Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux - SVPH

Läs reportage om SVPH av Margareta Hjalmarsdotter

Den 5 november besökte jag äldreboendet med det långa svåra namnet, Sällskapet Vänner till Pauvres Honteux eller lite enklare SVPH i Fredhäll. SVPH inkluderar även två seniorboenden i Bromma/Nockeby och ett i Fredhäll.

- Med ca 600 hyreslägenheter i tre anläggningar är detta ett magnifikt alternativ för dig som gillar ett aktivt bekvämt boende med livskvalitet och gemensamt sällskapsliv.

- Konceptet bygger på de boendes engagemang med egna aktiviteter, både inomhus och utomhus. Hyresgästerna bildar intressegrupper, såsom film, teater och utflykter.

- En stor uppvärmd pool med en heltäckande glasvägg och utsikt mot paviljong och grönska inbjuder till simturer. Här finns också gym, snickeri, bibliotek, bridgebord och fikarum, allt för att uppmuntra de boende till gemenskap. Biljardrum och konstklubben är välbesökta. Paviljongen liksom andra sällskapsrum erbjuder grillkvällar, festarrangemang, föredrag och andra begivenheter. SVPH erbjuder egen hemtjänst för boende med biståndsbeslut vilket är mycket uppskattat.

- Just nu är kötiden till boendena lång, 10-12 år, med drygt 8000 sökande. Detta beror delvis på ett inflyttningsstopp som i sin tur beror på stam- och ombyggnader i Nockebyhem. För registrerade i lägenhetskön utgår en avgift om 300 kr/år/person.

- Lägenheterna är omöblerade med eget kök och storlekarna skiftar mellan de olika anläggningarna. All service ingår, gästlägenheter finns att hyra för en billig kostnad. Stora, härliga matsalar och festlokaler finns att låna liksom klubbrum.

- Hyreskostnaden är uppdelad i tre delar, lägenhetshyran, lägenhetsservice och personservice. I totalhyran ingår bl a middag varje dag. Skulle man vara borta i fem eller fler sammanhängande dagar kan man få avdrag på kostnaden. Vill du ha aktuell information om lägenhetsstorlekar och kostnader, besök hemsidan: www.svph.se.

- SVPH är Silviacertifierade, vilket innebär att all personal kontinuerligt utbildas i demensvård med syfte att erbjuda en helhetssyn inom vård och omsorg. Certifieringen förnyas vart tredje år efter kompletterande utbildning. Drottning Silvia besökte SVPH i samband med den första certifieringen.

- Det hela började redan på juldagen 1862 då Charlotte von Schwerin samlade barn och barnbarn omkring sig. Hon tog upp sina funderingar kring situationen för de många ensamma kvinnor vars villkor försämrades då de blev äldre. Kunde man göra något? Barn och barnbarn reagerade positivt och inte bara med riksdaler (1kr och 50 öre) utan sydde, bakade, snickrade och till och med ordnade en basar. Med detta egna "kapital" plus insamlade medel hyrde SVPH hösten 1863 en våning som inrymde 16 fruntimmer i 8 rum.

Numera har alltså SVPH:s tre anläggningar sammanlagt 600 lägenheter.

Varmt tack till Anita Olsson, kommunikationsansvarig på SVPH, som välkomnade, berättade och visade mig runt!

Text och foto: Margareta Hjalmarsdotter som förfemtielfte gången undrar: "Vad vore livet utan alla dessa fantastiska kvinnor?"