Information från Styrelsen

Uppdaterades: 01 juli 2020

Senaste information från Berit!

2020-06-03.
Kära SPF are
Ute blåser sommarvind, gullvivorna och syrenen står i blom och coronan sprider sin oro över hela jorden.
Det är nu 2,5 månad som vi suttit i karantän, dvs vi har inte tillåtits möta våra allra närmaste och käraste i livet. Ja, visst, vi klarar det, men vi vet inte till vilket pris. Många deppar och känner sig djupt övergivna. Bara detta att inte få gå i en affär och själv bestämma vad man vill handla det vardagliga, kan få oss att känna en sorg. Själv reagerar jag med att bli arg (ett svagt uttryck). Det är mycket som retar gallfeber på mig, om inte annat detta eviga tjat och prat om coronan i alla sociala medier. Dagligen framförs Sveriges dödstal och kurvan och flockimmunitet mm, mm. Ja, jag vet att man kan slå av både radio och TV, men jag tycker om att ha radion på, att någon pratar med mig. Men jag borde väl kunna få höra lite trevliga reportage och nyheter. Allt är väl inte bara elände!
Men vad gör vi då i dessa tider? Vi promenerar, läser, stickar och lägger puzzle. Vi ringer våra vänner men samtalen blir allt kortare då all input saknas. Vi sitter på avstånd och pratar. Trots detta går dag efter dag och vi hoppas och hoppas. Det måste hända något, vi kan inte sitta så här till jul!!!
Något som skett under våren är att det vuxit fram en ny känsla av hjälpsamhet. Många, både ungdomar och grannar, har erbjudit hjälp med inköp av olika slag. Risken finns att detta blir betydligt svårare och kanske t o m avtar nu när semestrar tar vid. Många åker till sina landställen , föräldrar växelpassar sina barn osv. Kommunen har uttryckt oro och erbjuder, tillsammans med kyrkan, hjälp både till inköp och samtal. Se nedan.

I dessa coronatider när det mesta handlar om sjukdom och död har väl alla tagit sig en funderare på framtiden. Jag vill med anledning av detta slå ett slag för Trygghetsringningen i Huddinge. Vi har tvingats byta lokal men arbetet fortsätter och är nu inne på sitt 20:e år. Vi saknar väldigt många ensamboende i systemet. Detta är en livlina för alla ensamma äldre. Ett telefonsamtal om dagen och Du kan vara säker på att inte bli liggande sjuk eller skadad i dagar, innan någon förstår att allt inte står rätt till. Kontakta Kerstin Berggren tel 073-034 89 49 eller Berit Westergren 070-955 78 30 för mer information.

Med detta brev vill vi också påminna om att vi har en Hemsida , SPF seniorerna Huddinge, www.spfseniorerna.se/huddinge (den du nu läster på). När verksamheten fungerar så kommer vi att lägga ut ny information och skicka månadsmeddelande till alla som har uppgivit mailadress.
För oss är det väldigt viktigt att vårt medlemsregister fungerar dvs att alla telefonnummer och adresser, såväl mail som postadress stämmer. Har Du gjort ändringar eller inte anmält mailadress är det dags nu!
-------------
Framtiden – vi hoppas förstås på att Sverige ska öppnas upp så sakteliga och att våra verksamheter ska komma igång. Avstånd kommer säker att vara viktigt även i fortsättningen men det är vi bra på! Vi kommer inte att göra ett nytt programhäfte för hösten då vi inte vill ta den kostnaden om inget blir av. Kommer vi att kunna dra igång några aktiviteter så kommer vi att skicka ut information om detta till alla med mailadress. Och vi kommer också försöka få ut information om eventuella aktiviteter i Mitt i Huddinge. Även hemsidan och Facebook kommer att ha den nya informationen.
Kontakta oss i styrelsen om Du känner Dig ensam eller har frågor av något slag. Vi är väldigt angelägna om att vi snart ska träffas igen och få känna oss som de glada åldersrika positiva seniorer som vi är!
Vi vill önska Er alla en så bra sommar som möjligt och håll Er friska!
Allt gott önskar styrelsen

/ Berit Westergren


Sammanfattad information om hjälp som finns att få för riskgrupper under smittspridningen av covid-19.

Information om den hjälp och det stöd som finns går att ta del av på Huddinge kommuns webb, https://www.huddinge.se/coronaviruset/hjalp-och-stod/

Hjälp från Huddinge kommun

Du som är över 70 år och sitter hemma i karantän på grund av coronaviruset kan få hjälp med inköp av mat och mediciner samt hämtning av postpaket.
Så här går det till
För att göra en beställning:
- Ring 08‑535 312 06 (om det är upptaget när du ringer kan du lämna meddelande till Servicecenter så blir du uppringd senare)
- Skicka sms till 070‑975 37 58
Dagar när du kan få hjälp
Följande dagar och områden gäller:

  • Måndag: Skogås–Trångsund
  • Tisdag: Vårby–Masmo
  • Onsdag: Segeltorp–Stuvsta
  • Torsdag: Centrala Huddinge
  • Fredag: Flemingsberg–Visättra

Tjänsten utförs endast på helgfria vardagar.
Tjänsten kostar inget. Du betalar bara för vad det faktiskt kostar.

Kontinuerlig hjälp
Om du behöver kontinuerlig hjälp med inköp, städning eller omvårdnad kan du ringa Servicecenter på telefon 08‑535 300 00 för att komma i kontakt med en biståndshandläggare.

Hjälp från Svenska kyrkan och Hela Människan

Du som är över 70 år och sitter hemma i karantän på grund av coronaviruset kan få hjälp med inköp av mat och mediciner.
Så här går det till
Ring 08-588 697 00. Det är Svenska kyrkans växel som svarar och du slussas du vidare till den församling du tillhör och får hjälp. Det är max femton varor per tillfälle du får beställa och du betalar med faktura som följer med i matkassen. Du får din leverans enligt överenskommelse.
Öppettider: Måndag–fredag klockan 9.00–11.00 samt klockan 13.00–15.00

Är du orolig och behöver någon att prata med?
Ring 08-588 697 00, Svenska kyrkans växel, och säg att du vill prata med någon så slussas du vidare till en diakon i den församling du tillhör. Under kvällar och helger går det bra att ringa jourhavande präst på 112. ''

Hela Människan
Du kan också kontakta Hela Människan om du vill prata med någon:
Ring 08-534 709 43 eller 070-308 18 27
Hela Människan består av ett 60-tal föreningar som driver socialt arbete på kristen grund, läs mer på http://helamanniskan.se/corona/

Äldrelinjen Telefon 020-22 22 33
Öppettider Måndag–fredag klockan 8.00–19.00 Lördag, söndag samt helgdagar klockan 10.00–16.00
Till Äldrelinjen kan du som känner dig ensam och/eller mår psykiskt dåligt få prata med utbildade volontärer för stöd och råd. Linjen drivs av föreningen Psykisk Hälsa (Mind) och Stockholms stad. Läs mer på www.mind.se

Huddinge centrum erbjuder
PERSONLIG DISTANSSHOPPING OCH FRI HEMLEVERANS
RING SÅ SHOPPAR VI ÅT DIG!
I rådande tider vill Huddinge Centrum fortsätta vara ditt eget personliga centrum. Därför kan du nu enkelt beställa hem varor från våra butiker kostnadsfritt, hela vägen fram till dörren till midsommar.(ev längre om behov finns) I mån av tid kan vi även leverera mat från restaurangerna hem till dig. Ring gärna och kolla läget med oss.
- Ring och beställ mellan kl. 11-15 onsdag – fredag. Vi kör sedan hem varorna till dig mellan ca kl 15-17 samma dag. Vi utför köp för max 2 000 kr per kund.
Så här fungerar det
Ring oss på 0709-31 74 40 eller maila: huddinge@stockholmsmarknader.se och berätta vad du vill att vi köper.
Vi shoppar åt dig.
Du får ett sms med totalbelopp och nummer du ska swisha till eller via en länk om du vill betala med kort. (Mottagare på Swishkontot är vår samarbetspartner Stockholmsmarknader AB). Du skickar sedan en skärmdump på din Swishbetalning till oss.
Vi kör hem varorna till dig mellan ca kl 15-17. Produkterna ställs utanför din dörr. Vi meddelar då att de står där och du kan ta in dem när du vill. Ditt kvitto läggs i påsen.
Villkor och information
Leveransen är kostnadsfri, du betalar bara för dina varor.
Vi har inte möjlighet att hantera eventuella återköp eller reklamationer av varor, det gör du direkt med butiken.
Vi kan tyvärr inte handla receptbelagda mediciner, alkohol, tobak, livsmedel eller skrymmande varor som inte går in i en bagagelucka.
Maxgräns för köp: 2 000 kr/kund.
Vi levererar i Huddinges närområde i första hand, men eventuellt kan vi lösa leveranser längre bort också. Du kan alltid ringa och kolla hur möjligheterna är för leverans till ditt område.
Besök huddingecentrum.se för att se våra butiker – på deras hemsidor ser ni utbud. Det går självklart också bra att ringa och kolla utbud, priser etc med butiken innan du ringer till oss.
Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och använder handsprit eller handskar mellan varje köp och leverans. Vi respekterar social distans och anlitar endast helt symptomfri personal.
Vid högre tryck än förväntat förbehåller vi oss rätten att tacka nej till leveranser
_________________ Slut på informationen 2020-06-03 __________

Publicerades: 01 juli 2020 Uppdaterades: 01 juli 2020