Årsmötet  2021

Föreningen höll sitt årsmöte den 16 februari 2021. Det var ett annorlunda möte i pandemitider då vi höll det digitalt. Ett 50-talet medlemmar deltog.

På årsmötet följde vi upp vår verksamhet under pandemiåret 2020 och planerade för bättre tider 2021. Även under våren 2021 får föreningen avstå från inomhusmöten. I höst hoppas vi kunna fira pandemins slut genom en fest där föreningens medlemmar minglar tillsammans.

Årsmötet valde Inger Öhman till ordförande för ett år, Lillebil Björkman, Helga Lundin och Anders Rickardsson till ledamöter för två år. Nya i styrelsen Karin Bökman och Eva Sederholm. Birgitta Agazzi kvarstår – redan vald förra året. Protokollet från årsmötet läggs på hemsidan.

Efter årsmötet informerade Anders Rickardsson från mötet i Stadsdelsnämndens pensionärsråd (SPR) den 15 februari, bl.a. om läget i vaccinationer mot Covid-19. I nuläget är alla personer boende i särskilda äldreboenden vaccinerade. Det finns ännu ingen tydlig tidsplan övriga äldre. En effekt av pandemin är att det just nu är ca 50 lediga lägenheter på stadsdelens vård- och omsorgsboende.

Stadsdelsförvaltningen håller nu på att inrätta en ny tjänst som digital fixare. Denna it-kunniga person ska ge information och teknikstöd till seniorer (70+), inkl. hembesök till de som behöver hjälp med sin utrustning och stöd för att komma igång.

Efter årsmötet kåserade Göran Wessberg, internationell spelforskare, tillika medlem i vår förening om "Att sätta sitt liv på spel – om spelbluffar, vadslagningar, (o)sannolikheter m.m."

Vi fick en mycket roande och kunnig berättelse om spel i alla former. Det har en lång historia. I bibeln finns berättelsen om Jona och valfisken, där Jona väljs ut genom lottning. I den nordiska historien spelade Olof Skötkonung tärning med Olof Halvarsson, som vann Hisingen genom att helt sonika slå sönder tärningen.

I svenska domstolar fanns lotten med fram till 1806. Kunde man inte avgöra vem som var skyldig, så kunde det avgöras med lottens hjälp. I USAs konstitution kan presidentval avgöras genom pokerspel om det blir lika många elektorsröster. I delstaten New Mexiko kom ett val 1939 att slutföras på detta sätt. I dagens USA kan man också ha chansen att vinna medborgarskap genom "green card lottery". 70.000 uppehållstillstånd lottas ut årligen.

Tärning heter dice på engelska. Ordet kommer från den grekiska gudinnan Dike. Hon var rättvisans gudinna.

Kortleken har ofta setts som djävulens påfund. Också språket har lånat uttryckt för kortleken: man har ruter i sig, klöver i plånboken. I Stiernhielms dikt "Herkules" finns ett trettiotal kortspel omnämnda.

Världsreligionerna har haft olika syn på moralen kring spel. Buddhism har inte moraliserat kring spel, inte heller judendomen. Katolikerna har varit rätt toleranta, medan protestanterna har varit mer negativa. Islam säger att man inte får dricka eller spela. Men går intäkterna av spelet till de fattiga går det bra, det ses då som att ge en allmosa.

Staten var tidigt intresserad av att reglera spel. Först i världen var man i Sverige med Magnus Erikssons allmänna landslag – soldater fick inte spela bort sina vapen t.ex. Stater har förstås också reglerat spel för att tjäna pengar. Karl XII införde en stämpelskatt på kortlekar. Den blev länge kvar och vi minns nog stämpeln på hjärter ess.

Statskassan fortsätter att få in pengar på spel. I Sverige skulle vi behöva betala 1.000 kr mer per hushåll om statskassan inte fick in pengarna från spel. Spelbranschen är stor och är den tionde största branschen i världsekonomin.

Under sin mycket roande och lärorika presentation arrangerade Göran också en digital tipspromenad. Vi fick gissa på 13 olika frågor. Då ska man veta för att få 13 rätt – helt slumpmässigt – är sannolikheten 1 på 1,5 miljoner. Men med kunskaper om saken blir ju chansen för ett rätt svar helt annorlunda! I tipspromenaden fick vi lära oss att tärningsspel är det äldsta spelet – äldre än lotterier och kort. Också att Bellman var hovsekreterare för Nummerlotteriet, som var ett Lotto-spel. Ramlösa hade det första kasinot i Sverige. Det finns 100 spelbolag i Sverige. "Spelmarknaden" omsatte 25 miljarder 2019. Och tro det eller ej: Det säljs 297.000 trisslotter varje dag i Sverige.

Inger Öhman