Besök och utflykter våren 2019

Uppdaterades: 16 april 2019

Från programkommittén till våra medlemmar

Vi i programgruppen är glada för att våra program är så uppskattade och att anslutningen är stor. Men Draken har närmare 1300 medlemmar och maxantalet på de flesta aktiviteter är ca 20-30 personer. Vi försöker så långt möjligt dubblera särskilt populära program, men tyvärr kommer ändå inte alla som vill att kunna delta.

Anmäl er därför så snart ni fått Draken till de aktiviteter ni är intresserade av och vänta inte till sista anmälningsdag. Om ni sedan får förhinder meddelar ni oss det snarast via e-post eller till telefonsvararen så att någon som står på väntelistan kan få platsen. Gör vi så hoppas vi att cirkulationen på anmälningarna blir bättre och att flera får tillfälle att delta.

P g a mycket stort intresse kommer visningarna på Nationalmuseum i februari och Nya Karolinska i april att dubbleras i maj. De som stod på väntelista till den första visningen har då förtur. Se nedan om de aktuella besöken.

Hur du anmäler dig meddelas i slutet av informationen om varje aktivitet. Vi föredrar att få anmälningarna via e-post eftersom detta väsentligt underlättar vår administration. Anmäl inte på mer än ett sätt. Du kommer alltid att få en bekräftelse på din anmälan med besked om du fått plats eller står på väntelista. Det är viktigt att lämna återbud om du får förhinder eftersom du då slipper betala och din plats kan gå till någon annan.
Återbud kan lämnas via e-post, på telefonsvararen eller till den som anges sist i aktiviteten.


Ersta museum, guidad visning
"Staden på berget"

Torsdag 24 januari 13.30

I ett av de äldsta husen på Erstaklippan ligger Ersta museum, som berättar Ersta diakonis långa och fascinerande historia, om hur kvinnliga pionjärer startade sjukhus och utbildning i 1850-talets Stockholm. Nordens första diakonissanstalt öppnar 1851 på Pilgatan 8 på Kungsholmen. Samtidigt öppnas ett sjukhus och man tar emot de
första diakonisseleverna. Marie Cederschiöld, blir föreståndarinna.

Välkommen att göra en resa genom historien – en skildring av diakoni, sjukvård, utbildning, kvinno- och kyrkohistoria. Utställningen innehåller bland annat historiska bilder, autentiska föremål, ljudlandskap och framtidsplaner för Ersta diakoni.

Adress: Museet ligger på Erstagatan 1M, i det norra porthuset, direkt innanför portvalvet.

Samling: kl 13.15
Pris:
50 kr. Betalas på plats kontant
Anmälan: senast onsdag 21 januari till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04

Ev. återbud och frågor till Inger Larsson 070-525 07 79 eller inger.larsson22@comhem.se.

 

Nationalmuseum – Den nyrenoverade byggnaden
Guidad visning

OBS! Den guidade visningen på Nationalmuseum den 8 februari blev snabbt fullbokad och väntelistan är lång, så ytterligare anmälningar kan ej tas emot. Vi undersöker därför möjligheten att så snart som möjligt anordna en ny visning, till vilken de som anmält sig men inte fått plats till den 8/2 i första hand
kommer att erbjudas plats. Vi hoppas kunna meddela ett nytt datum i kommande nr av Draken (2/2019) som utkommer i v 15.

Fredag 8 februari 14.00

Samling: 13.30 i museets entréhall

Adress: Södra Blasieholmshamnen 2

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum, invigt 1866. Sedan 1935 är det ett byggnadsminne och byggnaden ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk. Februari 2013 stängdes museet för att genomgå en omfattande renovering och upprustning och 13 oktober 2018 återinvigdes det under festliga former i närvaro av kungaparet och tusentals besökare. Vi får nu tillfälle att se det nya Nationalmuseum under en ca timslång guidad visning i den nu fullt moderna och miljöklassade museibyggnaden anpassad till framtidens museiverksamhet med bibehållna kulturhistoriska värden.

Tillgänglighet: Det finns rullstolar och rollatorer att låna. Hissar med plats för rullstolar och permobil till alla våningsplan.

Färdsätt: T-banans blå linjer 10 och 11 till Kungsträdgården, uppgång Blasieholmen. Buss 65 stannar alldeles utanför museet. Övriga busslinjer som stannar vid Kungsträdgården/Karl XII:s torg är 2, 55, 57, 65, 76.

Maxantal: 25 personer

Pris: 100 kr. Betalas kontant på plats

Anmälan: senast fredag 1 februari till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04.
Ev. återbud till Inger Larsson 070-525 07 79 eller spfdrakenprogram@gmail.com


Katarina brandstation och Brandkårsmuseum
Guidad visning

Torsdag 7 mars 13.00

Samling: 12.45 utanför brandstationen

Adress: Tjärhovsgatan 9-11

Katarina brandstation på Södermalm är Storstockholms brandförsvars äldsta anläggning och världens äldsta brandstation i bruk. Den invigdes 1876. Kamratföreningen Röde Hanen, som bildades på 1930-talet, hade länge önskat ett eget museum. I samband med ombyggnaden av Katarina brandstation under åren 1986-90 friställdes ett tidigare stall för ändamålet. Museet invigdes 1993. Inom Stockholms brandförsvar har man länge samlat material om brandkårens historia. Dessa samlingar togs om hand av Röde Hanen och de utgör stommen i brandkårsmuseet. De föremål som visas är från brandkårens äldsta tid i slutet av 1800-talet.
Vi startar med information och kaffe med bröd (ingår i priset). Vi får en fängslande beskrivning av arbetet och villkoren för dåtidens brandmän och avslutar besöket i nutid!

Tillgänglighet: Tyvärr ej handikappvänligt

Färdsätt: T-bana grön linje till Medborgarplatsen uppgång Björns trädgård. Gå mot Tjärhovsgatan, som går parallellt med Folkungagatan, och följ den t.v. ca 150 m.

Maxantal: 20 personer

Pris: 80 kr. Betalas kontant på plats

Anmälan: senast onsdag 27 februari till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04.
Ev. återbud till Solveig Hornbeck 070-242 47 22, 08-21 74 12 eller spfdrakenprogram@gmail.com.


Brunch på Restaurang Trattorian

Söndag 31 mars 13.00 - 15.00

Samling: ca 12.50

Adress: Norr Mälarstrand nedanför Kungsholms torg
Ingång från sjösidan vid Pontonen

Trattorian dukar upp sin variant av en brunchbuffé och bjuder in en favorit-DJ.
Buffén matas full med charkuterier, ostar, ett stort urval av grönsaker & sallader, vedugnsbakade pizzor, nygrillat kött med tillbehör i form av såser, dressingar och röror. Sist men inte minst dukar de fram dessertbordet och glassvagnen! Vanligt bryggkaffe ingår.

Antal: 25 platser är reserverade för oss

Pris: Buffé 335 kr.
All förtäring inkl drycker betalas av var och en direkt till restaurangen.

Anmälan: senast fredag 15 mars till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04.
Ev. återbud Gunilla Andersson 070-483 28 12
eller spfdrakenprogram@gmail.com

 

Nya Karolinska Solna
Guidad konstvisning

Torsdag 11 april 14.00

Samling: 13.45 i huvudentrén vid det stora konstverket vid trappan

Adress: Eugeniavägen 3

Den konstnärliga gestaltningen på Nya Karolinska Solna är det hittills största enskilda konstprojektet för offentlig miljö i Sverige. Konsten tillför en mänsklig, en humanistisk och estetisk dimension i en annars rätt klinisk miljö. Varje konstnärligt uppdrag har utlysts offentligt. En konstnärlig rådgivare valde ut intressanta förslag tillsammans med projektledare och personer från vården, bygget och arkitekterna. Visningen tar ca 1 timme och sker i lugn takt både inomhus och en kortare tid utomhus. Ytterkläderna kommer vi att ha på hela tiden.

Tillgänglighet: Rollator går bra att använda och hissar finns.

Färdsätt: Buss nr 3 till Eugeniavägen

Maxantal: 20 personer

Pris: 90 kr. Betalas kontant på plats

Om någon som fått bekräftelse på deltagande vill lämna återbud görs anmälan till
spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04

Besöket är sedan länge fulltecknat och nya anmälningar tas ej emot. Dubblering 16 maj, se nedan

 

Fina flickor, ost & vin
16 april 17.30
Adress Inedalsgatan 24

Efter ett långt yrkesliv började Marianne Ekholm Gunve som pensionär att skriva. Först blev det en hel del noveller, sedan trängde sig huvudfiguren Clary i debut-romanen fram och skrivandet resulterade i en bok på 387 sidor, Fina flickor, som släpptes i november förra året och fått ett fint mottagande. Boken är en relationsroman som utspelar sig åren 1932-1939 och är första delen av en triologi. Idéer och inspiration har Marianne fått från barndomsstaden Sandviken och hennes mors liv där. Bruksmentaliteten, klass- och könsdilemmat finns med, men Marianne är inte en arbetarrörelsens skildrare, även om hennes Clary gifter sig med Bruno från bruket. Där finns drama, stora eftergifter, drömmar och hopplöshet som utspelar sig i det privata livet också. Det skildras kanske bäst så här, genom att man får läsa om människor som lever "vanliga" ovanliga liv.

Marianne kommer att presentera sin roman, ge oss smakprov och berätta om processen från frö till färdig roman. Boken kommer också att finnas till försäljning.

Maxantal: 25 personer

Pris: 70 kr. I priset ingår också 2 glas vin eller alkoholfritt, ost- och charktallrik.
Färdsätt: Buss 65 med avstigningshållplats Kronobergsgatan

Aktiviteten är fulltecknad men ni kan på spfdrakenprogram@gmail.com eller telefonsvararen 08-650 12 04 få veta om det finns något återbud.
Ev. återbud lämnas via e-post eller på telefonsvararen (se ovan).

 

Nya Karolinska Solna
16 maj 14.00
Guidad konstvisning

Samling: 13.45 i huvudentrén vid
det stora konstverket vid trappan

Adress: Eugeniavägen 3

Färdsätt: Buss nr 3 till Eugeniavägen

Den konstnärliga gestaltningen på Nya Karolinska Solna är det hittills största enskilda konstprojektet för offentlig miljö i Sverige. Konsten tillför en mänsklig, en humanistisk och estetisk dimension till en annars rätt klinisk miljö. Varje konstnärligt uppdrag har utlysts offentligt. En konstnärlig rådgivare valde ut intressanta förslag tillsammans med projektledare och personer från vården, bygget och arkitekterna.

Visningen tar ca 1 tim och sker i lugn takt både inomhus och en kortare tid utomhus. Ytterkläderna kommer vi att ha på hela tiden.

Tillgänglighet: Rollator går bra att använda och hissar finns.

Pris: 90 kr. Betalas kontant på plats.

Maxantal: Ett mycket begränsat antal platser finns (8 st) så tidig bokning rekommenderas

Anmälan och ev. återbud till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04

 

Nationalmuseum – Den nyrenoverade byggnaden
Guidad visning

21 maj 14.00

Samling:
13.30 i museets entréhall

Adress: Södra Blasieholmshamnen 2

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum, invigt 1866.
Sedan 1935 är Nationalmuseum ett statligt byggnadsminne och byggnaden ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk. I februari 2013 stängdes museet för att genomgå en omfattande renovering och upprustning och efter fem år, 13 oktober 2018, återinvigdes det under festliga former i närvaro av kungaparet och tusentals besökare. Vi får nu tillfälle att se det Nya Nationalmuseum under en ca 1 timme lång guidad visning i den nu fullt moderna och miljöklassade byggnaden anpassad till framtidens museiverksamhet med bibehållna kulturhistoriska värden.

Tillgänglighet: Det finns rullstolar och rollatorer att låna. Hissar med plats för rullstolar och permobil finns till varje plan.

Färdsätt: T-banans blå linje 10 och 11 till Kungsträdgården, uppgång Blasieholmen. Buss 65 stannar alldeles utanför museet. Busslinjer som stannar vid Kungsträdgården/Karl XII:s torg är 2, 55, 65 och 76.

Pris: 100 kr. Betalas kontant på plats

Maxantal: Ett mycket begränsat antal platser finns (9 st) så tidig bokning rekommenderas

Anmälan och ev. återbud till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04.

 

Konsten i Stadshusträdgården
Guidad visning
10 juni 14.00 – 15.15

Samling: 13.45 vid Stadshusets huvudingång portalen vid Hantverkargatan 1

Vi får en guidad visning av Stadshusträdgårdens skulpturer och fasadernas utsmyckningar. När arkitekten Ragnar Östberg skapade sitt magnum opus samar-betade han med tidens ledande konstnärer och hantverkare, såväl i interiörerna som i den omgivande parken. Arbetsplatsen har kallats Sveriges sista stora byggnadshytta. Vi ser och begrundar såväl naturalistisk som mer fantasibetonad skulptural utsmyckning av bl a bröderna Gustav och Aron Sandberg, Carl Eldh, Christian Eriksson och Tore Strindberg. Vi får höra om motiv och konstnärer och vilken betydelse de haft för arkitekten Östberg.

Om vädret tillåter kan de som önskar efter visningen avsluta med en kopp kaffe, en glass eller varför inte ett glas vin på Café Eldkvarn, beläget på kajen alldeles intill Stadshuset.

Färdsätt: Buss nr 3 eller 53 till Stadshuset

Pris: 110 kr. Betalas kontant på plats

Maxantal: 25 personer

Anmälan senast 31 maj till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04.

Ev. återbud lämnas via e-post eller på telefonsvararen (se ovan).


Olle Olsson Hagalund-museet Solna
Guidad visning
27 augusti 11.00-12.00
Samling 10.45, Spetsgatan 2, Hagalund

Upptäck konstnären och samhällsskildraren Olle Olsson Hagalund, vars måleri och livsgärning är en berättelse om den svenska modernismens historia. Olle Olsson, folkkär genom sitt naivistiska och färgstarka måleri, föddes 1904 och bodde hela livet till sin död 1972 i det lilla turkosa hus, som hans morfar, snickarmästare Carl Brolin, byggt 1891.

Museet och dess kvarter bär på en unik historia. Hagalund växte fram under 1890-talets mitt och präglades av hantverkare och småföretagare och det uppstod från början en hantverkstradition, som är en del av Olle Olsson Hagalunds historia. Idag vävs i museet med tillhörande verkstäder berättelser om konstnärskapet samman med stadsdelens utveckling där hantverkstraditioner, återbruk och eget skapande möts. I museets gårdshus finns keramikverkstad och "lilla verkstan", museets egen ateljé och verkstad för skapande aktiviteter. I intilliggande "Villa Odin" finns läder-verkstad, screentrycksateljé och snickeri samt en gör-det-själv-cykelverkstad. Här finns ett stort antal av konstnärens egna illustrationer och målningar, samt fotografier från det gamla Hagalund.

Färdsätt: T-bana blå linje nr 11 till Solna Centrum och därefter buss 513 till hållplats Sunnangården. Eller buss 515 från Odenplan till hållplats Kolonnvägen.

Pris: 140 kr (inkl entré). Betalas kontant på plats.
Eftersom rummen i museet är små är maxantalet 18 personer.

Anmälan senast 16 augusti till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04.

Ev. återbud lämnas via e-post eller på telefonsvararen (se ovan)

 

Nya Slussen
9 september 13.00-14.30
Samling 12.45 Adress: Stadsgården 8
(T-Slussen – gatuplan under Gondolen)

Varje århundrade sedan 1600-talet har platsen för Slussen byggts om för att an-
passas till tidens krav och dra nytta av nya tekniska landvinningar, precis som görs nu. Stockholms stad bygger nu den femte Slussen på samma plats!

Slussenprojektet presenteras av Anna-Karin Hughes Cambry i projektkontorets lokal och utställningens fyra huvuddelar är tänkta att spegla arbetet med den nya Slussen. Lokalen är tillgänglighetsanpassad. Dock varnas det för ojämna asfaltkanter utanför.

Pris: 20 kr. Betalas kontant på plats.

Maxantal: 40 personer

Anmälan senast 2 september till spfdrakenprogram@gmail.com eller till telefonsvararen 08-650 12 04.

Ev. återbud lämnas via e-post eller på telefonsvararen (se ovan)


Torsdag 26 september 14.00

Matilda Broman,
chef för internationell samverkan på Säkerhetspolisen berättar och svarar på frågor om verksamheten, hur Säkerhetspolisen ser på hot och sårbarheter i samhället.

Frågor som kommer att beröras:
- Vad säger Säpo om terrorhotet?
- Hur jagar man spioner?
- Varför pratar alla om cybersäkerhet?

Matilda var tidigare analyschef för verksamheten som handlar om kontraterrorism, kontraspionage, säkerhetsskydd, personskydd, författningsskydd och ickespridningsfrågor. Hon har även arbetat vid utrikesdepartementet, arbetat i Mocambique och forskat samt undervisat i en rad statsvetenskapliga ämnen som angränsar till det uppdrag Säkerhetspolisen har. Matilda tar med Säkerhetspolisens årsbok 2018, där de som är intresserade själva kan läsa mer.

Plats: Kungsholms kyrkas f d fattighus, Hantverkargatan 6, ingång från kyrkogården

 

Publicerades: 13 november 2017 Uppdaterades: 16 april 2019