US Music Tour 2019
US Music Tour 2019
Den 9 oktober åkte 27 personer från SPF i Gävleborg till USA. Här följer en del av vd som vi var med om på resan.
Dag 1, 9 oktober
Efter tidig start på dagen bar det av till USA. vi landade cirka sex på kvällen lokal tid. Var på hotellet halv åtta. Åtta var vi ett gäng som tog oss ner till stan för att lyssna på country. Men det var inte en vanlig lugn vardagskväll utan Oktoberfest och en knökafull Broadway. Hela Nashville var där. Vi hann med några olika ställen innan vi återvände till hotellet vid elva lokal tid. (sex på morgonen svensk tid). Dags att sova.
Dag 2, 10 oktober
Start 7.30 med buss mot Memphis. Första stopp är på Elvis Presleys Graceland. Vi gick igenom Elvis hem och besökte utställningen som finns i anslutning till hans hus. Där fanns bla hans två flygplan och hans bilar. En fantastisk karriär med ett trist slut.
Därefter till hotellet och ut på stan för middag. Några passade på att ta sig ner till stan för besök på musikgatan Beale Street.
Dag 3, 11 oktober
Besök på National Civil Rights Museum inhyst på fd Hotell Lorraine vilket var den plats som Martin Luther King mördades.
Nästa besök var på anrika Sun studio där Elvis, Jerry Lee Lewis, Roy Orbinson, Johnny Cash med flera spelade in skivor. Guiden var en riktig pärla som gjorde en mycket livlig och kul dragning.
Och så var det dags för Duck Parade på Peabody hotel. En tradition som pågått sen 30-talet. Fyra änder simmar på dagen i en fontän och med stor pompa och ståt tas de ner till fontänen på förmiddagen och tillbaka till sitt rum på kvällen. Den som styr det hela är en Duck Master.
På kvällen hade vi gemensam Middag på Blues Café. Blind Mississippi Morris spelade munspel och sjöng. Vi spred oss efter middagen och strövade runt på Beale Street. Bland annat på BB King Blues Club.
Dag 4, 12 oktober
En ledig dag i Memphis.
Dag 5, 13 oktober
Klockan ringde kvart över fyra på morgonen. Bussen hämtade oss vid halv sex. Tåget till New Orleans startade strax före sju. Resan var angenenäm. Bekväma fåtöljer så det gick att få lite sömn på vägen. . Framme på hotellet vid 4 på eftermiddagen.
Kvällen ledig för egna aktiviteter.
Dag 6, 14 oktober
Dagen började med en promenad i French quarter med Marianne som guide. Promenaden avslutades vid hamnpiren där hjulångaren Natchez väntade på att äntras av oss. En behaglig resa på Mississippi som inkluderade en buffélunch. Kvällen bar ledig för egna aktiviteter.
Dag 7, 15 oktober
idag var det guiden Monika som höll i guidningen. Start i centrala delen av French Quarter. Varvid vi lärde oss att det egentligen är spanjorerna som byggt upp det vi ser idag sånär som på något enstaka hus. Efter det upp till Armstrong Park. Avslutningsvis en titt på ett museum med Mardi Gras dräkter och tillbehör. Dessa fantastiska dräkter används bara en gång.
Resten av dagen är det fritt fram för egna initiativ
Dag 8, 16 oktober
Idag blev det buss och spårvagn upp till "fina kvarteren". Fantastiska kåkar med över hundra år på nacken. Vi gjorde även ett försök att se gamla kyrkogården i området men den var stängd för underhållsarbete. Kvällen var vikt för egna initiativ. På Bourbon street, Royal street och Frenchman street hittar man mängder av ställen där det spelas musik i alla former. Mest jazz.
Dag 9, 17 oktober
Heldagsutflykt idag. det började med ett besök på en anläggning i träskområdet utanför New Orleans. Båttur med djurliv inklusive alligatorer stod på programmet. Men då den bokade båten inte var tillgänglig och reservbåten tog tid att få dit och sen visade sig inte fungera så inskränkte sig båtresan till en tjugo minuters tur med båten. Snopet var det minsta man kan säga.
Nästa stopp var på Lauras Plantage. En av få som fortfarande är kvar. När det begav sig fanns det runt 1 000 plantager runt New Orleans. Med vita som ägde och styrde och afrikanska slavar som arbetade.
Till hotellet och ut på stan för mat och musik.
Dag 10, 18 oktober
Då var det dags för hemresedagen. Rummen skulle utrymmas senast elva. Men flyget gick först på kvällen. Så dagen var tänkt att innehålla ett besök i en park med statykonst. Vädret var sådär med lite blött i luften. Så när det inte dök upp någon spårvagn så reducerades skaran till åtta personer. Men spårvagnen kom och vi tog oss till parken för att se statyerna. De är skänkta av ett konstintresserat par som efter det att de sålt sitt företag använt en del av vinsten till att bygga upp parken inklusive statyerna.
Vid sex kom bussen och resan tillbaks hem kunde påbörjas.
24 timmar senare kunde vi säga som Mora Träsk i Tigerjakten, "Äntligen hemma."