Nyköpingshus historia engagerar

Överdådiga fester, mat, öl, vin i mängder, jakt på vilda djur till och med inne på slottsområdet. Stina Palmberg - Eriksson berättade om ett Nyköpingshus som inte bara är svek och ond, bråd död.

  • Samling utanför Porthuset.
  • Engagerad publik på Nyköpingshus.
  • Samling utanför Porthuset.
  • Engagerad publik på Nyköpingshus.

Det var ett lyft att en gråmulen 18 november få vandra runt med förre antikvarien Stina Palmberg - Eriksson på kullerstenar och bland murarna på slottet. Närmare 30 personer samlades på vindbryggan för att på behörig avstånd från varandra deltaga i utomhusguidningen.

Porthuset med tillbyggnad tjänade som fängelse på 1800-talet och den låga byggnaden mittemot var fängelsekyrkan. När nytt fängelse byggdes inne i Nyköping 1862, flyttade änkor och faderlösa in i Porthuset.

          Några hundra år bakåt i tiden

Vi fortsatte in på borggården och några hundra år bakåt i tiden till 1317 och Nyköpings Gästabud. Stina Palmberg- Eriksson pekade ut dörren där all mat till gästabudet tillagades och där tjänstefolk sprang ut och in hela natten för att förse kung Birgers gäster med mat och dryck.
Ja, resten av historien är ju välkänd av oss alla...

         Bröllopsfest och älgjakt på slottet

Ett hopp framåt tiden och vi hamnar på ett jättebröllop på Nyköpingshus 1592. Hertig Karl gifter sig med Kristina av Holstein- Gottorp. 635 gäster var inbjudna och festen varade i tio dagar. För att roa gästerna tog hertig Karl bland annat
med dem på älgjakt i skogarna runt Nyköping. Och för att underlätta jakten lät han föra in levande älgar på borggården där de lätt kunde träffas av skyttar som var posterade i närheten.

Det blev en mycket uppskattad slottsvandring med lagom mix av historiska fakta och anekdoter om vad som utspelade sig bakom murarna och på vallarna där många av oss haft sina skolavslutningar.

Text och bilder: Eva Dalin