Kommunalt bostadstillägg, KBT

Bostadstillägg kan alla söka, både de som bor i egen bostadsrätt, i hyreslägenhet och på äldreboende.

När vi blir pensionärer och ansöker om pension missar vi ofta att söka den del av pensionen som heter Kommunalt bostads-tillägg, KBT. Många tror att om man bor i egen bostadsrätt eller villa kan man inte få KBT. Men det kan man, det påverkar inte alls bostadstillägget.

Om du har rätt till bostadstillägg och hur mycket du kan få beror på dina inkomster och tillgångar (när du räknat bort ev bostadsrätt) samt på din bostadskostnad. För dig som har dator är det enkelt att se om du har rätt till bostadstillägg och hur stort det i så fall blir. Sök på webben "Räkna ut ditt bostadstillägg"; du kommer till Pensionsmyndigheten där du ska klicka på knappen "Starta beräkningen". Sedan är det bara att följa anvisningarna.

Jag prövade för en påhittad ensamstående pensionär i hyresrätt med en hyra på 5 000 kr i månaden. Inkomst 150 000 i pension, förmögenhet på 90 000 och 3 000 i inkomst av kapital – bostadstillägget skulle bli 1 900 i månaden! Mycket pengar att gå miste om för att man tror att det inte lönar sig att söka!

För att jämföra sökte jag sedan för en person med samma inkomster och lika mycket pengar på banken men som bor i egen bostadsrätt med en avgift på 5000. Samma resultat – bostadstillägget skulle bli
1 900 i månaden!

Ansökan om bostadstillägget ska du göra på blankett till Pensionsmyndigheten. Det finns en bra video på www.urplay.se, där du kan lära dig detta. Sök på "Tryggare ekonomi på äldre dar" och välj där "Pensionsinkomster".

Om du inte har dator eller om du är osäker hjälper vi dig gärna. Du kan ringa Solvig Grönstedt, 08-656 47 20, som har fått utbildning av Pensionsmyndigheten. Du kan också vända dig till någon av representanterna för SPR. Tack för hjälp med fakta till Solvig Grönstedt!

Birgitta Jonsson