Reportage & Foton

Uppdaterades: 17 december 2018
  • Sommarmoln

2018-12-06 Julbordskryssning

Torsdagen 6 dec åkte ett glatt gäng från SPF Seniorerna Oppeby-Harg buss till Stockholm för att med Birca cruise göra en julbordskryssning. En rolig info om säkerhet på bussresan av vår chaufför gav oss många skratt. Matsalen var vackert julpyntad, den strålade emot oss med frostiga granar, renar och en kyrka. Vi lät oss väl smaka av den goda maten, inte minst lutfisken, ostkakan och ett dignade godisbord. Så var det dags för julshow av kryssningsvärdarna i Club Maritim. Vi roade oss på dansgolvet några timmar därefter en tur till pianobaren för att lyssna på vacker musik. Efter några timmars sömn försökte vi pressa ned lite mat i frukostbuffe'n. Flera av oss hamnade säkert i Taxfre'n där det fanns ett stort utbud av varor som lockade. Nöjda och glada återvände vi med buss till Nyköping.

Text: Elly Foto: Elly

 

  

  

 

 2018-11- 15 Medlemsmöte

 Vid månadsmötet 15 nov hälsade vi 4 nya medlemmar välkommen till vår förening och därefter hälsade vi även Per Rödseth som är ordf. i Femörefortets styrelse i Oxelösund. Han berättade på ett föredömligt sätt om Femörefortets historia och visade bilder och berättade om föreningens arbete.
Medlemmarna hade många frågor, så det blev en bra diskussion. Per Rödseth hade även böcker om Femörefortet som vi fick köpa. Därefter var det dags för kaffe med dopp och information vad föreningen har att bjuda på fram till jul. Vi slutade vårt möte som vanligt med lotteridragning och tackade för ytterligare trevligt möte och välkommen till nästa möte med lucia och sång.
Text: Gudrun Engquist, bild: Christel Eriksson.

   

  
  

 2018-11-02 Höstresa

Den 2 nov gick årets traditionella resa till Sparreholms Nostalgimuseum, Fabriken och Sigridslund i Årdala. Gråfors samlingar bjöd på MÄNGDER av nostalgi i många rum i ett stort hus. Allt från apelsinpapper till motorcyklar visades. Hr Gråfors började med att som 3-åring samla på apelsinpapper, som hans föräldrar sparat i pärmar. Insprängt i nostalgin intog vi fika på bl a spelbord från förr. Några handlade från fruns butik. Åkte vidare till Fabriken, med ett modernare sortiment och tillfälle för inköp. På hemvägen intog vi en fantastiskt god lunch på Sigridslunds cafe´. Även där handlades det lite smått o gott. Under den lugna bussfärden utsattes resenärerna för frågesport och andra hyss.

Text Eva Mossberg bild Leif Järval

 

 

 

2018-10-18 Månadsmöte

Spf seniorerna Oppeby Harg

Torsdagen den 18 oktober hade vi medlemsmöte. Ordförande Gudrun Enqvist öppnade mötet med att hälsa alla välkomna. Gudrun informerade om styrelsens olika uppdrag. Barbro informerade om äldredagen 1 oktober att den blev lyckad med bra föreläsare och utställare. Vi fick information om kommande aktiviteter. Det var Monas Winercafe med winermelodier som underhöll oss. Vi sjöng med och klappa takten en och annan bjöd upp till dans. Sedvanlig lotteridragning ,Gudrun tackade värdgruppen som ordnar med caffe. Vi samarbetar med studieförbundet.
TextChristina H Bild Christel E
 
  

2018-10-11 Jogersö Vandring

Höstens sista vandring var förlagd till Jogersö. 29 medl. startade från Nyköping med bil i strålande höstsol men mötte dimman från havet som välde in när vi parkerade vid Ramdalens båthamn. KH informerade kort om Oxelösund. Järnvägens tillkomst på 1870-talet, järnverket anlades 1913 på mark köpt från Stjärnholms slott. Oxelösund blev stad 1950. Med matsäcken på ryggen vandrade vi mot elljusspåren på mindre stigar där man fortfarande kunde finna blommande blodnäva, fibbla, blåbärsblomma samt liljekonvaljens röda frukter. Förtäringen intog vi i lä på bänkar och hällar efter spåret. Smakade bra. Vi gissade ålder på en knotig tall som KH med tillväxtborr och borrkärna kunde räkna årsringarna på. Var ca:190 år och Margareta med förflutet på Skogsvårdsstyrelsen gissade rätt. Bra. Efter 4.3 km. åter vid bilarna efter en trevlig och skön vandring med många intryck från vad hösten bjuder på. Tack Friskvårdsgruppen!
Text K H Bild Elly K
     
 

      
 

2018-9-27 Vandring runt Enarn.
Torsdag 27 september åkte vi till Lunda Skog för att vandra runt sjön Enarn, en lätt vandring 8 km på fina vägar och i ett mycket fint väder. Vid första stoppet informerades om sjösänkningen år 1889 och om mjölnaren på Fada kvarn som ville säkra vattentillgången till kvarnen med attändra Enarns utlopp, men vattendomstolen sa ifrån. Under vandringen informerades vi om gamla torp Källvik och Källstaholm som var backstugor på Källmossens ägor, och jättefångsten
1978 i sjön Enarn en gädda på 16 kg .Så kom vi till Bävenstorp där en flygolycka inträffade år1923. Framme vid vändslingan passade det bra med en fikapaus. Färden fortsatte via Björntorp, Bråten och Myrkärr. När vi kom till LillaLundäng ett f.d pensionat och handelsbod stod det en varm grill vid vägen och korvgrillningen tog fart och det smakade mycket bra.
Nu kunde vandringen fortsätta via Lida och Källmossen och väl framme vid bilarna var alla nöjda och lite trötta efter dagens rundvandring. Att det fanns så många gårdar och hus efter den här vägen det hade man inte en aning om tidigare. Vandringsledaren tackades för en fin vandring med en applåd.
Hem färden startades och då började det regna, vilken tur med vädret det var.
Text N-Å bild Hasse

   

2018-09-21 Räkafton 

48 medlemmar kom till HBK:s lokal på Krikonbacken för att umgås.
En räksallad serverades. Under kvällen hade vi allsång, frågesport och
lotteridragning. Yvonne höll en bejublad monolog där alla orden började på
bokstaven "B". Värdgrupp 1 stod för kvällens program.
Text Kristina bild Christel

     
           
        

  

2018-09-20 Månadsmöte

Ordförande Gudrun E hälsade ca 65 medlemmar välkomna.
Efter information om Äldredagen den 1 okt, höstresan till Sparreholm den 2 nov, vattengympa på Sunlight, vandringar och fredagsruset var det dags för vår gäst Stina Palmberg-Eriksson, tidigare arkivarie på Sörmlands museum, att berättar för oss om "Kvinnorna på Nyköpingshus".
Som kanske de flesta av oss trodde har kvinnorna alltid suttit hemma, lagat mat och snutit barn. Så är inte fallet. Kvinnorna har alltid yrkesarbetat utanför hemmet och Nyköpingshus var en stor arbetsplats. Där fanns t.ex. fataburshustrun Brita Larsson som hade hand om kläd- och förrådskammaren,
Det fanns korvkärringar som arbetade i köket och framförallt stoppade korv. Även i bergshanteringen arbetade kvinnor med t.ex. vedhuggning till eldarna och på många andra områden arbetade kvinnor. I jämlikhetens spår skall sägas att pigorna på Kungsgården på den tiden hade i regel 3x så hög lön som drängarna och det var säkert en nyhet för de flesta av åhörarna.
Landets välstånd och exporthandel byggdes upp av Hertig Karl. Han exporterade malm, skogsprodukter och smör för att få pengar till riket och på alla dessa områden var det kvinnor som yrkesarbetade.
Vanligtvis var kvinnan under 1500-talet beroende av sin man, hon var omyndig men när hon blev änka blev hon myndig. Det gjorde att många kvinnor då faktiskt drev sina gårdar/hushåll själv. Gifte kvinnan om sig blev hon omyndig igen.
När Hertig Karl gifte sig för andra gången med Kristina blev det ett stort bröllop. 635 gäster firade i 10 dagar. Det gick bl.a. åt 70 oxar, 277 får och 4 kalkoner. Engelska skådespelare var inhyrda för underhållningen och en älgjakt arrangerades på borggården. Man hade fraktat dit levande älgar från skogen som man sköt på. Allt kan tyvärr inte återges här. Det var ett mycket intressant och lättsamt genomfört föredrag.
Mötet avslutades med kaffe och smörgås och naturligtvis lottdragning.
Ordförande tackade värdgruppen och avslutade mötet.

Text & bild Christel E. 

   

  

 

 

2018-09-13 Vandring Skogsby 

Några (9 st) åkte 13 sept. till Sörmlandsledens rundslinga Skogsby. Där vi i tankarna följde Leif 10 000 år tillbaka i tiden. Perioden då inlandsisen hade sin avsmältning och Minikanjonen uppstod. Vi avslutade på ett av de första skären som dök upp ur Yoldiahavet. I dag är skäret Sörmlands högsta berg med ett utsiktstorn som bestegs. Vi fick också titta på platser för kolmila, kolarkoja o tjärdal som hade sin storhetstid på 1700-talet. Träkol fraktades på hästforor till Stafsjö Bruk där kanoner tillverkades. Trätjära levererades till skeppsvarven som var storförbrukare. Alla uppskattade vår gemytliga samvaro vid skärmskyddet där vi intog det medhavda. Dock gräddade vi inga pannkakor över öppen eld, för blåsigt. Efter att ha skrivit in oss i Gästboken vände vi nöjda hemåt i det fina vädret.
Text & foto Leif J.

 

2018-08-24 Hälleskogsbrännan.

Fredagen den 24 augusti åkte 45 deltagare med buss till Ramnäs och besökscentret Elden och skogen som byggdes upp för att beskriva skogsbranden 2014 den då största kända i landet.
Med duktig guide visades på fotografier, på levande bilder, på skärmar, info om djuren och naturens påverkan av branden. En fantastisk snillrik och upplysande utställning.
Sedan åkte vi med bussen en rundtur i brandområdet. Det var mäktigt.
Från en uppbyggd utsiktsplats kunde vi se lite av omfattningen av branden.
Död, bränd, svart skog där berg och sten lyste kala, men naturen återhämtar sig.
Björksly har etablerat sig och ger hopp om nytt liv. Men även andra arter gynnas.
Sotsvarta praktbaggen flyger in när skogen fortfarande glöder och lägger sina ägg under barken på brandskadade träd. De i sin tur ger mat åt den tretåiga hackspetten.
Guiden visade oss skiktdyn-svampen som är en brandberoende art och växer på brandskadade björkar, ser ut som svarta golfbollar. Svedjenävan blommade rikligt efter branden vars frö kan ligga i flera hundra år och vänta på en brand innan fröet gror.
Efter en mycket god lunch på Centret for vi till Engelsbergs bruk vars historia börjar på 1400-talet där det bedrevs järnhantering. Järnmalm från de otaliga gruvorna i trakten, träkol från skogen och vattenkraft var de komponenter som behövdes. Våra utmärkta guider berättade om järnframställningen och om de många byggnader som fanns. I dag är bruket ett av få privatägda världsarv.
Dags att åka hemåt efter en innehållsrik och lyckad resa med många intryck att bevara. Stopp för busskaffe med mazarin och lottdragning av utdelade gratislotter med fina vinster.
Stort tack till resegruppen och Elly som hållit i resan!
Text K-H
Foto Christel och Elly

 

 

  

2018-08-23 Kärrgruva i Tunaberg.

Torsdagen 23 aug. åkte 23 förväntansfulla medlemmar till Kärrgruvan i Tunaberg för ett besök på gruvområdet. För de allra flesta var det första besöket. Efter Laggarbo nådde vi uppfarten till gruvområdet. På vägen upp dit pekade dagens vandringsledare K-H på gamla dikningar, en bergsformation och en gammal grov tall säkert planterad på 1800-talet.
Uppe vid Kärrgruvan dags för fikat vid träborden. Det berättades att gruvdriften var igång på 1800-talet och lades ned 1890. Vi vandrade sedan förbi skrotstenshögar, gruvhål och ett foto på bebyggelsen som uppfördes under 1800-talet och som revs i slutet av 1950-talet. Endast Krutkällaren finns bevarad, men vi såg spår av husgrunder, källagrunder, fruktträd och växter som hörde den tiden till. Vi vandrade sedan en rundslinga på Sörmlandsleden där vi fick se mängder av gruvhål dokumenterat med beskrivande skyltar.
Nöjda med dagen dessutom med underbart väder skildes vi vid bilarna. Med en applåd tackades K-H för en intressant vandring.
Text K-H
Foto Leif 

  

  

 

2018-08-16 Månadsmöte

Torsdagen den 16 augusti var det höstens första medlemsmöte, vi var ca 85 medlemmar. Ordförande Gudrun E hälsade välkomna. De olika grupperna presenterade sina program för hösten och Elly påminde om resan till Hälleskogsbrännan i Västmanland den 24 augusti. Tyvärr meddelade några eldsjälar sin avgång från sina åtaganden: Karl-Henry i friskvårdsgruppen, Elly i resegruppen och Alice i bokcirkeln. Eva meddelade att det blir ingen Zumba i höst, för få deltagare. Även boulen har väldig få deltagare meddelade Jan. Sedan blev det dags för vår gäst LEIF JACOBSSON, som var årets Sörmlänning 2014, att underhåller med "En tidsresa i ord, bild och ton". Han berättade mycket intressant om olika mäniskoröden genom tiderna, alla med Sörmlandsanknytningar. Zigenare från Zigenarbacken i Malmköping, utvandrare till Amerika, en ensam soldathustru med tre barn som uppfostrade 46 fosterbarn genom åren, von Rosen på Rockelsta med sina flygäventyr och många andra öden. Ett bildspel och sång till gitarr kompletterade hans berättelser alldeles utmärkt. Mötet avslutades med kaffe, smörgås och det sedvanliga lotteriet. Ordförande tackade kaffegruppen och avslutade mötet.
Text & Foto Christel E  

2018-06-13 Utflykt till Ängstugan

Förra årets uppskattande ord och fraser som framfördes om besöket på Ängstugans cafe, gjorde att vi ville dit i år igen, och dessutom uttryckte man att detta ska vi ha som tradition. Alltså med glädje ordnades en utflykt dit.Ca 40-tal kom. Några hade cyklat, bilat dit på egen hand medan en del samlades vid ICA Oppeby för samåkning en underbart fin eftermiddag i värme och solsken. Mycket gott serverades såsom fruktpajer, småkakor, bullar mm. Alla njöt av välskött vacker miljö och småpratade i solskenet.
Text o Foto Eva M pga av värmen i sommar sent nedtecknat

 


 2018-06-07 Sjösakärren med Horn

Torsdagen den 7 juni hade vi vårsäsongens sista vandring med guide på reservatet Sjösakärret, ett rikkärr med kalkpåverkan, berömt för sina många orkideer. Vår guide Monica Gustavsson Länsstyrelsen lyckades hitta 8 olika orkideer och vi var 21 intresserade deltagare som fick del av hennes kunskaper om dessa. Mycket bra start för oss på denna soliga och varma dag + 26 .
Dags för matsäck och vätskepåfyllning innan vi vandrade vägen förbi Stäk mot Horn där vi gick nära havet och möttes av friska sommarvindar. Åter mot bilarna och vi skymtade Skansholmen med sina gamla försvarsskansar, såg mängder av gäss och en huggorm som ringlade sig över vägen. Nöjda och glada efter 5 km. vandring åkte vi hemåt. Nästa aktivitet onsdagen 13 juni då vi fikar på Fåfängan 14.00. Tack till Friskvårdsgruppen!

Text K-H
Foto Leif

  
  
    

2018-05-31 Waldemarsudde och Rosendals trädgård

Vi var 30 medlemmar, varav några från Stigtomta/Vrena som äntrade bussen till Stockholm.
På Waldemarsudde fick vi en guidning som var mycket informativ och intressant, om konstnärinnan Sigrid Hjerténs liv och konstnärskap.
Efter en god lunch på TV4:as restaurang åkte vi till till Rosendals trädgård där vi gick runt och tittade på diverse växter.
I det varma vädret smakade det bra med en glass innan det var dags för hemfärd efter en lyckad dag.
I samarbete med SV.
Text o bild: Solveig

   

2018-05-24 Gökotta i Lundaskog

Torsdag 24 maj var det dags för årets gökotta och var hamnade vi, jo på Enarslund i
Lundaskog. Där samlades vi ett 30-tal medlemmar och välkomnades av värdparet
Nils-Åke och Anita som berättade om bygden och sägner som Gustav II:e hatt och om skatten som hittades men försvann när hönan kom med ett hölass. Mästersmeden Norling som bodde på Enarslund i mitten på 1800 och hans leverans av en vurst till brukspatron Cederholm i Nävekvarn.

Sen blev det lite fika och visst fick vi höra göken. Efter fikat så blev det en promenad till S:t Bengtsberget och det nyrenoverade brandtornet byggt 1943, det enda som finns kvar idag i Södermanland. 100 m.ö.h var en imponerande utsikt. Vid tornets fot smakade det bra med en grillad korv. Man kunde också göra ett besök på S:t Bengts kyrka, som hade en egen sägner om vargar som antastade en man på väg till julotta. Värdparet tackades för en trevlig gökotta.
Text Nils-Åke Foto Hasse

  

  

2018-05-17 Medlemsmöte

Torsdagen den 17maj var det vårens sista medlemsmöte som avslutades med sillunch. Ordförande Gudrun Enqvist öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Först information från de olika grupperna om kommande aktiviteter. Trevlig underhållning av Sven-Åke Börjesson på dragspel och Sven Göransson spela gitarr. En god silltallrik med dryck och kaffe med hembakade muffins från Gunilla Nordström. Sedvanlig lotteridragning med fina vinster som alltid. Gudrun tackade värdgruppen och önskade alla en trevlig sommar.
Text Christina & Bild Christel

     

2018-05-08 Brannäs Vandring

Tisdagen den 8 maj var vi 28 medlemmar som åkte till Brannäs våtmark i Oxelösund. Där möttes vi av en guide från Oxelö Energi som gav oss en intressant information om våtmarken. Den anlades 1993 på ett låglänt område med dammar som skulle fungera som ett komplett biologiskt reningsverk. Med sina enkla och robusta utformning har den bidraget till att kommunen med god marginal klarat utsläppsvärdena.
Utmed en 2 km lång vandringsled intill våtmarken kunde vi följa vattnets förlopp ut till Östersjön där det renat rann ut. Ett rikt fågelliv och stora naturvärden ger våtmarken också i form av häckningsplatser m.m. En stor svart snok ringlade sig i vattnet. Spår av älg som betat vattenväxter och bäverns framfart med en bäverkoja sågs.
Ute vid stranden av Östersjön intog vi vår matsäck i solen ock Maj badade förstås i det 12 gradiga vattnet. Efter 4.5 km. vandring var vi åter vid bilarna mycket nöjda och avtackade våra vandringsledare Gudrun och Bo Laven.
Text K-H
Foto Leif

  

   

 2018-04-26 Hånömogen Vandring

26 st var samlade inför vårens första vandring vid vår sedvanliga samlingspunkt Oppebykyrkan för att åka till Hånömogen. Väl framme fick vi en presentation om området av Karl-Henry. En behaglig lättgången inte så lång promenad gick på vägar runt husvagnscampingen i skogsmiljö utefter Dragsviksfjärden. Svanar visade upp sig under vår fikapaus vid stranden. Solen och våren tvekade genom att ge oss kyla och inte så många vårtecken, som man förväntat sig i höstas vid planeringen av vandringen. Ekorren hade jobbat hårt med skalning av kottar och myrorna var i fullt arbete. Vi passerade vid dasskyltar, såsom damtoalett och damurinoar vilket gav oss bryderier. Väl åter vid bilarna var vi nöjda med att regnet uteblivit.

 

 Text och bild Eva Mossberg.

 

2018-04-20 Morgonruset

Säsongens sista morgonvandring hade vi fredagen den 20 april i ett ljuvligt vårväder med flera vårtecken. Tussilago,blåsippa, vitsippa, hasselns lilla röda honblomma som det blivit en tradition att hitta, bofinken och koltrasten med sin sång. En vandring som vi lite mera morgonpigga medlemmar har gjort 14 fredagar från januari till april.
Med samling klockan 9.00 har vi valt olika vandringsområden i vårt närområde i Oppeby – Harg beroende på vind och väderförhållanden. Vi brukar gå ca: 4 km och deltagarantalet har varierat mellan 11 och upp till 34 då vi besökte ambulansstationen. Genomsnitt har vi varit 18 st. och tar vi antalet deltagare gånger längden alla har gått och lägger samman blir det 99 mil. Nästan upp till Kiruna!
Bra och nyttig motion och bra tillfälle till social samvaro. Vandringarna har vi avslutat med fika på vårt konditori Mekka i Oppeby och sista gången festade vi med god tårta. Vi startar upp i höst igen den 5 oktober. Välkommen med!
Text K-H

2018-04-19 Medlemsmöte

Månadsmöte torsdag den 19 april, ordf. Gudrun Engqvist hälsade välkomna med småprat om vad som varit och vad som kommer, särskilt nöjd över att vår lilla förening lyckats vinna 5000 kr i rekryteringsbidrag från distriktet. Leif Järvall hälsade, med sina hyss,2 nya medlemmar välkomna med orden här blir ni sedda och hörda. Resegruppen påminde om vår och höstresor Friskvårdsgruppen tipsade om tider, priser för vattengym. fredagsruset, kommande vandringar, zumba mm. Dags för"Pekke"polisen Per Erik Abrahamsson från Enköping, som greppade gitarren, trallade och sjöng visor från svenska diktare. Detta utmynnade i en musikfrågetävling blandat med roliga polisminnen. Kaffe med goda smörgåsar serverades. Birgitta och Gunnel såg till att fördela lotterivinsterna. Gudrun avslutade med tack till alla.
Text Barbro G Bild Bertil H

 

 

2018-04-12Hemliga resa bla.Brunneby

Torsdagen den 12 april samlades 51 medlemmar vid Oppeby Torg för vår hemliga bussresa. Men vart? Söderut blev det. Många gissningar. Första stoppet vid Ljusfallshammar och Lantbruksmuseet " Som dä va förr i värda". Under kaffet med bussmacka typ större, berättade v.ordf. om museet innan vi själva kunde beskåda mängden av gamla prylar, från lantbruk, skogsbruk, hushållet, maskiner m.m. Många tankar gick tillbaka till vår egen uppväxt. En tändkulemotor startades upp och man visade praktiskt på sågning av timmer till plank o bräder. Ett mycket minnesrikt besök.
Färden drog vidare mot Godegård säteri, ett gammalt bruk med anor från 1700 talet. Vår guide mötte upp och berättade i bussen om brukets historia, tillverkningen av stångjärn och om de vackra byggnaderna. Efter en god lunch fick vi se ett fantastiskt porslinsmuseum med mängder av svenskt porslin tillverkat från 1700-talet och framåt. Sista stoppet med kaffe och möjlighet till inköp av must, sylt, saft m.m. gjordes vid Brunneby. Vi tackar vår resegrupp och främst Sune för en mycket bra och innehållsrik hemlig resa!
Text K-H
Foto Christel

                                                                          

2018-03-18 Våravslut på ZUMBA

ZUMBA VT-2018. 11 hurtiga kvinnor har vid 8 tillfällen återigen under ledning av Catarina Hagstrand dansat Zumba i Släbroskolans gympasal. Vi försöker att i takt med ett leende eller med en koncentrerad min till rytmisk medryckande musik röra fötter, ben och armar i takt. Signalerna mellan hjärna och övriga kroppen får ofta avbrott. Men det struntar vi i och rör på oss med glädje. Bevis på att vi gillar det, är att vi fortsätter termin efter termin och avslutningsdagen fikade vi på Oppeby konditori med avtackning till vår inspirerande ledare. Redan nu planerar vi för ny start i september. Tycker du att det verkar kul? Då finns det plats för dig. Även män är välkomna. Anmäl till Eva.

Hälsningar Eva M 

2018-03-16 Utflykt Ambulansen

Vi fick se ljusa rymliga lokaler, gemensam mötes lokal, rum för avkoppling
40 stycken förväntansfulla pensionärer vandrade i den bleka vårsolen
med snålblåst, mot ambulanscentralen i Nyköping.
Väl framme tog Patrik och Mikael hand om oss, för information och rundvandring i huset. Vi fick se ljusa rymliga rum, gemensam mötes lokal,
rum för avkoppling och träning, mat och fika rum.
Två ambulanser fanns inne i garaget att beskåda. Intresset vilken utrustning
som fanns att tillgå i bilarna var stor.
Vid avslutningen blev det några frågor och ambulans personalen svarade
sakligt och besöket kändes mycket bra, vi kan känna oss trygga med
Nyköpings ambulanscentral.
Text Inga T Bild Bertil H 2018-03-15 Medlemsmöte

Medlemsmötet öppnades av ordförande Gudrun som hälsade alla välkomna speciellt dagens gäst Svante Comstedt från Comstedts Juristbyrå, som berättade om familjejuridik.
Leif hälsade en ny medlem välkommen.
Carina från Elon berättade om deras verksamhet.
Barbro berättade om pågående arbeten i KPR (Kommunala Pensionärsrådet). Därefter delades en boendeenkät ut för ifyllande som samlades in för att tas med till KPR.
Politikerutfrågning på Culturum 10 april 13.30 där alla är välkomna.
Bertil påminde om vårfesten den 6 april.
Eva tackade för att så många kommer till luncherna på Mamma Mia.
Nils-Åke påminde om besöket på ambulansen den 16 mars.
Sune och Solveig om hemliga resan och Valdemarsudde.
Lotteriet genomfördes som vanligt.
Ordföranden tackade värdgruppen och avslutade mötet.

Text: Margareta Bild: Christel och Margareta

  

2018-03-09 Funktionärsträff

Till alla olika aktiviteter i föreningen behövs det funktionärer. Det är dessa eldsjälar som ta hand om allt praktiskt vid Boule, Bowling, Bokcirkeln, Canasta, Friskvård, Resegruppen, Värdar, Värdinnor och m.m. Som tack för deras insats träffades alla ihop med styrelsen den 9/3 till en trevlig kväll med mat och fika med hembakat kaffebröd i Oppeby Gårds föreningslokal. Några av funktionärerna avtackades av ordförande Gudrun Engquist med blommor för den tid de har ställt upp för föreningen. Stort tack till alla.
Text Christel Bild Christel & Bertil2018-02-15 Årsmöte

Årsmötet besöktes av ca 85 medl. Efter att ordföranden öppnade mötet hölls parentation över avlidna medlemmar. Leif J hälsade två nya medlemmar välkommen. Sedan hölls de vanliga årsmötesförhandlingar. Gudrun Engquist omvaldes som ordförande och alla funktionärsval godkändes enligt valberedningens förslag. Årsavgiften för 2019 fastställdes till 275 kronor. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet efter revisionsberättelsen. Efter mötet informerade grupperna om kommande program. Sedan blev det fika med underhållning av Lennart Wantzin på gitarr. Han berättade om den svenska visans uppbyggnad och blandade fint med stämningsfulla sånger av bl.a. Carl Mikael Bellman, Evert Taube, Povel Ramel, Niklas Strömstedt mm. Det blev även allsång med publiken. Mötet avslutades med det sedvanliga lotteriet.
Text Christel E.&Foto Bennet

 

 

2018-02-03 Blacksta Revy 

Lördagen 3 feb. reste 26 förväntansfulla medlemmar med bil till Blacksta Föreningsgård för att se Kaos i folkparken spelad av Kung Blackes Gycklare. Handlingen utspelar sig på 1960-talet och är ett riktigt snurrigt musikaliskt spektakel utspelat i och runt en folkpark.
Herta och Berta två ogifta tvillingsystrar är delägare i Folkparken tillsammans med chefen Börje där verksamheten närmar sig konkurs. Börje tar hjälp av konsulten Nancy med Lillslangen vid sin sida och det utvecklar sig till ett kaos, där Folkparken fylls av besökare som förväntar sig få se Beatles som förstås inte dyker upp. Till slut reder det hela upp sig.
En bra ljudanläggning gör att man hör replikerna och texterna till sångerna på melodier från 1960-talet bra, dessutom med välsjungande aktörer.
I pausen bjöds vi in till kaffeborden fyllda med välsmakande smörgåsar, bullar och kakor.
För oss var det 4-e året vi varit dit och vi var lika nöjda med föreställningen som tidigare. Vi lär komma tillbaka nästa år. Tack till resegruppen!
Text K-H Foto Christel E

 

 

2018-01-19 Morgonruset

Då var vi igång igen! 14 st. pigga seniorer samlades vid vår lokal Regeringsvägen 29 för att delta i årets första MORGONRUS. Efter nattens rikliga snöfall promenerade vi på plogade, grusade vägar ca 4 km. Innan vi avslutade på Mekka konditori. DU passa på att delta. Vi promenerar i lugn takt i 1 timma varje fredag kl. 09.00-10.00 och fika för den som vill fram till 20 april. Ofta är det någon som berättar något om de platser vi passerar. HÄNG med. DU är välkommen!
Text &foto Leif G

2018-01-18 Medlemsmöte


Åttitalet medlemmar hade samlats till mötet 18/1. Gudrun E hälsade alla välkomna.
Hon läste en Medelålders plus om våra kära växter som väntar på vår och sol.
En ny medlem hälsades välkommen med presentbrev från Vikingline, SPF-nål och
kram av Leif.
De olika grupperna presenterad sina program för våren.
Elly: Blacksta Revyn 3/2, samling vid miljöstationen ICA Oppeby kl.16,45 för
samåkning. 31/5 Resa till Valdemars udde.
Sune: 12/4 Hemlig resa kl.8,00-19,00. Kostnad 570:-.
Karl-Henry: Skidspåret vid Ekensberg är öppet för åkning. Morgonruset startar 19/1-
20/4. Besök på Ambulansgaraget 16/3 kl.9.30.
Nils-Åke: Vårens vandringar startar i april.
Christel: Släktforskning under februari.
Så var det dags för Sörmlandstrafiken och Johan Tollén att berätta om hur man
skaffar bättre koll på bussen. Johan berättade mycket klart och tydligt hur man med
smarta sätt kan resa. Det finns en App att ladda ner till sin smarta telefon där du kan
se när bussen går och var den befinner sig. Vill man ha mer information går det bra
att gå in på www.sormlandstrafiken.se
Mötet avslutades med kaffe, smörgåsar, kaka och lotteridragning med som vanligt
fina vinster. Tack till Kaffegruppen.
Text Gudrun G Foto Bennet

   
  

 

2017-12-21 Medlemsmöte med Lucia

Så var det åter dags för Julavslutning i Oppebykyrkan. När alla hade köpt lotter, fått sin glögg och satt sig runt de dukade borden hälsade Gudrun alla nittio välkomna.
Lucia med tärnor och tomte skred in under ledning av Helena Wanrud och Christine Ankarswärd. Det var så vackert och stämningsfullt.
Därefter serverades vi en god jultallrik med sill, potatis, köttbullar, leverpastej, skinka, rödbetssallad, ost, bröd och julmust.
Information gavs om kommande program.
Elly: Blackstarevyn 3/2. Kostnad 200:-. Anmälan till Elly tel: 070 6601447. Betalning till föreningens konto, 5683-1365 senast 15 jan.
Alice: Bokcirkeln startar 29/2 i föreningslokalen Regeringsvägen 29C.
Eva: Zumban startar i Släbroskolans gympasal 6/2 kl.9.30. Mat på Mamma Mia första torsdagen varje månad.
Barbro: KPR har haft möte i veckan där det bl.a. diskuterades hörslingor i offentliga lokaler
Eftersom SPF centralt höjer avgiften med 30:- 2019 genomfördes en medlems-omröstning om hur mycket vi ska höja med. Alternativet var 20:- eller 25:-. Medlemsavgiften höjs 2019 med 25:-.
Dagen avslutades med kaffe, pepparkaka och lotteridragning.
Tack till alla som lägger ner mycket arbete för vår förening. God Jul och Gott Nytt År!
Text Gudrun G Foto Bennet. 

  

 

 

2017-12-08 Fredagsruset

Fredagen den 8 december hade vi höstavslutning med glögg och pepparkaka på fredagsruset som pågått sedan den 6 oktober. Samlingsplatsen har varit vid vår lokal Regeringsvägen 29 C kl. 9.00. Vi har sedan i samlad skara promenerat i närområdet med lite varierad sträckning beroende på vind och väder. Utöver motion ger det en social samvaro samtidigt som någon ofta har något att berätta man känner till om vårt område. Efter en timme samlas vi till en fika på Oppeby konditori och avslutar under gemytliga former.
I höst har vi vandrat 9 fredagar och gått sammanlagt 3,9 mil. Lägger vi samman längden vi gått med antalet deltagare blir det ca: 55 mil. Hur långt kommer vi då?
Svaret får du den 19 januari då vi startar upp igen. Vi ser gärna att vi får flera och nya deltagare. Viktigt med motion för att hålla oss pigga och krya. Ta det som ett nyårslöfte att gå med oss 2018!
Gott Nytt År!!
önskar
Friskvårdsgruppen
gm.K-H

 

 


2017-12-07 Resa Norrköping

Vid lunchtid 7 dec. startade 40 medlemmar med buss färden söderut med första stopp vid Stavsjö Krog där vi intog en god lunch. Vi fortsatte sedan mot Kolmårdens hantverksby där vi besökte ett äkta och unikt trollerimuseum där det mesta är donerat av vår egen trollkarl Christer Nilsson. Utställningen innehöll mycket om trollkarlar, rekvisita, affischer, trollerilådor-trick-och böcker. Dagens ägare, trollkarlen Tim Star, visade flera luriga trick med bollar, kort m.m. så vi häpnade. Väl värt ett besök.
I skymningen nådde vi Norrköping och Carl Johans Parken där vi med guide startade vandringen i dess Light Festival. Första konstverket " Today I Love You " stod i parken. Ytterliggare 12 ljusinstallationer och konstverk skapade av konstnärer och ljusdesigners från hela världen fanns placerade utmed Strömmen och i Industrlandskapet. Det var en mäktig och häftig ljusupplevelse!. Man kunde krama träd som då ändrade färg vilket förstås våra kramiga män Leif o K-H provade på. Man kunde också tävla mot varandra på cykel och flytta över sin färg till den andra sidan. Stadens ljuskronor och ett adventsljus på Värmekyrkan var förstås tända. Väldigt nöjda med dagen vände vi åter över Kolmården. Tack till resegruppen och Sune som höll i resan.
Text K-H Foto Leif

 


2017-11-16 Medlemsmöte

Som vanligt var det fullt i lokalen när vi hade vårt medlemsmöte 16/11. Efter välkomsthälsning av Gudrun fick tre medlemmar sina presentbrev från Viking line
och två ny medlemmar hälsades välkomna med SPF-nål och presentbrev av Leif.
Rolf berättade att en järnvägsresa till Eskilstuna går 3/12 där det bl.a. är julmarknad.
Barbro talade om försöket med 6tim arbetsdag på två äldreboenden. KPR ska ha förmöte 17/11. 10/4 är det politikerträff på Träffen. En fråga som kommer att tas upp är gratis bussar för pensionärer.
Elly berättade om resan till Norrköping 7/12. Blacksta Revyn 3/2 och Jultallrik 21/12. Anmälan till Elly.
Så var det dags för Assar Alexandersson och Hasse Jonsson från Bildgruppen att visa bilder och berätta från gamla tider i Nyköping, Oppeby och Harg. För många blev det en minnesresa bakåt i tiden där det berättades om folk som hade bott i husen och där en del även hade gått i skolan. Vidare berättades det om NK:s orkester som fanns redan 1907 och gamla cirkusartister från cirkus Oskar. Även för oss som är inflyttade var det en intressant resa. Bildgruppen har en lokal på Regeringsvägen 9 där det finns ca 40.000 bilder och böcker som går att titta på och läsa i. Se hemsidan bildgruppen.nu.
Mötet avslutades med kaffe, smörgåsar, sockerkaka och lotteridragning med som vanligt fina vinster. Tack till Kaffegruppen
Text Gudrun G. Foto Bennet

 

  

2017-11-10 Höstresa Malmköping

Friskvårdsgruppens höstresa med lunch 10 nov. En fullsatt buss fick av N-ÅP höra om årets aktiviteter under resan till Bilmuseet Sparreholm. Där fick vi en väl guidad tur bland de välputsade utställda bilarna från 1903 och framåt. Många märken var representerade från Loyd till Cadillac. Sedan väntade lunch på Plevnagården Malmköping. Här smakade en vällagad Wallenbergare förträffligt. Efter kaffet till Hembygdsgården där den kända radiorösten Leif Jacobsson tog emot oss med berättelse om hur Malmköping en gång växt upp. En intressant rundvandring I delade grupper följde i de olika husen där man gjorde olika inköp av tomtar, fågelstugor mm. Enligt veterangruppen som verkar på gården har de hemgjorda kvastarna en strykande åtgång till Påsk. Ett fint avslut av Friskvårdsgruppen var till ända.
Text & Foto Leif J

 


 

2017-10-19 Medlemsmöte

Efter att alla hade köpt lotter och hittat en stol att sitta på i den knökfulla lokalen hälsade Gudrun E alla välkomna och berättade vad som hänt sedan senast vi sågs. Hon och Maud hade varit på ordförandekonferens. Där diskuterades bl.a. seniorplanen för de kommande åren och hemsidan där det fortfarande är 16 punkter som ska åtgärdas innan den kommer att fungera fullt ut. SPF Seniorerna centralt kommer att höja avgiften med 30:- 2018. Vi har haft ett G7-möte (de närmaste 7 föreningarna träffas och byter åsikter och idéer med varandra) som vår förening höll i. Två nya medlemmar hälsades välkomna
Nils-Åke berättade om Höstresan 10/11 med lunch på Plevnagården i Malmköping.
Rolf har 11 deltagare i Järnvägs- och trafikcirkeln för närvarande
Barbro tackade för att så många kom till Äldredagen på Träffen 1/10. SN har varit väldigt dåliga på att följa upp och skriva en artikel om evenemanget trots att representant fanns där
KPR vill vara med och påverka från början när det byggs nya äldreboenden.
Sune berättade om resan till Norrköping 7/12. Se hemsidan
Arne Ericson hot four underhöll med historia om Louis Armstrongs liv och hans härliga musik. De tackades med varsin bukett rosor för en jättebra underhållning.
Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning. Tack till värdgruppen som alltid serverar goda smörgåsar och kaka.
Text Gudrun G Foto Bennet

   
   
   

 2017-10-12 Segelstamosse Vandring

Torsdagen 12 oktober en dag med regn vilket medförde vi bytte ut planerade vandring i Segelstamosse mot ett lite torrare och fastare underlag i Kiladalen.
Vi åkte till Svalstaskolan och parkerade och vandrade sedan på grusväg förbi Palstorp, Backa, Brink och Åby golfbana där säsongen verkade vara över.
Många villor har byggts efter denna väg under de senaste åren vilket vi tyckte är glädjande att landsbygden hålls levande. Därutöver växer Nya Svalsta också.
Kaffet intog vi i skydd av ett uthus vid Backa. Vi gjorde flera små stopp där vi informerade varandra lite om vad vi kände till om landskapet. Trots vädret var vi överens att det varit en skön vandring och NÅP tog upp att det är dags att börja planera nästa års vandringar.
Kom med tips! Nu har vi kvar vår höstresa 10 november.
Text: K-H Foto:Birgitta L

 

2017-09-28 Långmaren Vandring

Den 28 september samlades 29 SPF-are från Oppeby-Harg vid Långmarens parkering
där startade vandringen till ner till museigården. Väl framme välkommnades vi av
Lars Pettersson som berättade om gården och sista arrendatorn Ivar Karlsson
som drev gården fram till 1967, Ivar drev lantbruket precis som sin far och farfar.
Här brukades jorden med oxar och utan konstgödsel exakt som Ivars farfar gjort
sedan 1885.Ivar och Ebba bodde kvar som hyresgäster till 1983. Flera filminspel
ningar har genomförts, senast med Fröken Friman som visats på TV. Efter en
rundvandring bland oxstall, lagård, fårhus,slåtteraggregat och tröskverk smakade
det bra med en kaffepaus i det fina vädret i trädgården. Därefter besöktes
boningshuset som var inrett enligt den stil som det tidigare varit. Lars tackades med
en varm applåd, och nöjda med dagen började vandringen tillbaka till bilarna och
hemfärden.
Text Nils-Åke & Foto Jan A 

2017-09-21 Medlemsmöte

Gudrun E hälsade alla välkomna till dagens möte och berättade lite vad som hänt i omvärlden.
Matz och Bertil började dagens program med ett bildspel från gamla tider i föreningen. De fortsatte sedan med en genomgång av vår hemsida. Det var nyttigt att få reda på hur man hittar till all information på hemsidan.
Leif hälsade två nya medlemmar välkomna.
Siv-Britt berättade om resan till After Dark i Eskilstuna 5/1. Det kommer att gå två bussar dit och biljetter finns fortfarande kvar. Engstrands resor har en teaterresa till Göta Lejon och Marlena Ernman i Evita 22/10. Anmälan görs direkt till Engstrands.
Sune berättade om resan till bl.a Trollerimuseet i Norrköping, ljusvandring mm. Se hemsidan.
Nils-Åke berättade om kommande vandringar och Höstresan 10/11 med lunch på Plevnagården i Malmköping. Morgonruset börjar 6/10. Vattengympan fortgår på Sunlight. Fr.o.m. 1/10 gör dom om inträdeskorten och priset höjs kraftigt.
Barbro berättade om Äldredagen på Träffen 1/10.
Birgitta hälsade alla välkomna att spela Canasta på tisdagar i Oppebyskolans kunskapslokal. Kostnad 10:-
Eva om Zumban som startar 26/9 i Släbroskolans gymnastiksal. Lunch på Mamma Mia fortsätter första torsdagen i månaden kl.13.00
Rolf och fem deltagare i Järnvägscirkeln hade varit på Järvägsmuseet i Gävle. Rolf är även trafikombud och delade ut reflexer till samtliga.
I framtiden kommer det att bli knytis på våra träffar som anordnas i Släbroskoland matsal.
Mötet avslutades med kaffe och lotteridragning. Tack till värdgruppen som alltid serverar goda smörgåsar och kaka.
Text Gudrun G Foto Bennet

  

 

 2017-09-14 Vandring Skiren

Trots en regnig natt kunde vi 18 14/9 genomföra en 4,7 km lång rundslinga Skiren runt utan regn. Vid utgångspunkten Stavsjö fick deltagarna lite fakta om Bruket sedan vandrade vi slingan motsols. Vi imponerades av det klara vattnet och dess spegel. Alla höll koll på var man satte fötterna då rötterna var glashala. Under kafferasten informerade dagens vandringsvärd Leif om Sörmlandsleden. Skogen var full av svamp men mestadels av fel sorter. Vid pil mot Nunnebanan gavs information om larvens härjningar. Avslutningsvis tittade vi in i Kolmårdstrollets grotta men ingen var hemma och inte hade vi hört lommen. Utan missöde avslutades dagens vandring med ett tack o farväl.
Text & Foto Leif

 Räkafton 2017-08-25

Sedvanlig räkafton anordnades i Släbroskolans matsal av Resegruppen och Friskvårdsgruppen enl en mottagen Budkavel, som erhölls på vårens Trivselkväll. Gästerna kom in till bussterminalen med Hållplats för Räkbuss. Energiddryck serverades vid Gröna skylten. Resenärerna hälsades välkomna till ombordstigning på två bussar=två dukade långbord med bussbolaget Res-Fri till Smögen, där alla uppmanades till att använda säkerhetsbälte i form av tvättlina vid varje säte. En chaufför, en guide, en konduktör per buss och en lokalguide i ena bussen tog hand om passagerarna. Nu brummade chaufförerna Nils-Åke och Sune igång bussarna och körde. I Norrköping guidade Leif en kortare vandring med hemmahörande dialekt. Väl nere i Jönköping var det dags att röra på sig. Eva ledde en välgörande björkviksgympa . I Borås träffade man en knalle Kael-Henry Karlsson från 1800-talet, som försökte utan framgång sälja träsaker, långkalsonger, sjalar mm. Äntligen framme efter guidad resa av Elly och Solveig som bjudit på sång och historier serverades räkor med tilltugg och allsång. Solveig och Eva körde lite Zumba, som många resenärer med glädje deltog i. Budkavlen delades vidare till värdpoolen och garderobsvärdarna inför Trivselkvällen i vår år -18. Nykterhetskontroll på chaufförerna Nils-Åke och Sune gick väl sådär. Ombord åter serverades busskaffe i form av kaffe och mazarin. Trötta och med släckt lyse i bussarna körde Leif en behaglig avslappning. Innan avstigning uppmanades alla att lossa och ta med säkerhetsbältet hem.
Text Eva Foto Eva & Leif

2017-08-24 Vandring Husby-Malmen

Torsdag 24 aug. hade vi höstens första vandring förlagd till Husby-Malmen. Solen strålade från en klar himmel och hela 31 medl. deltog under K-H och NÅPs ledning. Då våra skogsgubbar höll i guidningen gick vi skogsleden. Först såg vi en nyligen utförd föryngringsavverkning och passerade sedan en åker som var planterad för ca 25 år sedan med gran. Bägge medför förändringar i landskapet.
Den efterlängtade fikapausen tog vi i fornborgen med härlig utsikt över Lidsjön.
Vi fortsatte sedan på vägen som ibland kantades av gamla tallar som markägaren sparat. Det som mest imponerade på gruppen var det grova urskogsliknande bestånd som numera är biotopskyddat och består av tall och gran, grova, långa och gamla kanske 175-200 år.
Nöjda med dagen ser vi fram mot nästa vandring 14 sept. till Skiren.
Text Karl-Henry Bild Elly

 

2017-08-17 Medlemsmöte

Säsongsupptakt den 17 augusti i Oppebykyrkan. Gudrun E hälsade alla välkomna. Leif hälsade två nya medlemmar välkomna.
Rolf informerade om en rälsbussresa till Gävle och tågmuseet den 9 september anordnad av FSVJ. Rolf informerade också om en trafikutbildning som anordnas för trafikansvariga. Kan ev leda till utbildning i föreningen. Rolf meddelade att han ställer upp som cirkelledare om intresse finns för en ny cirkel i järnvägshistoria.
Birgitta Ringgren hade skickat hälsningar att canastan börjar tisdag vecka 34.
Karl-Henry informerade om första höstvandringen som går till Husbymalmen den 24 augusti. Fredagsruset börjar 7 oktober. Han nämnde också om vattengympan på Sunlight. Var och en köper sin biljett och får rabatt vid uppvisande av medlemskort.
Kennet önskade fler deltagare till boulen på måndagar.
Alice meddelade att litteraturcirkeln startar 11 september.
Mamma Mialuncherna fortsätter första torsdagen i varje månad och zumban börjar 26 september enligt Eva.
Barbro meddelade att KPR drar igång igen och söndagen den 1 oktober är FN:s äldredag med program på Träffen. Biljett á 150:-, måste köpas av föreningen.
Gudrun meddelade att styrelsen utsett en grupp som ska utreda önskemål om lokaler för föreningsverksamhet när utbyggnaden av Oppeby planeras.
Behöver vi en ny omgång Hjärt- och lungräddningsutbildning? Intresselista finns.
Leif informerade om kommande räkafton 25 augusti och vandring vid Skiren 14 september.
Sedan var det dags för dagens föredragshållare Helena Wanrud. Med många underbara bilder berättade hon för oss om Medelhavets vackraste ö Mallorca, som är ca lika stor som Gotland, och en s.k. Mandelblomsresa dit. På en karta över ön kunde vi i detalj följa den till synes fantastiska resan.
Mötet avslutades med kaffe, smörgås och lottdragning.
Ordföranden tackade och avslutade mötet.
Vi samarbetar med SV
Text Margareta och Christel Foto Bennet 

Höstvinster mm..                                                Snubbelsäkrat

Leif hälsar två nya medlemmar välkomna.   Dagens underhållare,Helena Wanrud

Anfall bakifrån?  

2017-06-15 Utflykt till Ängstugan

Ett 40-tal pensionärer fikade vid Frälsningsarmens sommarhem vid Ängstugan den 15/6. Några hade cyklat, bilat dit på egen hand medan en del samlades vid ICA Oppeby för samåkning en underbart fin eftermiddag i värme och solsken. Mycket gott serverades såsom fruktpajer, småkakor, bullar mm. Alla njöt av välskött vacker miljö och småpratade i solskenet. Uppskattande ord och fraser framfördes och någon uttryckte t o m att detta ska vi ha som tradition. Eva passade på att flagga för höstterminens räkafton. Den kommer att bli den 25/8. Inte sista fredagen i september, som annars är brukligt. Nu tar vi ett skönt sommarlov.
Text Eva Foto Eva & Leif

2017-06-12-14 Nora resan

Vår 3-dagarsresa till Nora och Bergslagen startade måndagen den 12 juni.
Efter ett fikastopp med god rågfralla besökte vi Sveriges äldsta järnvägsstation i Järle där Rolf berättade bl.a. att stationen invigdes 1854 och är renoverad i sekelskiftesstil.
Lunch på stadshotellet i Nora, därefter ett besök med guider på Göthlinska Gåden som visade hur ett borgerligt hem såg ut på 1800-talet och som numera är museum. Vi fortsatte sedan med en stadsvandring i Nora där vi fick bekanta oss med trästadens gamla byggnader. Övernattning på Stadshotellet där röda mattan var utrullad.
Dag två började med en rälsbusstur till Pershyttans Bergsmansby där vi möttes av vackra sommarblommor och fick en guidad visning av kulturreservatet som präglats av gruvdrift och järnframställning sedan 1300-talet, allt välbevarat. En verklig upplevelse att besöka.
Efter lunch på egen hand i Nora besök på Järnvägsmuseet med guide från NBVJ, Nora Bergslags Veteran-Jerrnväg där vi fick del av järnvägens historia samt dess betydelse för bergshanteringen. Ett besök i lokstallarna avslutade. Kvarteret Bryggeriet är ett industriområde från 1800-talet som renoverats till ett levande kvarter för hantverkare, butiker och företagare besöktes på egen hand.
Hemresedagen började med ett uppskattat besök på Loka Brunn där vår guide gav oss kurorternas historia som blomstrade på 1700-talet, samt visade oss runt och berättade om de gamla men välunderhållna K-märkta byggnaderna. I dag ägs och drivs Loka Brunn av familjen Spendrup.
En god lunch på Grythyttans Gästgivaregård där en byst av Carl-Jan beskådades.
Till sist ett besök på Rosengården där rosorna nu stod i knopp.
Eva framförde ett stort tack på vår hemresa till Elly, Rolf och K-H från mycket nöjda resedeltagare, samt till reseledare Erika och rattmästare Stefan från Buss-Åke.
Text K-H
Foto Leif & Eva

 

 

 

             

 

 


2017-06-08 Vandring Vid Lindbacke

8/6 upplevde 28 SPFare Oppeby Harg en guidad vandring i solsken vid Lindbacke naturreservat kallad enebacken i folkmun. Lind i ordet Lindbacke betyder åkerbruk på mager mark. Nu är det betesmark för kreatur. Berättande/informativa Hans Sandberg länsstyrelsen delgav oss mycket om historia, växter, fåglar och hus. Det första man träffar på är en stenlabyrint, som man tror har med fiske att göra från tiden då vattnet från Kilaån/Arnöån gick ända upp till Lindbacke. Högt belägna gravar och långhus fanns bland mängder av arter såsom solvända , kattfot, ängsskallra, gråfibbla, grässtjärnblomma m fl m fl. Hämplingen sjöng i entoppen. Starungarna tjattrade efter mat och storstararna varnade högljutt för en synlig hare. En intressant info är att man märker upp en liten yta och söker med Gps och om ca 10 år kan man kolla om samma arter eller nya finns. Innan medhavd matsäck intogs och aktivitetsinfo hölls avtackades Hans Sandberg med applåd och ett häfte Lär känna ditt Oppeby Harg.
Text Eva & Foto Eva & Leif
foto från lindbacke 
  

2017-05-30 Gökotta 

Årets gökotta 30 maj var förlagd till Vrenabadet där Leif hälsade 33 medlemmar välkomna. Efter att ha berättat varför göken lägger ägg i andra fåglars bo följde en frågeslinga med underfundiga frågor som Eva satt ihop, t e x vad behöver en lingonplockare? Svar Bärhjälp. Det var bara ett fåtal som hade fler än 1 rätt av 9 frågor. Äkta göken höll sig frånvarande men lergök o mobilgök uppehöll stämningen. Efter en promenad längs uppgjort spår bjöds det på grillad korv med bröd. Trots något kyligt väder tog Maj ett uppfriskande bad i Hallbosjön. Efter information om kommande aktiviteter vände vi åter hemåt för att invänta eftermiddagens regn. 
Text Leif & Foto Leif & Eva2017-05-18 Medlemsmöte


Så var det dags för vårens sillunch. Gudrun E hälsade som vanligt alla välkomna.
Innan vi högg in på silltallriken presenterade de olika grupperna sina kommande
program.
KPR Barbro berättade att det är gratis för de som har fyllt 85 år på vårdcentraler och
ambulans.
Friskvårdsgruppen, gökotta 30/5 samling kl.07.00 vid Oppebykyrkan. Nästa vandring
går till Lindbacke-Kungsladugård. Medelsvår/lätt med guid från länsstyrelsen 8/6.
Samling som kl.10.00 vid Oppebykyrkan
Torsdag 15/6, utflykt till Frälsningsarmens Ängstugan. Fika i social samvaro.
Biltransport kan ordnas, kontakt Eva Mossberg tfn 0702-493288. Samling vid ICA
Oppeby återvinningen kl 14 för samåkning.
Zumban startar åter 26/9 kl. 9.00 i Släbroskolans gymnastiksal.
Morgonruset har under våren varit 13 gånger och dragit 7,8 deltagare som har gått
100mil 6km. Då hamnar vi i Kiruna i norr eller söder om Berlin i söder.
Så var det dags att hugga in på silltallriken som var väl tilltagen med olika sillsorter,
inlagd strömming, kokt ägg med räkor, skinka, potatis, gräslök och gräddfil samt en
rågbulle. Lättöl eller vatten fanns att dricka till.
Ulf Melin svarade för en varierad underhållning med bl.a. Elvis och Lasse Stefans
låtar.
Kaffe med biskvi och lotteridragning avslutade mötet.
Vi önskar alla en riktigt skön sommar så ses vi åter 17/8.
Text Gudrun G Foto Bennet
 

2017-05-10 Vandring till mellanstockbäcken

Torsdagen 10 maj for 29 SPF-are under ledning av Sune till Stockbäcken för att vandra 4.2 km i fastighetens närområde. På gården som är hans dotters möttes vi av sol och färska vedtravar som Sune lagt energi på. Vandringen gick delvis på väg men också på stigar och i terrängen som Sune rekat.
Fikat tog vi på ett berg som ingick i en nyckelbiotop och var skyddat med naturvårdsavtal. Mycket vackert område som gav lite vildmarkskänsla.
Huvuddelen var hällmarksskog, tall ålder 150-200 år med underväxt av gran, många med lav hängande på grenarna. Medan solen gassade berättade K-H lite om naturvärdena i biotopen och Leif gjorde reklam om gökottan tisdagen 30 maj kl.7.00 då göken ska gala. Vi tackar Sune för en mycket fin dag
Text K-H Foto Jan

 

2017-04-27 Vandring Svalstaskogen

 27/4 samlades 23 SPF-are för en samlad avfärd till Svalsta naturreservat som var måletför årets första vandring. När bilarna var parkerade informerade vandringsledaren attreservatet var 41,9 ha stort med tre nyckelbiotoper och markägare var Strängnäs Stift
Och att iden med naturreservat är att skogen ska vara orörd alltså ingen avverkningeller röjning eller andra skogsvårdande åtgärder, utan den ska sköta sig själv.
Därefter började vandringen genom sumpskog och barrnaturskog över hällmarkskogunder vandringens gång visades även förekomst av blåmossa. Efter ca 2 km var vi tillbaka till bilarna och då kom den efterlängtade kaffekorgen fram. När så kaffet druckits upp, började snöflingor singla ner, bilarna startade för hemfärd till Oppeby.
Text N-Å

2017-04-20 Medlemsmöte

Efter att ha köpt lotter och satt oss vid de dukade borden hälsade Gudrun E alla välkomna och berättade lite om vad sker i nutid.
Leif hälsade två ny medlem välkomna.
Nils-Åke hälsar alla, som vill, välkomna till årets första vandring 27/4. Vi åker i gemensamma bilar till Tuna och Svalstaskogen. Samling som vanligt vid Oppebykyrkan kl.10.00. Den 11/5 går färden till Mellanstockbäcken. Vidare information finns på hemsidan spf.se/oppeby-harg
Sune efterlyser fler deltagare till resan Nora – Bergslagen 12-14/6. I dagsläget är 27st anmälda, vi måste vara 35st för att resan ska bli av. Info och program finns på hemsidan eller ta kontakt med Elly
Eva tackade för att så många äter på Mamma Mia. Zumban startar igen i september
Börje gjorde reklam för Veteranbilklubben som börjar sina onsdagsträffar vid hamnen 17/5
Kurt redogjorde för Trivselkvällen som blev lite annorlunda då lokalbokningen hade blivit fel och larmet gick kl.21. Förutom de så blev det en trevlig fest. Budkaveln går vidare till Friskvårds och Resegruppen som sköter Räkafton i september
Musikunderhållningen blev tyvärr avbokad bara tre dagar före medlemsmötet. Som tur är har vi vår Rolf som alltid ställer upp med kort varsel. Det blev en trevlig film om Järnvägens historia istället. Då filmen var en timme lång så blev det en paus för kaffe, smörgås och kaka
Mötet avslutades med lotteridragning och tack till lotteri- och värdgruppen
Text Gudrun G Foto Bennet.


Stf kassören ser bekymrad ut

Har du kopplat in alla sladdarna?

Samtal om - ja.vad då?

Ordf hälsar på ny medlem

Har alla läst broschyren

Leif hälsar två nya medlemmar välkomna

"Stinsen" inleder med att visa en gammal SJ-film

Tyst du får inte säga något!

 2017-03-30 Hemliga Resan

Torsdagen 30 mars åkte 40-talet förväntansfulla SPF-are från Oppeby mot okända mål. Vår hemliga resa startade med en avledande tur med bussen i Nyköpings ytterområden för att förvilla. Till sist kom vi ut på E-4 kurs norrut. Spännande!
Var skulle vi hamna? Genom Stockholm och norrut. Stopp för kaffe vid Brostugan intill Bromma där vi serverades en välmatad och välsmakande macka.
Nu dags för första resmålet som några började ana. Drottningholms slott som såg imponerande ut i solen. Vårt bäst bevarade slott uppfört på 1600-talet av drottning Hedvig Eleonora och är sedan 1991 upptaget på världsarvslistan. Där delades vi i 2 grupper och vår guide visade sig ha sin syster boende i Oppeby. Vi fick se mängder av porträtt av kungligheter, representationsvåning från 1600-talet, sovrum med lönndörr mellan sovrummen. Gustav lll har inrett flera rum med kinesisk prägel. Efter detta mot Bålsta och till Lasse Åbergs museum. Världens enda konst-serie-leksaksmuseum med egen djungel. Mycket stiligt inrett i en gammal ladugård från 1800-talet. Först en god framdukad lunch avslutad med kaffe o hallongrottor.
Med guide såg vi en fantastisk samling av serieinspererad konst och serieorginal på väggarna. Många betingar miljonvärden. Foton och kostymer från filmerna om nörden Stig-Helmer, guldbaggepriset, Trazankojan i tre våningar. Leksakssamling med hundratals Disney-föremål. Verk av Lasse och hans fru Ingers textil-bildväv och broderier på väggarna.
Mycket nöjda med dagen och endast ett fåtal hade varit på platserna tidigare. Ett stort tack till resegruppen och till Sune som planerat resan.
Text K-H Foto Elly

 


Slottet


Resenärer


Resenärer 

 
Vakt

 
Hallen

 
Hedvig Elinonora

 
Interiör

 
Takmålning
 
Biblioteket
 
Haupt byrå
 
Kinarummets kakelugn
 
Balsal
 
Kungens sovrum

Kungaporträtt 
 
Utsikt från slottet
 
Åbergs museum
 
Motorcyckel, värd 1 milj
 
Lasse Åbergs guldbagge

 2017-03-16 Medlemsmöte

   Gudrun E hälsade alla välkomna med citat ur Tankeboken, 365 dagar. Just idag är den viktigaste dagen i ditt liv. Gör allt det som du tycker är roligast i ditt liv.
   Vidare togs medlemsregistret upp. Det fungerar inget vidare med en del medlemmar som inte blir registrerade och tidningen Senioren som uteblir. Vi hoppas verkligen att det blir ordning snart
   Leif hälsade en ny medlem välkommen.
   Kurt som representant för revisorerna och canastagruppen, presenterade Trivselkvällen 7/4 i Släbroskolans matsal kl.18.00. Egen dryck medtages. Kostnad 130 kronor. Anmälan till Margareta Pettersson senast 29 mars. 120 personer kan delta.
   Hemliga resan 30/3 är fulltecknad. Till resan Nora – Bergslagen 12-14/6 finns det platser kvar. Info och program finns på hemsidan eller ta kontakt med Elly.
   Arrangör för resan Hjälmare kanal 16/8 är Rosenkälla, inte Tystbergabygden.
   Barbro har tillsammans med Maud varit och intervjuat hemtjänstpersonalen på Släbrogården. 20st personal fanns där vid tillfället som inte blev någon positiv upplevelse. Barbro och Gudrun G var på Räddningstjänsten och intervjuade spec. enhetschefen för bl.a. kommunens samordningscentral. Det var däremot en positiv upplevelse.
   Dagens föredragshållare Vasilis Bakolas berättade om "Åldrandet och minnet". Tänk att det tar 25 år för hjärnan att utvecklas helt. Utan Hypokampus har vi inget minne därför är det väldigt viktigt att hjälpa till med syre, näring och stimulans som du själv kan hjälpa till med genom exempelvis promenader om minst 20 minuter/dag.
   Det var en mycket intressant och underhållande föreläsning. Vi tog en paus mitt i föredraget för kaffe, smörgås och kaka.
Mötet avslutades med lotteridragning och tack till lotteri- och värdgruppen.
Text Gudrun G Foto Bertil

  

2017-02-16 Årsmöte
Ett 80 tal medlemmar hade kommit till årsmötet som hölls 16/2 i Oppebykyrkan.Efter att ha försett sig med lotter och satt sig tillrätta började mötet med parentation. Ett ljus tändes och Lennart Wantzin spelade, Så skimrande var aldrig havet. Några minnesvärda ord om vår närhet och omvärld framfördes av Bo Lundberg.
Sedan följde en tyst minut för våra medlemmar som har avlidit under året. Bo läste Bo Setterlinds dikt, Plötsligt tystnar en låga. Minnesstunden avlutades med att Lennart spelade Amazing grace.I ordförande Gudrun Engqvist frånvaro hälsade Bo Lundberg alla välkomna och mötesförhandlingarna kunde börja.
Till årsmötets ordförande valdes Bo Lundberg och till sekreterare Gudrun Gustafsson Till föreningens styrelse omvaldes Gudrun Engqvist till ordförande på 1 år, till styrelsemedlemmar för 2 år omvaldes Maud Debou, Margareta Pettersson, Christina Hernström och Gudrun Gustafsson. Klaus Lange, Jan Andersson, Christel Eriksson och Barbro Gustafsson har 1 år kvar.
Efter kaffe, smörgås och mazarin spelade Lennart Wantzin härliga låtar av Fred Åkerström, Gösta Linderholm, John Denver, Åsa Jinder, Tomas Andersson-Wi, Peter Lundblad och Björn Afzelius.
Lennart tackades med en bukett tulpaner och vårt häfte "Mitt Oppeby-Harg". Rolf avtackades också med tulpaner för sitt uppdrag i valberedningen och Maud för att hon avgår som samordnare för värdgrupperna.Bo Lundberg avslutade mötet med ett tack till värdgruppen. Därefter blev det lotteridragning med som vanligt fina vinster.
Text Gudrun G Foto Bennet
   

2017-02-04 Utflyckt till Blackstarevyn

Lördagen den 4 februari reste 29 SPF-are från Oppeby-Harg med egna bilar till Vadsbro- Blacksta Föreningsgård för att se Fars Lille Påg spelad av Kung Blackes Gycklare.Det är en fars och handlingen är förlagd till 1920-talets Vadsbro där professor Palm får besked att han har en son, något som han inte vill godta.
Boken "Skamliga lidelser" har ett stort inslag i handlingen då man tror författaren är en man,vilket visar sig vara fel.Förutom skådespelarnas repliker som många gånger är dråpliga, är farsen fylld med klassiska gamla melodier som de framförde.
I pausen bjöds vi in till kaffeborden fyllda med välsmakande smörgåsar, bullar och kakor.Föreningen spelade sin första föreställningen 1987 i Föreningsgården och hade i år 30-årsjubileum. Bra gjort!För oss var det 3-e året vi varit dit och vi var lika nöjda med föreställningen som tidigare. Vi kommer tillbaka nästa år.Bra spelat samtidigt som det ger ett bra tillfälle för oss till social trivsel och samvaro i föreningen. Tack till resegruppen!
Text K-H Foto Elly & Bertil

 2017-01-19 Medlemsmöte

Gudrun E hälsade alla välkomna och önskade en god fortsättning till det nya året när vi hade medlemsmöte i Oppebykyrkan 19/1. Hon pratade också om händelser som ska ske eller har skett i vår stad såsom Åkroken, Resecentrum och tyvärr också bränder i vår nya skola. Den 20/1 blir vi 10 miljoner invånare i Sverige och Donald Trump blir president i USA.Leif hälsade 2 nya medlemmar välkomna.
Dagens program var släktforskning som Christel gav oss en inblick i. Det är fantastiskt att kunna gå in i dop- och födelseböcker, församlingsböcker, in- och utflyttningsböcker, lysnings- och vigselböcker, dödböcker, bouppteckningar osv för att följa sin släkt. Att kunna följa pigor och drängar hur de flyttade från gård till gård. Vad var en dagslön, sängvärden och fattigprocent? Det finns så mycket intressant att ta reda på om intresset och tiden finns.
Efter kaffe, smörgås och kaka presenterades kommande program. Kung Blackes Gycklare, 4/2, intresseanmälan till Nora 12-14/6 tillsammans med järnvägscirkeln. 30/3 Hemlig resa. Vandringarna börjar åter 27/4. Zumban börjar åter 7/2 kl 9.30 Information Windows 10, 11/2. Canastan har börjat igen på tisdagar kl.14.00 i Oppebyskolans hemkunskapslokal. Bokcirkeln 30/1 Regeringsvägen 29c. Järnvägscirkeln 23/1 Regeringsvägen 29c. Bowling tisdagar kl.13.00 Rosvalla.
KPR träffas 27/1 och kommer bl.a. att ta upp hemtjänsten och bostadssituationen.
Hela programmet finns på hemsidan spf.se/oppeby-harg.
Mötet avslutades med lotteridragning och tack till lotteri- och värdgruppen.
Text Gudrun Foto Bennet

                   
                  Vad seger du?

Nya medlemmar 
                    
                  Christel om släktforskning
     Lysnande medlemmar

 2016-11-14 Järnvägscirkel Utflykt Vagnhärad

Vår Järnvägscirkel gjorde ett studiebesök till Vagnhärads stationsbyggnad. Samtidigt som stationen byggdes år 1913, inreddes även en väntsal speciellt avsedd för kungligheter och deras gäster. Konung Gustaf V tillbringade sommarmånaderna på slottet Tullgarn. Resan dit gick först med tåg innan häst och vagn vidtog. I den Kungliga Väntsalen fanns också ett angränsande rum "Drottningens rum". Efter att bilen direkt till Tullgarn ersatt tåget förlorade väntsalen sin status. Nu blev lokalen postkontor ända fram till 1960-talet. Efter många års törnrosasömn väcktes lokalen åter till liv av Vagnhärads Hembygdsförening och idag är den en populär mötesplats för föreningar, samfund och privatpersoner. Det finns plats för 20 personer. Innan vi tackade vår guide Anita passade vi på att låna Drottningens toalett, någonting att berätta för vänner och bekanta. Nu gick bilfärden vidare för att titta på spännarstation och sjunkande järnvägsbank. Tack Rolf för vår utflykt.
Text Leif Foto Klaus

   
   

2016-12-15 Medlemsmöte med Lucia

Det är den 15 december, ett helt år har gått och det är åter dags för Julavslutning i Oppebykyrkan. Som vanligt blev det helt fullsatt runt de dukade borden. Varm glögg serverades och Gudrun hälsade alla välkomna innan vi högg in på en väl tilltagen jullandgång och julmust.
Under tiden som vi drack kaffe med pepparkaka berättade Gudrun om de händelser som hade varit under den gångna tiden. Därefter blev det lotteridragning. Lycklig vinnare till den stora hinken med godsaker, skänkt från ICA Supermarket Oppeby var Elly.
Information gavs om kommande program. Elly om 2017 års resor, Blackstarevyn 4/2, Hemlig resa 30/3, Nora tillsammans med järnvägscirkeln 12-14/6, Båttur på Hjälmaren 31/8. Kiladalen har en resa till Tyskland som vi kan delta i. Jan om äldredagen 1/10 i Gästabudets tecken. K-H om Morgonruset, sammanlagt har vi gått 10 gånger, varit 161 deltagare och gått 68 mil under hösten.
Vi börjar igen 20/1 kl.9.00 från Regeringsvägen 29C. Höstens vandringar har också varit bra och dragit fler deltagare. Många har också deltagit i vattengympan på Sunlight. Eva om Zumban som börjar i Släbroskolans gympasal 7/2 kl.9.30.
Canastan byter lokal till Oppebyskolans hemkunskapslokal och börjar 10/1 kl.14.00.
Vi gör ett försök att få igång en Boulegrupp igen. Är du intresserad kontakta Kent Eriksson, tel: 073 954 75 40.
Ett särskilt tack till Luciatåget under ledning av Helena Wanrud och Christine Ankarswärd. Det så vackert och stämningsfullt.
Gudrun önskade God Jul & Gott Nytt År
Text Gudrun G

 

 

 

Publicerades: 12 november 2017 Uppdaterades: 17 december 2018