En svensk trädgårdspärla, 9 september

SPF Moringen gjorde en utflykt till en svensk trädgårdspärla. Onsdag 6 augusti samlades drygt 20 medlemmar från SPF Moringen för en dagsutflykt till Enköpings berömda parker.

Vi åkte med Värmdö Buss, som kan ta upp till 4 rullstolar, till glädje för dem, som annars kanske skulle få välja att stanna hemma. Genom det sommarfagra Sörmland gick färden till Mariefred där vi tog en paus med kaffe och smörgås alldeles intill Gripsholm slott. Sedan bar det av vidare mot Enköping. Luften blev mer och mer disig och doften av skogsbrand blev omisskännlig ju närmare vi kom Enköping.

Lunch blev det på First Hotel och därefter nästan en timme att se sig om i stan innan Parktåget med guide hämtade oss. Sedan följde en en och en halv timmes resa genom Enköpings parker. Vinden hade tagit i och blåste bort mycket av röken och fläktade fint. Guiderna jobbar i parkerna och är väldigt kunniga. Stan har många små parker - "fick parker", små andningshål, där det finns en stor variation av växter och träd. Genomgående för dessa små parker är fontäner av något slag med porlande vatten, som tycks maskera trafikbruset.

Broarna över ån är vackra med sina blomster lådor. Temat är där "Nordic Ljus" med mycket lila, gult och lime. Den färgkombinationen präglar hela stans ettåriga plantering i år. Perenner är det dominerande växtvalet i parkerna tillsammans med buskar och träd. Även efter en så lång, het och torr sommar som i år fanns det mycket färg och form kvar, som väckte vår beundran och sprider glädje bland alla som rör sig i stan. Många insekter är flitiga besökare bland blommorna, som uppmuntras att föröka sig med hjälp av de specialiserade pollinatörerna.

I Enköping har trädgårdselever tilldelats trädgårdar längs promenaden vid ån. Där har de utmanats med teman enligt principen "Det var en gång....": - Robin Hood, Trollkarlen i Oz, Tusen o en natt mm. Spännande var att se hur detta tolkats på olika sätt.

Parkerna används av alla åldrar och tycks ge Enköping en mycket lugn och trivsam atmosfär. Och dessutom är det rent och städat överallt. Bland annat kanske därför får stan många besökande från hela världen. Enköpings parker är värt fler besök under ett år: Årsväxlingarna har sin egen charm, intresse och inspiration. Till våren är det exempelvis magnoliornas och lökväxternas tid, så kanske en ny resa till Enköpings Parker med SPF Moringen förestår om några månader?

Text: Ann Gould