Årets första möte 18 januari, Birgitta Rasmusson

Birgitta Rasmusson är en välkänd person för sitt arbete som chef för ICA:s provkök samt som domare i olika bakprogram på TV. Temat för hennes kåseri var "Kafferepets historia" och hur bakboken "Sju sorters kakor " kom till.


Till årets första medlemsmöte hade Birgitta Rasmusson inbjudits. Hantverkargården var fullsatt och innan föredraget började lämnades aktuell information medan vi njöt av goda hembakta kakor och kaffe.

Birgitta Rasmusson är en välkänd person för sitt arbete som chef för ICA:s provkök samt som domare i olika bakprogram på TV. Temat för hennes kåseri var "Kafferepets historia" och hur bakboken "Sju sorters kakor " kom till.

Att dricka kaffe har gamla anor i vårt land. I början var det en herrdryck som avnjöts i slutna rum, men med tiden väcktes misstankar att det kanske pågick förberedelser till omstörtatnde verksamhet och kaffedrickandet förbjöds under en tid.

Från 1500 blev det kvinnornas tur att få njuta av den exotiska drycken och därmed kom också så småningom kakor fram på bordet. Ordet "kafferep" kommer av att kvinnorna satt och repade trasor medan kaffekalaset pågick.

I våra dagar har formerna för kaffedrickande förändrats och kakor, bakelser och tårtor ansågs vara av ondo och allt som var sött och fett skulle undvikas. Att detta oftast erattes med läsk, coc-cola, chips och ostbågar glömdes kanske bort. Kaffe skulle serveras som "latte" i stora muggar och en helt ny cafétradition inleddes.

Birgitta, som ofta reser till utländska mässor, ser nu de nya trenderna. Om ni inte har gjort er av med er gamla kaffeservis med porslinskanna ska ni vara rädda om den. Nere på kontinenten har priserna på kaffeserviser stigit med upp till 500 %. Ja, ni läste rätt! Nu är det inne att använda även de små mockakopparna, som en gång fanns i varje välutrustat hem. De används till den lilla "kaffe på maten-koppen".

Boken "Sju sorters kakor", som utkom strax efter krigetkning har blivit en enorm succé och kommit ut i många upplagor.Recepten är i stor utsträcning de ursprungliga men har moderniserats och boken är fortfarande en storsäljare. Jag tror inte att vi känner någon som aldrig har bläddrat i denna bok. Titeln "Sju sorters kakor" kan härledas till att talet "sju" ansågs som ett heligt tal och under äldre tider skulle det vara just sju sorters småkakor samt grovdoppa på bordet och kaffet skulle vara bryggt.

Sin roll som domare i olika baktävlingar berättade hon också om. Hon är så förvånad över hur duktiga de unga deltagarna mellan 9 och 12 år är. Ingenting i programmet är förberett utan de får arbeta efter egen förmåga. När de blir tillfrågade av vem de har lärt sig, blir svaret oftast att de lärt från mormor, morfar, farfar eller farfar. Sällan från föräldrarna.

Birgitta avtackades med blommor och lång applåd och vi som lyssnade hade fått en intressant belysning av något som vi gör flera gånger per dag. Ja, just det! Vi dricker kaffe!


Ingrid Hedin