Stadsvandring på Väster med Eva Rosell som guide

Turen startade utanför Pensionärernas Hus. Eva berättade att huset från början var ett ångbryggeri. Gripgränd är en smal gata i närheten och där låg första Gripenskolan.

  • Eva Rosell gav en intressant guidning av västra Nyköping.

Vi passerade Odd Fellowhuset som ritats av Ragnar Östberg. Kuriosa: Östbergs dotter, Susanna, var gift med Povel Ramel. Vi såg Nuckhuset, byggt 1930, ett gult hus där ensamstående spinnerskor kunde få en bostad. På Prästgatan 2 ligger Tomtas hus från 1742. Nuvarande ägaren berättade om huset historia. Huset är byggnadsminnesförklarat.

                               Till Birgit Cullbergs villa

Vandringen fortsatte till Hospitalsgatan och Culturum. Där parkeringen är nu fanns tidigare ett åkeri och slakteri. Turen fortsatte Prästgatan mot ån förbi det rosa huset, tidigare kaplansgård, det beiga huset som varit tjänstebostad för anställda inom kyrkan och sist det gröna huset som varit rektorsbostad. Nere vid ån betraktade vi Birgit Cullbergs villa på åns östra sida. Runt Nicolaiskolan finns ett vackert staket gjutet på Virå bruk.

                               Fiskarna på torget

Vandringen avslutades vid Östbergs staty på torget. Lägg märke till nyckeln i den ena fiskens mun. Vi tackar för en informativ vandring där många historier berättades och vi ser fram emot nästa vandring på Öster i början av december.

Text och bild: Siv Blomberg