Det dukades med ost och vin på borden

Ostabud - visst låter det lockande, ett gästabud med ost på menyn. Ostar och några olika vinsorter stod framdukat när 40-talet gäster slog sig ned vid borden i A-salen den 10 november.

  • Ett glatt gäng - fr v Ingrid Ek, Margareta Pettersson, Ingegerd Quisth, Jarmila Magusin, Erika Eriksson Teplan och Gunnel Jerrebrant.
  • Annica Åström höll i en uppskatt ost- och vinkväll.
  • Ett glatt gäng - fr v Ingrid Ek, Margareta Pettersson, Ingegerd Quisth, Jarmila Magusin, Erika Eriksson Teplan och  Gunnel Jerrebrant.
  • Annica Åström höll i en uppskatt ost- och vinkväll.

Annica Åström och hennes medhjälpare ost-anterna eller ost-tanterna, vilket man vill, hade förberett för en trevlig onsdagkväll. De hade hällt upp vin i tre glas per gäst, och skurit upp sex olika sorters ostar och placerat tillsammans med bröd på tallrikarna.

Vi började med att smaka på vinerna. Först en pinot noir, Couvent des Jacobins Bourgogne, 2019, från Frankrike. Därefter en cabernet sauvignon/merlot, Loxarel Sense a Pél från Spanien och slutligen en merlot/cabernet sauvignon/cabernet franc/petit verdot, ett vin från Italien, Il Seggio Poggio al Tesoro, 2018.

              Plötsligt var vi söderut

Annica berättade lite om varje vin, om odlingar och lagring. Vi som satt där och smuttade och försökte komma ihåg att ta varannan vatten, fick en plötslig känsla av att befinna oss söderut på spännande vingårdar.

Så över till ostarna. Vi började med en chèvre från Frankrike, fortsatte med en bondost från franska Baskien, därefter en manchego från Spanien, en kaltbach från Schweiz och en kraftig reggiano från Italien.

Sist men inte minst - en bit herrgård,  Allerums 17%, lagrad 12 månader.

             Allt finns i Nyköping

Samtliga ostar, liksom vinerna, är inhandlade i Nyköping, och finns lätt tillgängliga för dem som vill botanisera i diskarna.

Det blev en både gemytlig och lärorik kväll, tack vare Annica och hennes medhjälpare Ingalill Pröjtz Engström, Ann-Marie Källström, Jarmila Magusin och Karin Hamqvist.

                         Klicka för att se alla bilderna

Text och bilder: Eva Dalin