Kontantuppropet

Manifestation för kontanterna Mynttorget (utanför riksdagen)  2 december kl. 10.30-11.30

Hej!

Den 2 december kl 10.30 anordnas en demonstration utan för riksdagen för att bevara kontanterna i samhället. Vi ska stötta ”Kontant upproret” och vara där och demonstrera! Kom dit och ta med er många från SPF Seniorerna 😊

Har du frågor är du välkommen att kontakta Monia Sturén tfn 070-5117656

Eller Christina Blom Andersson på vårt kansli 073–8641382

 

Budskap demonstration inför seminariet

  • Bevara kontanterna!

Kontanter är ett nationellt utgivet och lagligt betalmedel. Trots detta blir allt fler butiker, restauranger och köpcenter kontantlösa. Samtidigt ökar digitala brott och IT-attacker lavinartat. Detta måste stoppas, innan det är för sent. Vi behöver ett säkert och analogt betalsystem när de digitala inte fungerar. Det är en fråga om alla människors rättigheter och demokrati. Den nya Betalmarknadsutredningen som regeringen tillsatt ska presenteras i november 2022 och i den ingår kontantfrågan – men politikerna måste agera innan dess.

  • Människor utesluts i ett kontantlöst samhälle!

I Sverige finns hundratusentals människor som av olika anledningar inte kan använda digitala betalningsverktyg. Av dessa tillhör många redan utsatta grupper. Äldre, funktionsvarierade, våldsutsatta kvinnor och andra människor som lever i digitalt utanförskap påverkas av omställningen. Utsatta grupper ska inte stängas ute på grund av möjligheten att använda digitala betalmedel.   

  • Utan kontanter blir samhället sårbart!

Sverige är på många sätt sårbart. Inte minst tydliggjordes detta i somras när en av våra största livsmedelskedjor Coop utsattes för en it-attack. Betalsystemen vi har idag kan lätt slås ut. Sverige har inte heller någon beredskap för den här typen av kriser. Vi behöver gå i linje med MSB:s budskap om att kontanter behöver finnas som komplement till de digitala betalmedel vi har idag.

  • Lagstifta för kontanter i handeln!

Varje individ ska själv kunna välja om man vill använda kontanter. Ingen ska bli exkluderad i ett demokratiskt samhälle på grund av möjligheten att använda digitala betalmedel. Frågan behöver hanteras snarast möjligt, annars riskerar kontanterna att försvinna för gott. I våra grannländer finns regelverk som reglerar möjligheten att betala kontant – detta behöver vi införa även i Sverige.

Med vänlig hälsning

Christina Blom Andersson

SPF Seniorerna

Stockholmsdistriktet

Sveavägen 88

113 59 Stockholm

tel. 08-720 77 30

Besök gärna vår hemsida

http://www.spf.se/stockholmsdistriktet