Ordföranden har ordet - förslag i coronatider

Idag översvämmas vi av information om Coronaviruset. Det är så mycket att det är nästan svårt att ta till sig. Samtidigt är det otroligt viktigt att just vi som har flera år på nacken verkligen försöker lyssna på de som kan frågan. Det är viktigt att inte gripas av panik utan försöka ta till sig det som är fakta och inget annat.

Vad jag förstår är smittspridningen vattenburen. Det innebär att den sprids när vi hostar och nyser. Fast sjukdom p gr a coronasmitta yttrar sig tydligen mest i hosta, feber och att det kan gå ner i lungorna. Det gör tydligen att man kan få en mycket svår hosta. Vi har också förstått att sjukdomen för många inte behöver vara så svår men att äldre – dvs de som är 70 + - kan få det värre. Det är också de personerna som oftast avlider.

Många har andra sjukdomar – vilka har det varit svårt att få klart besked om – men man pratar och hjärtproblem av olika slag, lungsjukdomar typ kol och motsvarande men inte så mycket astma eftersom den inte skadar lungorna. Vad vi kan göra själva är att undvika att bli smittade så mycket som möjligt. Detta för vår egen skull. Diskussionerna om prioriteringar i svåra skeden är verkligen deprimerande.

     Därför stängde vi ner

Allt det här gjorde ju att vi stängde ner all vår verksamhet. Det var verkligen inget roligt beslut. Det skedde framför allt av omtanke om alla våra medlemmar. Vi ville på inga villkor bidra till att någon blev smittad. Nu har vi varit tvungna att stänga pensionärernas hus och cafeterian där. Personalen som finns där har korttidspermitterats i avvaktan på utvecklingen. Personligen hoppas jag att vi ska kunna återuppta vår verksamhet men vi vet ännu inte. Som finansministern sa – det går inte att förhandla med ett virus. Den här oklarheten är särskilt betungande.

    Tag kontakt med varandra

Att sitta hemma ensam är inte något nöje. Vi är sociala människor som behöver kontakt med andra. Men idag får vi försöka kompensera den personliga direktkontakten med att ringa till varandra. Telefonen är mycket användbar. Men Du kan ju också använda Facetime – då ser man varandra. Om Du vill kan Du installera Skype på datorn. Ett alldeles utmärkt hjälpmedel om Du vill komma i kontakt med barn och barnbarn som kanske finns någon annanstans i världen. Det kostar heller inget.

    Varför inte läsa en bra bok?

Det finns mycket man kan göra hemma. Läsa böcker som man inte hunnit med. Ring gärna någon vän och kom överens om en bok som ni läser och sedan diskuterar per telefon. Man kan städa garderoben som inte blivit av tidigare, lyssna på radio och se på TV. Och ring varandra för att hålla kontakt. Det är viktigt.

   Vi kan vinka till varandra

Vi kommer att försöka lägga in tips på vår hemsida om olika saker. Så gå gärna in och titta ofta eftersom vi ska försöka förnya oss.

Men glöm inte att motionera och hålla Dig så frisk och stark som möjligt. Vi kan ju gå ut promenader. Även om vi går ensamma så kan vi ju vinka till varandra. Det är alltid trevligt. Upplev våren som är på väg.

Britt-Marie Rönnbäck