Aktiva dagar på Nockebyhus

Det är många Brommabor som funderar på hur boendet ska se ut på äldre dagar. Barnen flyttar ut, pensioneringen är avklarad och livet förändras.

Det är många Brommabor som funderar på hur boendet ska se ut på äldre dagar. Barnen flyttar ut, pensioneringen är avklarad och livet förändras. Trivsamma Bromma vill man inte lämna och luta sig tillbaka är inget lockande alternativ. Dagens alerta seniorer vill ha roligt och är aktiva så länge det bara går. Ett alternativ med högt tempo, gemenskap med nya vänner och trygghet är Pauvres Honteux. Tegelfasaden är ett välkänt vägmärke strax innan Drottningholmsbron. Här i Nockebyhus bor 340 seniorer. Begränsade ekonomiska resurser är inte ett hinder att bo här. SVPH-garantin gör det möjligt att anpassa hyran efter betalningsförmåga.

Möjligheterna till ett aktivt liv är överraskande många. Här finns vävstuga, biljard, snickeri, dart, kör, datorstuga, musikaftnar, föreläsningar, bridge och golf bl a. Poolen, gym och träningslokaler ingår. Biblioteket är välbesökt. Filmvisningarna drar fulla hus. I datorstugan kan man fåhjälp med krånglande datorer. Flera klubbrum finns för mindre träffar. Uppräkningen blir lång:

  • För oss var det tryggheten och gemenskapen som avgjorde, säger Ann-Elise Ljungman och Ola Bertilson. För fem år sedan flyttade de in i en tvårummare och det har de aldrig ångrat. Några vänner till oss hade flyttat hit och när vi var här på besök blev vi övertygade om att det var rätt för oss. I huset finns vårdcentral, och hjälp att få både som frisk och sjuk. För den som behöver sjukvård finns Nockbyhöjden strax intill.
  • Våra barn behöver aldrig bekymra sig för oss. Här är ett hektiskt nöjesliv, Ann-Elise ser glad ut. Vi gör bara det vi tycker är roligt. Vi har just nu ca 28 olika aktiviteter att välja mellan. Här finns något för alla. Vi får städning varannan vecka och fönsterputsning två gånger om året. Och så den goda maten. Middag varje dag.
  • Dagarna flyger iväg, säger Ola. Idag tränar kören. Några vänner kommer in på lunch. Det är lätt att få nya vänner här, tillägger han. Bridge på kvällen. Föreläsning på tisdag och biljard. Onsdagar är ganska lugna med gymnastik på morgonen och PUB-afton på kvällen för min del. Torsdag är det vattengympa, sammankomst och musikafton. Den stora flygeln kommer till användning nästan varje vecka. Vi har diskussionsgrupp, litteraturcirklar och bordtennis också. Prova vin kan vi göra i vinkällaren och där spelar vi dart. En del tränar golfsvingen. Här är sällan några döda punkter. Ja, om man inte förstås vill. Då går man in och stänger dörren om sig. Ola tittar ut genom de höga fönstren med utsikt mot Lovön.

Avslutning på dagen. I sällskapsrummet sprakar brasan i öppna spisen. Det är hemtrevligt och vackert. Efter en intensiv dag, en stilla pratstund framför brasan innan middagen serveras. Det goda livet.

Birgitta Örnbrand