Utflykt till Enköpings parker den 16 maj.

Färden till Enköping företogs med pendeltåg till Bålsta och därifrån vidare med lokalbuss till Enköping. Vi var 10 personer som hade valt att tillbringa en lördag i de vackra parkerna.

När vi lämnade Nynäshamn såg vädret lovande ut med sol och sköna vindar men senare på eftermiddagen försvann solen. Moln och kyliga vindar sänkte temperaturen åtskilliga grader. Framme i Enköping var det dags för lunch och efteråt blev det också tid för ett besök på torget, där det rådde en livlig kommers med lopppis och andra lokala begivenheter.

Klockan 15 hade vi bokat plats på parktåget, som avgår från Turistbyrån. Med på tåget följde en mycket kunnig guide, som berättade om parkernas tillkomst och växtlighet. Vi åkte igenom de flesta av de 24 parker, som Enköping är så berömt för.

Omkring 4000 personer besöker parkerna varje år och följer med på de guidade turerna. Variationen är stor med parker av olika slag och med många små kvartersparker med skyddande häckar, porlande vatten, sittplatser och mycket lummig grönska. Den mest berömda parken är Drömparken, som bara den är värt besöket. I mitten av maj står också magnolior och många andra träd i sin fagraste blomning..

Parkerna i Enköping skiljer sig från andra städers, som ofta består av stela och tråkiga kantklippta gräsmattor. Här breder naturen ut sig från gräsmatta till träd, gångar, blomsterhav, pergolor, klippta bokhäckar och exotiska träd. Syftet är att skapa upplevelser genom färgsammansättning, artrikedom och utformning. För att minska den arbetskrävande ogräsrensningen har man planterat marktäckande växter, som också hindrar uttorkning under sommaren.

Om man tänker göra ett besök i Enköpings parker kan parktåget varmt rekommenderas. Parkområdet är vidsträckt och dessutom får man tillgång till en kunnig guide. Som en extra service fanns plädar att låna och det var skönt att svepa in sig i en sådan under den nästan 2 timmar långa färden.

Innan vi vände åter mot Nynäshamn avslutade vi besöket i Enköping på en trevlig pub för en stunds värme och en god kopp kaffe.

Text: Ingrid Hedin

Foto: Ingegerd Lindblad