Min trädgård, 17 april

Väl tajmat till en av de första riktiga vårdagarna hade Moringen bjudit in Nynäshamnsföretaget Min Trädgård till medlemsmötet den 17 april. Min Trädgård drivs av paret Ingalill och Günter Ortschikowski mitt i vår tätort.

Moringen startar våren med trädgårdsinspiration.

I sin trädgård har man etablerat en handel med balkong- och trädgårdsplantor samt innovativa blomsterarrangemang. Günter, som vunnit flera nationella mästerskap i blomsterbindning, visade sin talang och lät oss följa med i hur han gör vackra balkonglådor och fantasifulla arrangemang bl. a. i gamla krukor.

Vi fick även en lektion i vad som är viktigt vid säsongstarten i trädgården och på balkongen. Det gällde både att ta vara på ljuset från de långa dagarna, så att växterna vaknar, men också att vårsolen lätt torkar ut späda vårskott. Plantor som tål kyla och våra kalla vårar kan vara hårt drivna i gynnsamma miljöer men behöver då varsam acklimatisering/avhärdning, när vi introducerar dem på vår balkong eller i trädgården.

Betydelsen av jordkvalitet, näringstillförsel, rätt vattning varken för mycket eller för litet och hur man gör dränering i täta lådor var också kunskap som förmedlades. Men framförallt var en stor del av behållningen den inspiration, som vi fick av att se alla vackra blomsterarrangemang och de plantor som finns att använda. Följaktligen var intresset därefter stort att fråga Ortschikowskis om råd och dåd samt att göra fynd bland deras medhavda plantor.
Text: Ulf Eklund