11 december månadsmöte

Henrik Salander – 60-talets musikrevolution

  • Foto: Birgitta Agazzi

Henrik Salander, f.d. nedrustningsambassadör, inledde 2018 års möten hos oss med en insiktsfull översikt av Nordkorea. Nu vid vårt sista möte för året visade han en annan talang, som popmusiker.

Med sång, gitarrspel och ord fick vi höra om och lyssna till 60-talets musikrevolution. Den sammanföll med perioden från den första sputniken till den första månlandningen. En oerhört föränderlig tid. Mitt i ungdomen för de flesta av publiken.Henrik själv startade då popgruppen The Hounds, som kom med flera hits på Svensktoppen.

Under 50-talet kom genombrottet för rocken med namn som Bill Haley och Elvis Presley. Denna stil ebbade ut i slutet av 50-talet och gav plats för något nytt.

Då kom Beatles i England och Bob Dylan i USA. De skapade sig snabbt världsrykte. De var nyskapande musiker och lyriker. John Lennon och Paul McCartney i Beatles revolutionerade musiken. De ändrade förhållandet mellan moll och dur och hur det används och skapade därmed en spänning i musiken. De två hade en obegriplig skaparkraft. De gav ut album på album med oförglömlig musik. Beatles gav ut 2 album per år, de turnerade och spelade in 3 filmer under bara 1963 och 1964.

Bob Dylan gav ut 4 album under 1964 och 1965. Bob Dylans lyrik kom årtionden senare att ge honom ett Nobelpris i litteratur.

Redan 1966 var den egentliga musikerevolutionen över. I juli 1966 råkade Bob Dylan ut för en motorcykelolycka, och i augusti 1966 gjorde The Beatles sitt sista offentliga framträdande. Men The Beatles fortsatte att göra studioinspelningar. Bob Dylan är idag fortfarande verksam och älskad.

Det följde också många andra välkända band i spåren av dessa giganter under resten av 60-talet: Pink Floyd, Jimi Hendrix och många fler. Alla vi på månadsmötet lyssnade och njöt av Henrik sång och gitarrspel till denna spännande berättelse. Det var inte bara låtar från Beatles och Bob Dylan utan också låtar som hör ihop med andra kända artister från denna tid. Så många välkända melodier och texter! Vi i publiken sjöng ofta med.

                                                                 Inger Öhman