Dagsutflykt till Vårstavi

Moringen gjorde en upptäckt vid 225:an. Vilka känner till Vårstavi bakom planket till vänster om 225:an några hundra meter innan rondellen där vägen mot Tumba börjar?

Den lilla gruppen Moringenpensionärer blev i varje fall överraskade och fascinerade vid ett besök där den 5 augusti. Vårstavi var Poul Bjerres hem under åren 1915 – 1964. Huset tillhör numera Stiftelsen Vårstavi, som skapades genom arvet efter denna framstående läkare, porträttskulptör och kulturpersonlighet, verksam främst under första delen av 1900-talet.

I ösregn anträddes resan med buss 783 från Nynäshamn. Framkomna till Vårsta och efter en liten promenad längs Malmsjön anlände sällskapet till den vackra parken, som omger Vårstavibyggnaden. Solen började att titta fram och Lars Hjeltman, stiftelsen Vårstavi:s ordförande välkomnade den vetgiriga gruppen. Han och hans hustru Ingegerd berättade nu om Poul Bjerres gärning inom den dåtida läkarvetenskapen och inom det svenska kulturetablissemanget.

Poul Bjerre blev en av vårt lands mest eftersökta läkare inom psykoterapin. Under åren 1907 - 1947 var han flitigt anlitad av c:a 40.000 patienter vid sin läkarmottagning vid Humlegården. I hans filosofi ingick, att människan har inneboende självläkande krafter, som kan förstärkas av meditation och naturupplevelse. Han kände så starkt för detta, att han sökte ett boende långt utanför storstaden. Det var så, han kom att skaffa den natursköna tomten med en udde, som sticker ut i Malmsjön i Vårsta. Huset, som stod färdigt där 1915, hade Poul noggrant utformat. Det har på ett raffinerat sätt anpassats till den omgivande naturen med tonvikt på vila och avkoppling.

Poul Bjerre umgicks med Carl Milles bl.a. i Paris. Han blev inspirerad att själv skapa konst, måla och framför allt göra ett otal utsökta porträttskulpturer av tidens "kändisar". Hjeltmans guidade genom husets sobert möblerade rum, där många av Bjerres alster återfinns men också annan förnämlig och intressant konst. Rundvandringen, berättelserna och inredningen förmedlade nog den atmosfär som rådde i livet på Vårstavi.

Stiftelsen Vårstavi arbetar med att bevara Poul Bjerres vetenskapliga rön genom utdelning av forskarstipendier och temasammankomster ute i Vårsta. En ambition är också att ta emot ideella grupper, pensionärsgrupper m.fl. som vill intressera sig för Poul Bjerres filosofi och kanske vill uppleva ett välbefinnande i Vårstavi:s trädgård. Man har tagit intryck av bl.a. resultaten från "Sinnenas trädgård", en terapiträdgård för äldre inom Sabbatsbergs område i Stockholm. Där får äldre människor, som behöver stärkas mentalt, sinnesintryck, som återupplivar minnen från aktiva perioder i livet.

Fulla av intryck tackade Moringenpensionärerna för ett intressant föredrag och guidning. Man anträdde hemfärden även med en insikt om att Södertörn har många överraskningar att bjuda på.

Text och foto: Ulf Eklund