Årsmöte 19 februari 2019

"Från sluss till sluss på franska kanaler". Efter årsmötet fick vi lyssna till ett trevligt föredrag av Catharina Grünbaum, fint illustrerat med Tommy Grünbaums vackra foton.

  • Foto: Tommy Grünbaum

Paret Grünbaum har under åren 2004–2011 färdats med sin motorbåt "Vanadis" på olika delar av kanalerna i Frankrike. Upplevelserna finns också publicerade i boken med samma namn som rubriken på föredraget.

De började sin tur i Stockholm för vidare färd genom Tyskland, Holland, Belgien och Frankrike, där båten sedan låg i vinterhamn.

Kanalsystemet genom Europa är för många en transportsträcka till Medelhavet. Det finns dock också ett intensivt kanalliv med många olika typer av båtar, från stora lastpråmar till små motorbåtar. Många är bosatta på sina båtar. Kanalerna går genom ett varierat landskap med små och stora städer, små idylliska byar och en öde landsbygd. Det kan alltså ibland vara ganska långt mellan de pittoreska restaurangerna.

Vi fick höra om många fina upplevelser från möten med naturen, byarna och inte minst Paris från vattnet. Antalet slussar är många. Catharina och Tommy hade säkert passerat 1000 slussar på alla turerna och som högst var de 380 m över havet. Många slussar fick de själva hantera, men det fanns också slussvakter, som man noga måste lyssna på och följa anvisningarna från, annars kunde det bli sämre service.

Det blev mycket trevligt umgänge med andra båtfarare. Man hade också ofta svenska vänner som passagerare från och till, som fick hjälpa till som gastar och kockar.

Catharina betonade att det gäller att ta sig tid för att få den fina upplevelsen av kanallivet. Man får inte bara fara på kanalerna efter tidtabell. Om man en gång fått smak på detta liv, så vill man gärna fortsätta enligt Catharina och Tommy.

Jag kan tänka mig att det båtfolk som lyssnade på föredraget nog blev lockade och inspirerade av ett trevligt föredrag om båtlivet på franska kanaler.

Anders Rickardsson