När Stora torget var busstation och Storgatan riksväg

Vi var ca 30 förväntansfulla pensionärer som träffades utanför vår fina teater för stadsvandring. Stina Palmberg-Eriksson var vår ciceron.

För cirka 100 år sedan var teaterparken kreatursmarknad!  När bilarna gjorde sitt intåg i samhället blev en del av parken parkeringsplats, fram till 1984. Park blev den för ca 20-30 år sedan, glädje för många, irritation för andra.

Promenaden fortsatte till Ö.Storgatan, som var pulsåder Stockholm-Malmö ”riksettan,” den gjorde ett uppsving för handeln på Storgatan.

”Twilfit-huset” är från början av 1900-talet, där hade hattmakare sin verksamhet. Rallare som byggde järnvägen skulle ha en speciell hatt, stor inkomst för ”vår” hattmakare.

Promenaden gick sedan till Brunnsgatan, busstrafiken hade startat, där fanns en s.k. busstation. På 1930-talet bestämde staden att busstationen skulle ligga centralt. Busstationen fick samsas med torghandeln, på Stora Torget.

Slutet 1800-talet började bygge av bostadshus på ”höjden, hemska tanke, 4-våningar.” Husen kallades ”kissemissen”.  Det fanns nämligen vatten o toaletter i lägenheterna!

Vi avslutade promenaden på Smörtorget.  Stina visade en brunn i gatan som är gjord i  Carreramarmor!!

Vi tackar Stina Palmberg-Eriksson för en mycket trevlig och lärorik promenad i vår lilla fina stad Nyköping.

Text och bild: Kerstin Nilsson