Extra läsning

Uppdaterades: 26 februari 2018

Många läsvärda artiklar får inte plats i Engelbrektsbladet, därför har vi skapat denna plattform där du kan få extraläsning

Aula Medica

Första november besökte SPF Engelbrekt Aula Medica på Solnavägen. I skarp kontrast till den närliggande 1700-talsgården Stenbrottet ligger KI:s nya aulabyggnad, en spektakulär glaskonstruktion ritad av Gert Wingårdh och förverkligad först 2013 sedan Erling Perssons stiftelse donerat 350 milj. till bygget. På utsidan reflekteras ljuset i 6000 omväxlande förgyllda och transparanta glasrutor. Byggnadens kraftiga överhäng ökar husets volym. Aulan eller Erling Perssonsalen med sina 1000 åhörarplatser är representativ för bl.a. Nobelföreläsningarna med sin utmärkta akustik och sin harmoniska och lugna färgskala. Byggnaden rymmer för övrigt en vacker entré med ett elektroniskt vattenfall (tyvärr inte ett äkta, som först var tänkt) och handslipade kristallkronor i taket, allt designat av Ingegerd Råman. I övrigt finns flera matsalar, konferensrum och klubblokaler. Så småningom ska KI:s Campus sammanbindas med Tekniska Högskolan och Universitetet med broar och cykelvägar, berättade vår kunniga guide.

Vera Sundberg

                               _________________________________

Måleriyrkets museum
Den 16 november var det dags för Måleriyrkets museum. Det visade sig vara mycket intressant, inrymt i ett 1700-tals hus, nu k-märkt, som varit sommarställe, epidemisjukhus, hem för fallna kvinnor och häkte. Nu innehöll det Knut Mobergs (grundarens) samlingar från 1970 med många föremål, som användes förr och idag används till dekorationsmålning: gamla och nya verktyg, färger, penslar, stockar för tryckning av tapeter, schabloner m.m. Mest imponerande var alla vackra dörrar, som målats för att se ut som olika träslag med beslag och profileringar med en förbluffande trompe l´oeil- effekt men också målade marmor-och gyllenläderimitationer, vackra blomstermotiv och fantastiska tapeter. Många dekorationsmålare kom senare i livet att bli utövande konstnärer som t.ex. X-et och Oscar Bergman.
Vera Sundberg

                               __________________________________

Publicerades: 26 februari 2018 Uppdaterades: 26 februari 2018