för att se den lilla flygel där Strindberg fick bo med tre barn och en annan anställd på gården. Han förväntades inte bara undervisar men också underhåller dem.

Vid Hammersta sprang också Ivar Lo Johansson som barn - hans föräldrar jobbade på Gården. Hammerstaån som flyter ut till havet lämnade ett bestående intryck hos Ivar och han har beskrivit den i sina senare verk. Ivar föddes i en stuga i Ådal som ligger med gångavstånd till skolan och Hammersta. Dagens barn skulle nog ha taxi!

Nu började kaffetarmen vrida sig och Sorunda´s Fattigstuga var vår nästa mål. Kaffe och en saftig bit Sorundatårta var mycket välkommen. Det satt bra, det!

Efteråt åkte vi vidare till Sorunda´s Folkets Hus för att höra om Moa Martinsson – vi fick inte besöka hennes stuga – men fick istället se på en utställning. Lou-lou berättade en hel del om Moa och även om filminspelningar som har pågått om Moa och hennes liv. Nu väntar vi med spänning på att de skall visas i TV. Det var en fin avrundning på vår resa genom en del av kommunens litterära historia.

Ann Gould