SPF Moringen på tur mot hemliga mål. 24 april

Vilken torsdag det blev den 24 april!! Vi vaknade nog alla upp till en strålande vacker och solig start på en ny dag. Hur dagen skulle bli var det svårt gissa, eftersom ett 30-tal av våra medlemmar skulle ge sig iväg på en hemlig resa.

Det fanns givetvis funderingar och tankar i huvudena, men eftersom den skulle ske per buss kändes det naturligt när vi lämnade Alkärrsplan att vi åkte 73:an upp till Ösmo för att ta ombord ytterligare resenärer. Skulle vi nu fortsätta på inslagen väg eller var 225:an den rätta vägen?

Ganska omgående kunde vi konstatera att det bar av mot Stockholm och vår reseledare Ingrid började ge oss en del ledtrådar. Gissningarna började snart komma och lösningen på vårt första stopp var ett besök i Bergianska trädgården med tillhörande kaffe och en otroligt härlig smörgås, alldeles väl intajmat vid 11-tiden. För en del av oss var det faktiskt första gången vi var där, trots att den ligger så pass nära våra hemtrakter.

Nästa resmål klurade vi ut med hjälp av nya stickord från Ingrid, det var nämligen Sveriges äldsta stad med anor redan från Erik Segersälls tid på 970-talet. Där möttes vi av en mycket kunnig lokal guide, som berättade om hur staden växte fram och utvecklades på stranden av Mälaren till ett mycket viktigt makt- och handelscentrum. Erik var dessutom överhuvud för kyrkan och de tidiga medeltida kyrkorna började uppföras. Vi fick också bl. a. reda på att Eriks son, Olof Skötkonung, tog in utländska myntmästare för att redan år 995 prägla Sveriges fösta mynt i Sigtuna.

Tillsammans med guiden gjorde vi också en trivsam rundvandring i den lilla staden under en timme, där allehanda lokala händelser och historier redovisades.

Besöket avslutades med en god måltid på restaurang Valvet, innan det var dags att återsamlas vid bussen för hemfärd.
Text: Gary Hägre