Frågesport 14 oktober

Höstens frågesport blev tillika den första frågesport som kunde hållas som ett fysiskt möte detta år. De frågesporter vi hade under vårterminen var ju av pandemiskäl digitala.

Men nu fick vi alltså träffas på riktigt. Så underbart! Det blev hela 5 lag med 4 personer i varje lag. Det var som vanligt två omgångar. Inga-Lisa Sellvall och jag, som ställt samman det hela, hade tänkt ut två teman: olympiaderoch 1940-talet. Det suckades väl lite åt det första temat, som allmänt ansågs lite svårt, medan det andra föll de flesta smaken. Hur som helst var det ett livligt diskuterande i lagen, och det är det som är det fina med lagsport. Man hjälps åt.

Här får ni smakprov på frågorna. Svaren vet förstås nu de som deltog. Ni andra får rannsaka er inre kunskapsbank eller googla.

”Var utspelades de olympiska spelen i antikens Grekland?”– ”Hur lyder den olympiska rörelsens officiella motto?”– ”Vem var Sveriges första kvinnliga olympiska medaljör?” – ”Novellen ”Att döda ett barn” kom 1948. Vem har skrivit den?”– ”Vad hette Astrid Lindgrens debutverk?”– ”År 1945 hade en tårdrypande svensk film premiär om några föräldralösa barn.  Vad hette filmen?”

Den här gången hade vi inte bara öppna frågor utan också flervalsfrågor, såsom:

”När började man med Paralympiska spel?” svarsalternativ a) 1998 b) 1960 c) 1972 – ”Vem direktrapporterade i radion från firandet av freden på Kungsgatan? svarsalternativ a) Uno Stenholm b) Sven Jerring c) Gunnar Helén

Birgitta Agazzi