Trafiksäkerhet för seniorer demonstrerades av Beng Olof Bokström från MHF
Detta bl.a. genom att den som ville vick prova att sitta upp och ner i en bil, se bilderna
Trafiksäkerhet för seniorer
Under onsdagseftermiddagen hade SPF Gavle inbjudit BengtOlof Bokström från MHF till Hedviglundskyrkan.
Han höll ett föredrag om trafiksäkerhet för seniorer där han tog upp att trafiksäkerhet är viktigt för alla trafikanter, men särskilt för seniorer som kan vara mer sårbara i trafiken. Med stigande ålder förändras reaktionsförmåga, syn, hörsel och rörlighet – faktorer som kan påverka förmågan att köra bil, cykla eller röra sig säkert som gångtrafikant.
En vanlig utmaning för äldre bilförare är nedsatt syn, särskilt i mörker. Minskad synskärpa och försämrad förmåga att uppfatta kontraster eller rörelser kan göra det svårare att upptäcka fotgängare eller trafikskyltar i tid. Även hörselnedsättning kan bidra till att seniorer inte uppfattar sirener, tutande bilar eller andra viktiga ljud i trafiken.
Många seniorer har också sämre reaktionsförmåga och är mindre flexibla i kroppen, vilket kan påverka bilkörningen – till exempel att snabbt vrida på huvudet för att se döda vinkeln eller att bromsa snabbt vid en farlig situation.
För att förbättra trafiksäkerheten för seniorer finns flera lösningar. Regelbundna syn- och hörselkontroller rekommenderas, särskilt om man fortsätter köra bil upp i högre åldrar. Det finns också anpassade körutbildningar och informationskampanjer som fokuserar på att uppdatera äldre om trafikregler och öva trafiksituationer.
Att stärka trafiksäkerheten för seniorer är ett sätt att främja självständighet, trygghet och livskvalitet – samtidigt som alla trafikanter får en säkrare vardag.
Alkohol försämrar reaktionsförmåga, omdöme, koordination och uppmärksamhet. Risken för olyckor ökar kraftigt, även vid låga promillehalter. Körförmågan påverkas negativt direkt.
Vi fick också ta del av en utställning om hur olika mängder av alkoholdrycker ger olika promillehalt i blodet.
Vi avslutade med att gå ut och några av medlemmarna provade ”alkoholglasögon” och gick en bana med koner på sidorna. De hade stora svårigheter att gå genom banan utan att fälla någon kona.
BengtOlof demonstrerade dessutom ”voltbilen” för oss. De som önskade fick prova att sitta i bilen och känna på hur det kändes att snurra runt. Allt under kontrollerade former. Han berättade också hur man tar sig ut ur bilen om den hamnar på taket.
Vi sänder ett stort tack till BengtOlof, Åke och Elsa Gävle MHF
SPF Gavle Programkommittén