Vandring 17 november.

Årets sista vandring.

Berättelse från "Den sista vandringen".
Som hölls den 17 nov vid Aspa Tingsplats, 18 st var duktiga att hålla avstånd. Per-Åke hälsade alla välkomna och passade även på att tacka vandringsledarna för detta år.
Eva Fransson tog sedan vid och berättade om Aspa Tingsplats och de sex runstenarna som är från ca 1000-talet och står på olika platser vid Aspa på väg 223.
Många av deltagarna kunde berätta om gamla tider i Ludgo, läkarvillan, doktor Zenk, konsum, det gamla gästgiveriet och affären som sedermera brann ner. Många roliga historier kom fram under berättandet.
Efter vandringen tog vi oss upp till Ludgo bygdegård och Löthens idrottsplats där Bengt Anglered berättade om verksamheten där, att det t ex finns en fin grillplats, en parcourbana, spelplats för frisbee, utegym, fotbollsplan och ett elljusspår allt detta får användas gratis.
Kaffet intogs på översidan om fotbollsplanen och vädret kunde inte varit bättre då solen lyste nästan hela tiden.
Detta var det sista som händer i vår SPF förening 2020.
Vi hoppas på ett bättre 2021 och önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt år.

Runsten i Aspa med texten:

"Astrid lät göra detta minnesmärke efter Anund och Ragnvald, sin son. De dogo i Danmark. De voro mäktigast i Röninge och de raskaste i Svitjod."

Det mest intressanta ordet på den här stenen torde vara det gamla landsnamnet Svitjod, Svearnas rike. Namnet förekommer bara här och på två stenar till – i Danmark och på Simrisstenen i Skåne.

Foto Rolf Pettersson.