Månadsträff med Afternoon Tea

Hantverkargården var vackert dukad och sandwich, scones, muffins och annat gott som hör till Afternoon Tea fanns på borden. Ordföranden Per-Olow Danielsson hälsade alla välkomna till dagens evenemang, men också till det nya verksamhetsåret.

  • Ann Gould
  • Ann Gould

Anneli Sjödén representerade programgruppen och presenterade vårens program som kommer innehålla, PUB-afton, vårlunch, friskvård, hemlig resa och mycket annat. Programbladet ska komma hem till alla medlemmar i mitten av april, hoppas det lockar till många trevliga aktiviteter.

Ann Gould, som kommer från England, berättade om den engelska traditionen att dricka Afternoon Tea. Te som ursprungligen kommer från China, var en mycket exklusiv vara som bara de mest välbeställda hade råd med. Att plocka tebladen är en manuell process och bara några av bladen på varje planta kan användas, dessutom var det höga tullar på te vilket gjorde priset mycket högt.

På 1840-talet började Anna Russel, 7th Duches of Bedford, dricka te med scones på eftermiddagen för att fylla på blodsockret mellan den lätta lunchen och den sena middagen. Först för sin egen skull, men började snart bjuda in goda vänner. Det blev populärt och det spred sig. Först bland de rikare, men tullarna på teet minskade och priserna sjönk så att även övriga samhällsklasser kunde börja unna sig en kopp Afternoon Tea.

Te är som vin – olika sorter passar vid olika tillfällen och till olika rätter. Det finns också något som kallas "High Tea". Det serveras vid högre bord (därav namnet) och ofta lite senare än Afternoon Tea som oftast dricks vid ett lågt bord. När man dricker High Tea är tillbehören mer "matiga".

Vi fick också veta hur Sandwichen fick sitt namn. Lord Sandwich var professionell kortspelare och vid ett tillfälle var han mycket hungrig, men ville inte bryt spelet utan beordrade kocken att servera något han kunde äta under spelets gång. Då fick han in två skivor bröd med rostbiff emellan – och sandwichen var född.

Ett varmt tack till programgruppen som arrangerade denna trevliga eftermiddag och till Ann Gould för ett intressant och trevligt föredrag.

Inga Burebo Karlsson