Resa till hemligt mål, 6 maj

Ett 50-tal medlemmar i Moringen hade lockats att följa med på överraskningsresa den 6 maj. Dagen bjöd på sommarväder, det vita i backarna var inte snö, det var vitsippor.


Moringenresa med hemligt mål

Ledtrådarna till första stoppet var ganska enkla. Tjuv, hockeyspelare och ett X. På Tumba bruksmuseum fick vi veta det mesta om betalningsmedel sedan tidernas början och bakgrunden till att tillverkning av sedelpapper startade i Tumba. Göran Ståhl, entusiastisk pensionerad anställd på bruket ägnar sig fortfarande att att göra fint handgjort papper på beställning och vi fick en demonstration.

Nästa mål var Öster Malma. Ett säteri som från 1600-talet ägts av både adel och privatpersoner tills det togs över av Domänverket. Genom kontakter med prins Gustaf Adolf kom slottet att arrenderas av Svenska Jägareförbundet och användas för utbildning. När Öster Malma jaktvårdsskola invigdes 1947 hade prinsen omkommit i en flygolycka. Hans jakttroféer skänktes till slottet av prinsessan Sibylla i samband med invigningen. 1994 köptes Öster Malma av Svenska Jägarförbundet och drivs idag som en väl fungerande kursgård. Margareta Bergenstråle visade oss runt i slottet och berättade om tidigare ägares bekymmer med pengar, obesvarad kärlek och en spökande piga.

Helt i linje med anläggningens anknytning till jakt serverades en välsmakande viltgryta till lunch. En gårdsbutik lockade till inköp av specialiteter baserade på gårdens produkter.

Sista stoppet var Trosa som gjorde rätt för epitetet "världens ände", allt var stängt. Det påverkade dock inte humöret nämnvärt.
Under hemresan på slingrande skogsvägar via färjan vid Mörkö informerade resegruppen om kommande aktiviteter och avtackades välförtjänt för dagens upplevelser.
Text: Kristina Berggren.