Ordförande har ordet

Oktober 2021

Gävle 27 oktober 2021

Gavle Seniorer!

I morse var världen så grå att lyftkranarna i hamnen och på Godisfabriken var osynliga, alltså en lämplig dag för vice ordföranden Anders och mig att ägna oss åt vår egen Lokal på Sockerbruksgatan 46. Kassören Hans har redan gjort ett stort arbete med att skapa ordning i vårt arkiv. Snart är det dags att låta Arkiv Gävleborg ta hand om protokoll och annat som berör verksamheten, som någon flitig ”forskare” kan ägna sig åt.  Ännu i början av 2000-talet förde man dagböcker där man dokumenterade vilka som kom till träffarna och naturligtvis vad träffen handlade om. Vackert handskrivet. Det kändes ”för länge sedan” men var faktiskt bara för ca 20 år sedan.

Lokalen är på ett sätt vår stolthet, vi är ju den enda SPF-förening i Gävle om har en egen Lokal. Det finns plats för max 25 besökare och redan nu pågår det ju olika aktiviteter där, som bokklubbar, canasta, vinprovningar och möten där flera föreningar inom SPF Seniorerna deltar,

Men det är som om den väntade på att mera kunde hända där och då ser jag oss medlemmar som en väldig potential. Bo Sundström tar chansen nu i november, hans yrkesverksamhet inom skolan är utgångspunkten. Vid samtal med nya medlemmar upplever jag att många av oss har något att berätta om yrkeslivet och hur pensionärslivet sedan gestaltat sig. Kanske i form av ”samtal pågår”. Jag är så förtjust i tanken: någon dag varannan vecka träffas där nere, ta upp en fråga eller en berättelse och bjuda till gemenskap (och föreningen bjuder på kaffe). Tänk vilken rikedom det dessutom är att vi egentligen representerar tre generationer vilket innebär att mycket har hänt i samhället under våra olika decennier.

Nu är vi ju fria att träffas igen - dock med en respektfull distans - men ändå kunna sitta vid samma bord utan restriktioner. Det känns ju att livet småningom återgår till hur det var före mars 2020. Vi har haft vår första träff på Silvanum – det var så fint att får träffa knappt 60 av er - men både november och decemberträffarna kommer att vara på andra lokaliteter, beroende på att en ny restauratör kommer att ta över den verksamheten under senhösten. Eftersom vi nu har en ny ansvarig för hemsidan, vår medlem Bosse Westerlund, är det tryggt att skriva ” kolla hemsidan spfseniorerna/gavle, där finns aktuell information”.

En nyhet är också att vi nu har en egen facebooksida, som faktiskt efterfrågats av medlemmarna. Knappt hundra har redan anslutit sig till den. Vår medlem Lars Dahlberg är ansvarig administratör för sidan. Välkommen att besöka den.

Så är hösten här på riktigt. Av morgonens gråhet syns inget, himmeln är blå och lyftkranarna i öster, nu fullt synliga, förmedlar både en känsla av att vi är en del av övriga världen men också att Gävle växer. Godisfabriken växer i varje fall i ögonen.

Pirkko Jonsson
0706928184