Studiebesök september

Höstresa till Norrtälje

Väl utrustade med paraplyer och regnkläder samlades förväntansfulla SPF:are vid Gullmarsplan den 19 september, för att med SLkortet åka till Roslagens metropol. Där möttes vi av guiden Michael Blum,som hälsade oss med sång och sen berättade att vi skulle följa den vandring han hade för kronprinsessan Victorias vid stadens 400-års jubileum förra året. 
I Norrtälje bor ca 20 000 invånare och i kommunen ungefär 65 000. Storleksmässigt är Norrtälje en tredjedel av Sthlms län. Under sommarmånaderna ökar befolkningen till det tredubbla.
Redan när vi började vår promenad lyckades solen bryta igenom molnen och regnet kom först när vi var hemma igen. Vi startade vid gamla Kronohäktet där även Roslagens sparbank haft sitt säte. Nedanför flöt ån och på andra sidan låg bruksgatan med fina hus. Där bodde för länge sedan tyska smeder, som man lockat till Norrtälje för att tillverka ammunition. Vi stannade vid en rekonstruktion av en runsten till minne av Brodd, som levde på 1000-talet. Stenen försvann i slutet av 1600-talet men tack vare gamla anteckningar gjordes en ny som kommunen fick i gåva 2004.
1719 brändes staden ner av ryssarna och det gick trögt att bygga upp den igen. Ett stenhus finns kvar som idag härbärgerar en blomsterhandel, Fröken Knopp. Andra fina hus var Elverket, som är byggt i jugendstil och Rådhuset vid stora torget i gustaviansk stil.
Nils Ferlin har en egen gränd och en staty vid ån. Här bjöd Michael på sång och musik och berättade naturligtvis om Ferlins vistelse i staden. 
Norrtälje har alltid haft många kaféer. Som flest 21 stycken som låg ganska så tätt. Vi avslutade den guidade vandringen på Lilla torget, där vi lunchade på Wallins kaffestuga. Sen blev det en promenad ner till hamnen och genom Societetsparken innan hemfärd.